Πως Να

Αυχένας πόνος: Πώς να τον προστατεύσω

Αυχένας πόνος: Πώς να τον προστατεύσω
Αυχένας πόνος: To «όπως με βολεύει» μπροστά στον υπολογιστή μπορεί να βλάψει την υγεία.

Ο αυχένας και ο πόνος πολύ συχνά γίνονται ένα, ιδιαίτερα τώρα που η τηλεργασία έχει μπει στη ζωή και την καθημερινότητά μας, έχοντας αυξηθεί σε πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Να σημειωθεί πως στο 60% αυξάνεται η υποχρεωτική τηλεργασία στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) ειδικά για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών.

Με εγκύκλιο ορίζεται ότι για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου και ειδικά τον τομέα παροχής υπηρεσιών υποχρεωτική τηλεργασία στο 60% ενώ για τους υπόλοιπους τομείς αναφέρει υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα. αυχένας πόνος

Αυχένας πόνος: Περνάμε πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη

Όμως, δεν περνάμε πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή μόνο λόγω τηλεργασίας αλλά και λόγω του lockdown που δεν έχει σταματήσει ακόμα και λόγω της τηλεκπαίδευσης. Και σε αυτή την πολύωρη στάση «δουλεύει» όλο το σώμα με ένα από τα βασικά μέρη να είναι ο αυχένας ο οποίος είναι άνω τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Πρόκειται για διάταξη επτά διαδοχικών οστών, των λεγόμενων αυχενικών σπονδύλων, που στηρίζουν το κρανίο.

Το 2020 λοιπόν, μαζί με τον SARS-CoV2 μας «σύστησε» με το lockdown και κατά συνέπεια έφερε την τηλεκπαίδευση και τηλεργασία. Η καθημερινή πολύωρη χρήση υπολογιστή σε συνδυασμό με τη μη σωστή στάση του σώματος μπροστά στον υπολογιστή ή στο tablet, ευθύνεται για μια σειρά ορθοπεδικών προβλημάτων στον αυχένα, στα χέρια, στη ράχη και τη μέση των χρηστών ηλεκτρονικών οθονών, ανεξαρτήτως ηλικίας.

αυχένας πόνος

Αυχένας πόνος: Τι να κάνουμε για να τον προστατεύσουμε;

Σύμφωνα με ό,τι προτείνει ο χειρουργός – ορθοπεδικός, Ηλίας Αλαφροπάτης στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «ο πόνος στον αυχένα είναι από τις πιο συχνές αιτίες επίσκεψης στον ιατρό. Το τελευταίο έτος όλο και περισσότερα παιδιά αναφέρουν ενοχλήσεις στον αυχένα. Η θέση στο γραφείο παίζει κύριο ρόλο. Είναι λάθος η πλάγια θέση γιατί βάζει τον αυχένα μας σε συνεχή στροφή . Πρέπει να έχουμε την οθόνη κατά πρόσωπο και στο σωστό ύψος. Η χαμηλή θέση ή η κακή κλίση της οθόνης ωθεί το σώμα σε σκυφτή θέση, πράγμα που είναι λάθος. Αν την ώρα που δουλεύουμε μπροστά στον υπολογιστή μιλάμε στο τηλέφωνο, πρέπει να χρησιμοποιούμε ακουστικά ή στηρίγματα ακουστικού».

Για αυτό, να χρησιμοποιούμε εξατομικευμένη καρέκλα και γραφείο. «Δεν χρειάζονται έξοδα και εξοπλισμός, μπορείτε να χρησιμοποιείτε απλά καθημερινά αντικείμενα. Να υπενθυμίζετε συχνά στον εαυτό σας τα λάθη που κάνετε και να δείχνετε επιμονή στις καλές συνήθεις. Ο τρόπος που κάθεται ο καθένας είναι μοναδικός , υπάρχει όμως σωστός τρόπος καθίσματος. Η κακή θέση μπορεί να προκαλέσει κακή στάση σώματος, πόνο και τραυματισμό. Τα παιδιά που πονούν στην πλάτη ή στη ράχη μπορεί να συνεχίσουν να πονούν και ως ενήλικες. Χρειάζεται σωστή επιλογή και διαμόρφωση θέσης γραφείου και συνεχής υπενθύμιση σωστής στάσης σώματος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments