Ελλάδα

Κυριακή της Ορθοδοξίας: Πως γιορτάστηκε σήμερα

Κυριακή της Ορθοδοξίας: Πως γιορτάστηκε σήμερα
Κυριακή της Ορθοδοξίας: Στη Θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας παραβρέθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Με την παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας  Κατερίνας Σακελλαροπούλου τελέστηκε σήμερα το πρωί στη Μητρόπολη Αθηνών η Συνοδική Θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, η οποία κα­θι­ε­ρώ­θη­κε το 843 από την Αυ­το­κρά­τει­ρα Θεοδώρα.

Κυριακή της Ορθοδοξίας: Ποιοι τέλεσαν το μυστήριο

Το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Συλλειτούργησαν οι Συνοδικοί Μητροπολίτες Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος και Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Αντώνιος, ενώ τελετάρχης ήταν ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ.

Παρέστησαν, επίσης, μέ­λη της κυ­βέρνησης, βουλευτές, πρεσβευτές Ορ­θο­δό­ξων Κρα­τών, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κοροναϊού.

Κυριακή της Ορθοδοξίας

Τον πανηγυρικό της ημέρας, εκφώνησε ο Συνοδικός Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημερινή Περικοπή της Καινής Διαθήκης -στην θεία κλήση του Κυρίου προς τον Ναθαναήλ- τονίζοντας ότι «η Εκκλησιαστική Παράδοση την τοποθέτησε στο τυπικό της Α’ Κυριακής των Νηστειών, για να μας βοηθήσει στο ταξίδι της πίστης – εμπιστοσύνης μας στην ανακάλυψη του θεανδρικού Προσώπου του Χριστού».

Κυριακή της Ορθοδοξίας: Τι είπαν οι ιεράρχες για τον κορωνοϊό

Κατόπιν, ο σεβασμιότατος αναφέρθηκε στο διάστημα του ενός έτους που ζούμε εν μέσω πανδημίας αφήνοντας αιχμές εναντίον όσων καταφέρθηκαν κατά της Εκκλησίας.

«Η αυστηρή κριτική όλων των φορέων, για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης, το lockdown, η χρήση του προσωπείου – μάσκας, η έλλειψη ελεύθερων κλινών στα νοσοκομεία, ο οικονομικός ανταγωνισμός για τα εμβόλια, η ιδιοτέλεια πολλών επικριτών, πυροδότησαν μια διαμάχη σε δύο κυρίως επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο είχε να κάνει με την «έκπληξη», που προκάλεσαν τα νέα μέτρα μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας», είπε ο σεβασμιότατος και συνέχισε:

«Τα μέτρα για την διασφάλιση της υγείας, που επέβαλε η Πολιτεία και με νηφαλιότητα και ταπεινοφροσύνη αποδέχθηκε η Εκκλησία, έδωσαν τροφή σε μια μερίδα χριστιανών, εγκλωβισμένων στη δική τους προβληματική, να θεωρήσουν ότι έφθασε επιτέλους η ώρα να αναπετάξουν τις σημαίες της Ορθοδοξίας, να ομολογήσουν και να διακηρύξουν την πίστη τους, εκ του ασφαλούς βέβαια στο «βωμό» και τον «άμβωνα» των κοινωνικών δικτύων και να εκφωνήσουν «αρές» εναντίων όσων θα τολμούσαν να αντιπαρατεθούν στην άποψή τους. Από τους ίδιους η Εκκλησία, όταν διακριτικά σιωπούσε, κατηγορήθηκε διότι σιωπά.»

Το μήνυμα της σημερινής ημέρας

Κι όταν ύψωνε λόγον αληθείας κατασυκοφαντήθηκε, διότι μιλούσε με παρρησία και ευπρέπεια στήριζε το υγιές πλήρωμά της. Το δεύτερο επίπεδο διαμάχης έχει να κάνει με τη στάση των ανθρώπων, που πάντοτε απαξίωναν την Εκκλησία και που περίμεναν καρτερικά να ανυψώσουν τα βέλη από τη φαρέτρα τους για να επιφέρουν θανάσιμες πληγές στο σώμα της. Είναι εκείνοι που ζητούσαν αυστηρή χρήση των μέτρων και των νομικών συνεπειών τους για να φιμώσουν κλήρο και λαό. Άλλοτε θέλησαν να φέρουν σε συζήτηση και αμφισβήτηση το λειτουργικό και μυστηριακό οικοδόμημα της Εκκλησίας και επιχείρησαν να μετατρέψουν την προστασία της δημοσίας υγείας, μεταξύ άλλων, και σε θρησκευτικό ζήτημα». Κυριακή της Ορθοδοξίας

Επίσης, υπογράμμισε ότι «η σημερινή όμως Κυριακή της Ορθοδοξίας μάς διακηρύττει ότι μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι η Εκκλησία πολεμάται και ότι πολεμουμένη νικά. Προφανώς το παραλήρημα της καχυποψίας ή των συνομωσιών, τα αλλεπάλληλα fake news, η επιστράτευση της παραπληροφόρησης, η απαξίωση και κατασυκοφάντηση της νηφάλιας στάσης της Εκκλησίας απέναντι σε αυτά τα ζητήματα και άλλα παρόμοια φαινόμενα, που αναδείχθηκαν την χρονική αυτή περίοδο κατέστησαν περισσότερο φανερή την απουσία Ορθοδόξου Εκκλησιαστικού φρονήματος».

Κυριακή της Ορθοδοξίας: Δεν πραγματοποιήθηκε το κα­θι­ε­ρω­μένο Σαρακοστιανό Γεύμα

Σύμφωνα με το ecclesia.gr, φέτος δεν πραγματοποιήθηκε το κα­θι­ε­ρω­μένο Σαρακοστιανό Γεύμα, το οποίο παρατίθεται κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας από την Προεδρία της Δημοκρατίας προς τιμήν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου παρά την πρόθεση της κ. Σα­κελ­λα­ρο­πού­λο, καθώς ο κ. Ιερώνυμος επικοινώνησε με την ΠτΔ και «την παρεκάλεσε, έχοντας και την σύμφωνη γνώμη των μελών της Ιεράς Συνόδου, να μην ε­πι­μεί­νει στην πρα­γμα­το­ποί­ησή του, λόγω των δύσκολων υγειονομικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της παν­δη­μίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments