Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ανησυχία για κρούσματα και διασωληνωμένους

Κορωνοϊός: Ανησυχία για κρούσματα και διασωληνωμένους
Κορωνοϊός: Αγωνία πολιτών και ειδικών για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στα κρούσματα τα οποία είναι πολύ αυξημένα τις τελευταίες μέρες.

Ο κορωνοϊός ακόμα και ένα χρόνο μετά παραμένει παγκόσμια απειλή. H μεγαλύτερη αγωνία όλων των πολιτών, κυρίως όμως των ειδικών, είναι πότε θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση με τα κρούσματα τα οποία είναι πολύ αυξημένα. Επί της ουσίας αυτό που μελετούν είναι πότε θα ξεκινήσει η επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης έτσι ώστε να σχεδιαστεί ένα πιο οργανωμένο άνοιγμα της αγοράς αλλά και απελευθέρωσης των μετακινήσεων.

Βεβαίως, όλα κρίνονται ημέρα με την ημέρα, αν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, αν κλειστές δομές ή «κόκκινες» περιοχές σημειώνουν έξαρση, τι θα δείξουν τα ατομικά τεστ που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, αν δηλαδή θα «αποκαλυφθούν» κι άλλοι ασθενείς με κορωνοϊό που τώρα είναι ασυμπτωματικοί.

Κορωνοϊός: Στα ύψη οι διασωληνωμένοι

Η γενική εικόνα και άποψη είναι πως ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν έχει φτάσει ακόμη στο peak του. Αυτό αναμένεται να γίνει όπως αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, κύριος Τζανάκης, σε 10 ημέρες που θα φτάσουμε τους 710-750 διασωληνωμένους. Ωστόσο όπως αναφέρουν οι ειδικοί μόλις συμβεί αυτό ο αριθμός των κρουσμάτων θα αρχίσει να πέφτει σημαντικά. Οι ειδικοί τονίζουν πως δεν αποκλείεται η σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων να αρχίσει να φαίνεται και από αυτή την εβδομάδα, ωστόσο το πιο πιθανό είναι να γίνει αυτό την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Ανησυχία για την αύξηση των νεκρών λόγω των αυξημένων κρουσμάτων

Ακόμη ένα ερώτημα που απασχολεί τους ειδικούς είναι αν θα αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών ως απόρροια τω αυξημένων κρουσμάτων. Σε ερώτηση του in.gr στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, μας απάντησε πως «οι θάνατοι δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά και ούτε προβλέπεται να αυξηθούν σημαντικά. Και μία εξήγηση για αυτό, είναι γιατί νοσούν λιγότεροι άνθρωποι άνω των 75, ενώ αρκετοί από τους νοσηλευόμενους είναι νεότερες ηλικίες με καλύτερη πρόγνωση. Ωστόσο την ίδια ώρα ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, προχώρησε σε μία ανησυχητική πρόβλεψη. Ο κ. Παυλάκης ανέφερε πως τον επόμενο μήνα η Ελλάδα θα έχει απώλειες 3.000 ανθρώπων γιατί τους απειλεί ο κορωνοϊός.

Κορωνοϊός

«Από την αρχής της επιδημίας έλεγα ότι το σωστότερο είναι σκληρά μέτρα όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να χτυπηθεί ο κορωνοϊός. Αυτό έχει αποδώσει στο ¼ της ανθρωπότητας που τα έχει πάει μια χαρά με την πανδημία. Δυστυχώς Αμερική και Ευρώπη δεν το έκαναν αυτό. Η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από τους χειρότερους της Ευρώπης και της Αμερικής, όμως είναι στο μέσο ενός τρίτου κύματος που είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να εκτροχιαστεί ανά πάσα στιγμή» δήλωσε.

«Για τις επόμενες 2 εβδομάδες θα υπάρχει αύξηση θανάτων. Μέχρι τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν 3000 νεκροί, λόγω της διάδοσης του ιού τις προηγούμενες εβδομάδες. Ελπίζω να μη φθάσουμε πάλι τους 100 νεκρούς ημερησίως. Αν δεν υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, το τρίτο κύμα μπορεί να επεκταθεί πολύ μέσα στον Απρίλιο» πρόσθεσε.

Γιώργος Παυλάκης: 3.000 νεκροί τον Απρίλη

Σε μια ιδιαίτερα δυσοίνωση πρόβλεψη προχώρησε ο Γιώργος Παυλάκης. Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ έκανε λόγο για θάνατο 3.000 ανθρώπων από κορωνοϊό στη χώρα, μόνο τον επόμενο μήνα, ενώ τάχθηκε κατά ενός ανοίγματος της οικονομίας. Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο Γιώργος Παυλάκης, είχε δηλώσει υπέρ ενός πιο σκληρού lockdown για δύο με τρεις εβδομάδες. Να θυμίσουμε οι θάνατοι από κορωνοϊό ανέρχονται σε 7.421 από την αρχή της πανδημίας.

Κορωνοϊός: Η διαχείριση της πανδημίας στη χώρα

«Από την αρχής της επιδημίας έλεγα ότι το σωστότερο είναι σκληρά μέτρα όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να χτυπηθεί ο ιός. Αυτό έχει αποδώσει στο ¼ της ανθρωπότητας που τα έχει πάει μια χαρά με την πανδημία. Δυστυχώς Αμερική και Ευρώπη δεν το έκαναν αυτό. Η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από τους χειρότερους της Ευρώπης και της Αμερικής, όμως είναι στο μέσο ενός τρίτου κύματος που είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να εκτροχιαστεί ανά πάσα στιγμή» δήλωσε. Γιώργος Παυλάκης

«Για τις επόμενες 2 εβδομάδες θα υπάρχει αύξηση θανάτων. Μέχρι τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν 3000 νεκροί, λόγω της διάδοσης του ιού τις προηγούμενες εβδομάδες. Ελπίζω να μη φθάσουμε πάλι τους 100 νεκρούς ημερησίως. Αν δεν υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, το τρίτο κύμα μπορεί να επεκταθεί πολύ μέσα στον Απρίλιο» πρόσθεσε.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με τον γιατρό θα δημιουργήσουν πίεση στα νοσοκομεία. «Χρειάζεται γρήγορα μέτρα για την ενίσχυση των νοσοκομείων. Μόνο με γενική επιστράτευση των ιδιωτικών νοσοκομείων μπορεί να αντιμετωπιστεί το κύμα, στην Αττική τουλάχιστον».

Γιώργος Παυλάκης: Πως σχολίασε τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, έκανε λόγο ότι δεν είναι «χαλάρωση και άνοιγμα» αλλά «μια μικρή ανάσα». «Αν τα μέτρα ερμηνευθούν στο ότι ανοίγουμε, θα γίνει χειρότερη ζημιά και καταστροφή. Ο ιός είναι εδώ. Δεν είμαστε ακόμη στην κορύφωση του. Ήμουν αντίθετος στο οτιδήποτε μπορεί να ερμηνευτεί σαν άνοιγμα. Πρόκειται για συμβολική κίνηση, που είναι λάθος. Αλλά δεν είναι άνοιγμα» πρόσθεσε. Τόνισε δεν την πλήρη αντίθεσή του στο άνοιγμα της εστίασης και της οικονομίας υπό τις παρούσες επιδημιολογικές συνθήκες, χαρακτηρίζοντάς το ως «παράλογο».

«Αν υπάρξει συμμόρφωση με το lockdown, στα μέσα Απριλίου θα πρέπει να βλέπουμε ελάττωση κρουσμάτων, που θα επιτρέψει ένα σταδιακό άνοιγμα με το σταγονόμετρο. Άλλαξαν τα δεδομένα από το πρώτο κύμα. Τα μεταλλαγμένα στελέχη μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα» συμπλήρωσε. Ενίσχυση ΕΣΥ

Σχετικά με την διαδικασία self-testing, όπου οι πολίτες θα πραγματοποιούν μόνοι τους τεστ γρήγορης ανίχνευσης για τον κοροναϊό, έκανε λόγο «πρωτοποριακό και κατ΄αρχή πολύ καλό μέτρο».

Εντούτοις, συνέχισε «είναι ασαφές, δεν είναι προετοιμασμένος ο κόσμος και οι υπηρεσίες που θα το εφαρμόσουν. Αλλά πώς εξασφαλίζεται ότι αυτοί που είναι θετικοί θα μείνουν καραντίνα; Θα πάρουν το μεροκάματο; Χρειάζεται ταυτόχρονα με αυτά τα τεστ να δώσει εγγυήσεις η κυβέρνηση ότι αυτοί οι άνθρωποι που ίσως βρεθούν θετικοί θα προστατευτούν και θα πάρουν το μεροκάματό τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments