Πολιτική

Κομισιόν εμβολιασμοί: Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό

Κομισιόν εμβολιασμοί: Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό
Κομισιόν εμβολιασμοί: Υιοθετήθηκε η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για την θεμελίωση ενός πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμών.
Κομισιόν εμβολιασμοί: Υιοθετήθηκε η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για την θεμελίωση ενός πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμών.

Οι εμβολιασμοί προχωρούν και η Κομισιόν ετοιμάζει την επόμενη μέρα. Όπως είχε προαναγγείλει και ο Μαργαρίτης Σχοινάς μέσα στην στρατηγική της ΕΕ ήταν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμών. Το πιστοποιητικό αυτό πρόκειται να βοηθήσει στην καλύτερη οργάνωση ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Κομισιόν παρουσίασε τις προτάσεις της για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό που θα βεβαιώνει την υγειονομική κατάσταση των Ευρωπαίων πολιτών. Οι πολίτες λοιπόν που προτίθενται να ταξιδέψουν θα πρέπει να κάνουν χρήση αυτού. Τα διαλειτουργικά πράσινα ψηφιακά πιστοποιητικά αποτελούν ένα σημαντικό βήμα της ΕΕ προς την καθιέρωση κοινών κανόνων για την υγειονομική περίθαλψη. Μία πολιτική που μέχρι σήμερα αποτελεί κυρίως αρμοδιότητα των κρατών – μελών της ΕΕ.

Κομισιόν εμβολιασμοί

Το πιστοποιητικό εμβολιασμών

To μέτρο αυτό βοηθάει έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να μπορέσουν και πάλι να απολαύσουν το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας τους εντός της ΕΕ. Μία Ένωση όμως που έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα των κυβερνήσεων των κρατών – μελών λόγω της πανδημίας.

Το πιστοποιητικό αυτό δεν θα υποχρεώνει τους Ευρωπαίους πολίτες να εμβολιαστούν. Αλλά θα καθιερώσει την υποχρέωση πιστοποίησης της υγειονομικής τους κατάστασης. Θα αναφέρει εάν κάποιος πολίτης έχει εμβολιαστεί κατά του ιού ή όχι. Εάν έχει υποβληθεί σε αρνητικό μοριακό τεστ ή αν έχει αναρρώσει από τον κορωνοϊό. Θα είναι σε ψηφιακή και σε έντυπη έκδοση, θα έχει διαλειτουργικό γραμμωτό κώδικα. Ενώ θα είναι δίγλωσσο προκειμένου να έχει την επίσημη γλώσσα του κράτους και τα αγγλικά.

Βασικά στοιχεία του κανονισμού που πρότεινε σήμερα η Επιτροπή

Προσβάσιμα και ασφαλή πιστοποιητικά για όλους τους πολίτες της ΕΕ

  • Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα καλύπτει τρία είδη πιστοποιητικών. Πιστοποιητικά εμβολιασμού, πιστοποιητικά εξέτασης (δοκιμασία NAAT/RT-PCR ή ταχεία δοκιμασία αντιγόνου) και πιστοποιητικά για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.
  • Τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται σε ψηφιακή ή σε έντυπη μορφή. Και οι δύο εκδόσεις θα περιλαμβάνουν κωδικό QR με τις απαραίτητες πληροφορίες, καθώς και ψηφιακή υπογραφή που θα διασφαλίζει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού.
  • Η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη και θα παρέχει στήριξη στα κράτη μέλη για την ανάπτυξη λογισμικού το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για την επαλήθευση όλων των υπογραφών των πιστοποιητικών σε όλη την ΕΕ. Κανένα δεδομένο προσωπικού χαρακτήρα των κατόχων των πιστοποιητικών δεν θα περνά μέσω της πύλης ούτε θα διατηρείται από το κράτος μέλος που πραγματοποιεί την επαλήθευση.
  • Τα πιστοποιητικά θα διατίθενται δωρεάν και θα εκδίδονται στην επίσημη γλώσσα ή τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους έκδοσης και στα αγγλικά.
Κομισιόν εμβολιασμοί

Κομισιόν εμβολιασμοί: Απαγόρευση των διακρίσεων

  • Όλοι οι πολίτες —εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι. Θα πρέπει να μπορούν να επωφεληθούν από το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ.
  • Για την πρόληψη των διακρίσεων σε βάρος ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί. H Επιτροπή δεν προτείνει μόνο τη δημιουργία του διαλειτουργικού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Aλλά και τη δημιουργία πιστοποιητικού εξέτασης για την COVID-19, καθώς και πιστοποιητικού για τα άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.
  • Ίδιο δικαίωμα για τους ταξιδιώτες με ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό. Aν τα κράτη μέλη αποδέχονται αποδεικτικό εμβολιασμού ως λόγο εξαίρεσης από ορισμένους περιορισμούς για λόγους δημόσιας υγείας. Όπως από την υποβολή σε εξέταση ή σε καραντίνα. Θα απαιτηθεί να αποδέχονται, με τους ίδιους όρους, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται στο πλαίσιο του συστήματος του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού. Η υποχρέωση αυτή θα περιορίζεται στα εμβόλια που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ, αλλά τα κράτη μέλη θα μπορούν να αποφασίσουν να αποδέχονται και άλλα εμβόλια επιπλέον αυτών.
  • Κοινοποίηση άλλων μέτρων – αν κάποιο κράτος μέλος εξακολουθεί να απαιτεί από τους κατόχους ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού να υποβάλλονται σε καραντίνα ή σε εξέταση, θα πρέπει να ενημερώνει την Επιτροπή και όλα τα άλλα κράτη μέλη και να εξηγεί τους λόγους για την επιβολή των μέτρων αυτών.
Κομισιόν εμβολιασμοί

Μόνο ουσιώδεις πληροφορίες και ασφαλή δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα

Τα πιστοποιητικά αυτά θα περιέχουν ένα περιορισμένο σύνολο πληροφοριών. Όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο / την εξέταση / την ανάρρωση και τον μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό του πιστοποιητικού. Ο έλεγχος των δεδομένων αυτών θα είναι δυνατός μόνο για την επιβεβαίωση και την επαλήθευση της γνησιότητας και της εγκυρότητας των πιστοποιητικών.

Κομισιόν εμβολιασμοί: Δείτε την παρουσίαση

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments