Οικονομία

Επίδομα στέγασης: Πότε οι πληρωμές – Ποια τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Επίδομα στέγασης: Πότε οι πληρωμές – Ποια τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις
Επίδομα στέγασης: Ο ΟΠΕΚΑ την Τετάρτη 31 Μαρτίου θα πληρώσει εννέα παροχές και επιδόματα ανάμεσά τους και το επίδομα στέγασης.

Ο ΟΠΕΚΑ την Τετάρτη 31 Μαρτίου θα πληρώσει εννέα παροχές και επιδόματα ανάμεσά τους και το επίδομα στέγασης.

Επίδομα στέγασης: Ποια τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Το Επίδομα Στέγασης είναι προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τα νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους.

Για τη χορήγηση του Επιδόματος Στέγασης απαιτείται η προβλεπόμενη δήλωση και αποδοχή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου (Α.Α.Δ.Ε.). Το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για το σύνολο της περιόδου χορήγησης του επιδόματος.

Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τη διάδοση του κορωνοϊού παρατείνονται αυτοδίκαια για τρεις (3) μήνες οι αιτήσεις του Επιδόματος Στέγασης με μήνα λήξης ισχύος (και επανυποβολής νέας αίτησης) τον Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο 2021.

Σε αυτές τις αιτήσεις εμπεριέχονται και παρατείνονται εκ νέου οι αιτήσεις που παρατάθηκαν κατά το προηγούμενο τρίμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι:

  • Σε περίπτωση που υποβληθεί νέα αίτηση από τον αιτούντα, τότε αυτή η εγκεκριμένη αίτηση θα ισχύσει κανονικά και δεν θα παραταθεί η προηγούμενη.
  • Εάν ο δικαιούχος έχει ξεκινήσει τη δημιουργία αίτησης, η οποία όμως παραμένει σε κατάσταση «ΝΕΑ» χωρίς να γίνει οριστική υποβολή αυτής, τότε θα ανανεωθεί αυτόματα η ισχύς της προηγούμενης εγκεκριμένης αίτησης.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

  • Πώς θα γίνει η αυτόματη ανανέωση των εγκεκριμένων αιτήσεων του Επιδόματος Στέγασης για τις οποίες λήγει το εξάμηνο ισχύος;

Σύμφωνα με το άρθρο 3 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, οι αιτήσεις οι οποίες συμπληρώνουν το 6μηνο ισχύος τους δύναται να ανανεωθούν αυτόματα για έξι ακόμη μήνες, εφόσον εξακολουθούν να πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του προγράμματος. Οι δικαιούχοι ενημερώνονται σχετικά με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Προσοχή: Εάν υπάρχουν αλλαγές στα στοιχεία της αίτησης σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, οι οποίες δεν προκύπτουν μέσα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και άρα δεν αποτυπώνονται σε αυτήν, οι δικαιούχοι μπορούν αποκλειστικά εντός του 6ου μήνα ισχύος της αίτησης να την ανακαλέσουν και να υποβάλουν νέα.

Για τις αιτήσεις εκείνες για τις οποίες διαπιστώνεται ότι δεν πληρούνται πλέον οι όροι και οι προϋποθέσεις του προγράμματος (ενδεικτικά: λήξη περίοδος ισχύος του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου, αλλαγή σύνθεσης νοικοκυριού, αλλαγή των εισοδημάτων ή περιουσιακής κατάστασης του νοικοκυριού) οι αιτήσεις δεν θα ανανεώνονται. Στους δικαιούχους θα αποστέλλεται μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η χορήγηση του επιδόματος δεν θα ανανεωθεί αυτόματα. Εάν επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν οι ίδιοι νέα αίτηση.

Προσοχή: για να μην χαθεί μήνας επιδότησης, η νέα αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί και να εγκριθεί εντός του 6ου μήνα ισχύος της αίτησης.

Η ανωτέρω διαδικασία ακολουθείται στο τέλος κάθε μήνα για τις αιτήσεις του Επιδόματος Στέγασης για τις οποίες λήγει το πρώτο εξάμηνο ισχύος. Οι πολίτες θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (και την ανεπιθύμητη αλληλογραφία τους) ώστε να ενημερώνονται εγκαίρως για την πορεία της αίτησής τους και τυχόν δικές τους ενέργειες σε περίπτωση μη αυτόματης ανανέωσης.

Προσοχή! Η ενημέρωση γίνεται στο mail που έχει δηλωθεί στην αίτηση και όχι με αποστολή sms στο κινητό τηλέφωνο.

  • Είχα αιτηθεί για το Επίδομα Στέγασης το Μάρτιο αλλά το μισθωτήριο μου λήγει 30/11/2019. Θα ανανεωθεί αυτόματα η αίτηση μου για έξι ακόμη μήνες;

Όχι, εάν το μισθωτήριο με το οποίο είχατε αιτηθεί δεν καλύπτει το επόμενο εξάμηνο ισχύος της αίτησης η αίτηση δεν μπορεί να ανανεωθεί αυτόματα. Θα πρέπει να υποβάλετε νέα αίτηση εάν έχετε νέο ενεργό μισθωτήριο σε ισχύ το οποίο καλύπτει το επόμενο εξάμηνο αναφοράς (ενδεικτικά για αιτήσεις που θα υποβληθούν το Σεπτέμβριο, το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον από 1/10/2019 έως 31/3/2020).

  • Έχουν προκύψει αλλαγές στη σύνθεση του νοικοκυριού μου το τελευταίο εξάμηνο, οι οποίες δεν έχουν αποτυπωθεί στην αίτηση μου για το Επίδομα Στέγασης; Τι πρέπει να κάνω ώστε να μην ανανεωθεί αυτόματα η αίτηση μου για έξι ακόμη μήνες με την προηγούμενη σύνθεση;

Θα πρέπει κατά τον τελευταίο μήνα ισχύος της αίτησης σας να την ανακαλέσετε και να υποβάλετε νέα, στην οποία να αποτυπώνονται οι αλλαγές που έχουν επέλθει στη σύνθεση του νοικοκυριού σας.

  • Ποιος είναι ο τελευταίος μήνας ισχύος της αίτησής μου;

Είναι ο τελευταίος μήνας για τον οποίο έχετε εγκεκριμένη αίτηση. Για παράδειγμα, αν υποβάλατε την αίτησή σας το Μάιο, έχετε εγκριθεί για το διάστημα από 1/6/2019 έως 30/11/2019. Ο έκτος μήνας εντός του οποίου μπορείτε να υποβάλετε νέα αίτηση είναι ο Νοέμβριος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments