Ελλάδα

Άρση lockdown Αττική: Το σχέδιο της Κυβέρνησης

Άρση lockdown Αττική: Το σχέδιο της Κυβέρνησης
Άρση lockdown Αττική: Από ότι όλα δείχνουν την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθεί ο τρόπος και ο χρόνος σταδιακής άρσης του lockdown σε όλη τη χώρα

Η άρση του lockdown στην Αττική αναμένεται να είναι σταδιακή. Από ότι όλα δείχνουν από το Σαββατοκύριακο μπαίνουν οι δύο πρώτες αλλαγές που κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Το μήνυμα ελήφθη πρώτα από την συνέντευξη του πρωθυπουργού στο CNN, αλλά και από τους ειδικούς. Ήδη δε τα σενάρια για τις αλλαγές που έρχονται στο μείγμα δίνουν και παίρνουν.

Μπορεί τα κρούσματα να είναι σε υψηλά επίπεδα, αλλά οι ειδικοί έχουν λάβει το μήνυμα της κούρασης των μέτρων στους πολίτες. Έτσι λοιπόν την Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων με ορίζοντα μέχρι το Πάσχα. Από ότι όλα δείχνουν στην αρχή θα ξεκινήσουν τα κομμωτήρια. Ενώ η εστίαση αναμένεται να ανοίξει πολύ κοντά στο Πάσχα. Άρση lockdown Αττική

Διίστανται οι απόψεις των ειδικών

Αυτή τη στιγμή κυβέρνηση και επιστήμονες αναγνωρίζουν την κούραση των πολιτών από το συνεχές lockdown. Αυτό έχει ως επακόλουθο να μην τηρούνται τα μέτρα. Για αυτό και ήδη έχουν κάνει γνωστό ότι θα αρχίσουν τα μέτρα να αίρονται παρά έξαρση των κρουσμάτων.

Σε γενικές γραμμές, η Κυβέρνηση αναζητά μία “βαλβίδα αποσυμπίεσης” πράγμα που αποδεικνύεται δύσκολο λόγω των δεδομένων. Από την άλλη πλευρά, στην επιτροπή των ειδικών κάποιοι συντάσσονται με αυτήν την άποψη, κάποιοι άλλοι όχι. Οι απόψεις που επικρατούν είναι δύο.  Πρώτον, ότι η κούραση του κόσμου οδηγεί σε μη τήρηση των μέτρων με αποτέλεσμα αυτά να μην αποδίδουν πλέον τα μέγιστα. Οπότε χρειάζεται μια χαλάρωση, ώστε η επαναλειτουργία ορισμένων δραστηριοτήτων να γίνει με κανόνες. Η άλλη άποψη είναι πως μια χαλάρωση στο ζενίθ της πανδημίας θα δώσει λάθος σήμα.

Άρση lockdown Αττική

Αλλαγές από το Σάββατο

Σε αυτό που φαίνεται να συμφωνούν οι περισσότεροι είναι ότι υπάρχουν μέτρα που δεν αποδίδουν όπως ήταν σχεδιασμένο. Οπότε μια χαλάρωση ίσως να έχει θετικά αποτελέσματα. Όπως το ωράριο κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα και η απαγόρευση της μετακίνησης εκτός δήμου για βόλτα η άθληση. Ειδικά από την στιγμή που ο καιρός βελτιώνεται και μεγαλώνει η μέρα, η παρουσία σε εξωτερικούς χώρους με μέτρα και αποστάσεις κρίνεται θετικά. Ενώ από ότι φαίνεται αυτά θα είναι τα πρώτα μέτρα που θα ληφθούν με εφαρμογή από το προσεχές Σάββατο.

Ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά είναι το θέμα του ειδικού χάρτη. Και αν η επιτροπή θα πάρει το ρίσκο να εκδώσει χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία λιανεμπορίου, σχολείων και εστίασης. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν πληροφορίες για έναν σχεδιασμό της κυβέρνησης που προβλέπει άνοιγμα λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου και σχολείων στις 5 Απριλίου με την εστίαση να ακολουθεί μετά τις 15 του μήνα ή μία εβδομάδα πριν το Πάσχα.

Το ρίσκο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι αν τα κρούσματα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, το ΕΣΥ θα έχει τεράστιο πρόβλημα. Και πολύ πιθανόν να χρειαστεί πισωγύρισμα με σταδιακό κλείσιμο σε μία περίοδο που αυτό θα ήταν καταστροφικό. Ενώ σίγουρα θα έχει αρνητικά αποτελέσματα, τόσο στην ψυχολογία της κοινωνίας, όσο και στην εμπιστοσύνη των πολιτών.

Δείτε το βίντεο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments