Διεθνή

Επαναλοίμωξη από κορωνοϊό: Ποιοι κινδυνεύουν πιο πολύ

Επαναλοίμωξη από κορωνοϊό: Ποιοι κινδυνεύουν πιο πολύ
Επαναλοίμωξη από κορωνοϊό: Τα άτομα κάτω των 65 ετών έχουν ανοσιακή προστασία πάντως, περίπου 80% για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη.

Η επαναλοίμωξη από κορωνοϊό είναι πιο πιθανή για τους ηλικιωμένους. Πιο συγκεκριμένα, το ενδεχόμενο νέας λοίμωξης στο ίδιο άτομο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρή μα οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών που έχουν μολυνθεί από τον ιό, είναι πιθανότερο να τον κολλήσουν ξανά μετά από μερικούς μήνες, από τους πιο νέους, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα. Πρόκειται για μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», σύμφωνα με τους «Times της Νέας Υόρκης» και τη «Guardian».

Και όπως δείχνει, οι κάτω των 65 ετών έχουν ανοσιακή προστασία περίπου 80% για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη. Όμως, το ποσοστό προστασίας πέφτει στο 47% για τους άνω των 65 ετών, οι οποίοι συνεπώς έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν ξανά από τον κορωνοϊό μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Μέχρι στιγμής κάτω από το 1% όσων έχουν μολυνθεί με τον ιό, εκτιμάται ότι τον κολλούν ξανά μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ποσοστό που πάντως μπορεί σταδιακά να αυξηθεί, κυρίως εξαιτίας των νέων πιο μεταδοτικών παραλλαγών του SARS-CoV-2.

Τα νέα ευρήματα δείχνουν:

  • Τη σημασία των μέτρων προστασίας ειδικά για την τρίτη ηλικία στη διάρκεια της πανδημίας.
  • Την κατά προτεραιότητα εμβολιασμού των ηλικιωμένων, ακόμη κι αν έχουν περάσει κορωνοϊό στο παρελθόν.
  • Το γεγονός ότι η φυσική ανοσία μετά από μια πρώτη λοίμωξη δεν διασφαλίζει στη συνέχεια μια αξιόπιστη προστασία.

Επαναλοίμωξη από κορωνοϊό: Σημαντικός ο εμβολιασμός

Για αυτό είναι σημαντικό να εμβολιαστεί όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε κάθε χώρα. «Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι η επαναλοίμωξη με Covid-19 είναι σπάνια στους νεότερους υγιείς ανθρώπους, όμως οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν ξανά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Στιν Έθελμπεργκ του Ινστιτούτου Statens Serum. «Σίγουρα δεν μπορείς να βασίζεσαι σε μια περασμένη λοίμωξη για να σε προστατεύσει από το να αρρωστήσεις ξανά, ιδίως αν είσαι ηλικιωμένος».

Μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί λιγότερες από 100 περιπτώσεις επαναλοίμωξης παγκοσμίως, ενώ άλλες 2.000 βρίσκονται υπό διερεύνηση ως ύποπτες επαναλοιμώξεις, αν και μερικές από αυτές πιθανώς αφορούν ασθενείς με μακράς διάρκειας Covid-19, οι οποίοι ποτέ δεν ανέρρωσαν πλήρως από την αρχική λοίμωξη. Έως τώρα οι περισσότερες επιβεβαιωμένες επαναλοιμώξεις είναι πιθανότερο να είναι ασυμπτωματικές ή ηπιότερες σε συμπτώματα σε σχέση με την πρώτη λοίμωξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments