Διεθνή

Μακρόν εκλογές: Σενάριο τουρκικής παρέμβασης

Μακρόν εκλογές: Σενάριο τουρκικής παρέμβασης
Μακρόν εκλογές: Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε σε σενάρια τουρκικής παρέμβασης στις εκλογές.

Σε συνέντευξη του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανέφερε τους φόβους του περί τουρκικών παρεμβάσεων στις γαλλικές εκλογές. Παρόλα αυτά στις αρχές Μαρτίου, Μακρόν και Ερντογάν είχαν μία τηλεδιάσκεψη κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα περιθώρια συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Μάλιστα, ο Ερντογάν είχε αναφέρει πως Γαλλία και Τουρκία έχουν «σοβαρές προοπτικές συνεργασίας», ενώ οι δυο χώρες μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στους τομείς ασφάλειας και ειρήνης από την Ευρώπη μέχρι τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Σε ότι αφορά την αποκάλυψη που έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας ανέφερε τα περί παρεμβάσεων της Τουρκίας, ενώ είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 5 ότι «Οι τουρκικές απειλές δεν είναι συγκαλυμμένες, επομένως πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς».

Μακρόν εκλογές: Πιθανότητες τουρκικής παρέμβασης στο αποτέλεσμα

Παρόλη τη σοβαρότητα των δηλώσεων, ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με την ανησυχία του για τουρκική «παρέμβαση» σε εκλογικές διαδικασίες της χώρας του -όπως είναι γνωστό, η Γαλλία έχει περιφερειακές εκλογές τον Ιούνιο και προεδρικές εκλογές το 2022, με πιθανότερους αντιπάλους τον Μακρόν και τη Λε Πεν.

Ο Μακρόν πρόσθεσε μόνο πως «η Τουρκία θα παίξει με την κοινή γνώμη» -αναφερόμενος προφανώς στην επιρροή της σε τμήματα της τουρκικής διασποράς μέσω των σχολείων, των τζαμιών και άλλων οργανισμών.

Μακρόν εκλογές: Έντονες οι σχέσεις Γαλλίας – Τουρκίας

Οι σχέσεις μεταξύ του Μακρόν και του Τούρκου προέδρου Ερντογάν έχουν υπάρξει έντονες -από τη θρησκεία μέχρι τη Λιβύη και τη διενέργεια ερευνών για ενεργειακούς πόρους στην Αντολική Μεσόγειο- πράγμα που οδήγησε τον πρόεδρο της Τουρκίας και σε προσωπικού χαρακτήρα επιθέσεις – αλλά τον Ιανουάριο αντάλλαξαν επιστολές και έκτοτε επιχειρούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι ο διάλογος με την Τουρκία παραμένει απαραίτητος. Επισήμανε ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και βασικός σύμμαχος στον αγώνα εναντίον της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή. «Εάν πεις, δεν μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί σου πια, δεν θέλουμε καμία άλλη συζήτηση, θα ανοίξουν τις πόρτες και θα έχουμε 3 εκατομμύρια Πρόσφυγες από τη Σύρια να καταφθάνουν στην Ευρώπη», τόνισε ο Μακρόν. Και συμπλήρωσε ότι  «Πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία».

Μακρόν εκλογές: Επανεστιάζει σε θέματα σχετικά με το Ισλάμ

Η Γαλλία δεν συλλέγει στατιστικά στοιχεία για τη θρησκεία ή την εθνικότητα, επομένως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι πολίτες ενδέχεται να μπορεί να επηρεάσει η Τουρκία, αν πράγματι είναι πρόθεση του Ερντογάν να αναμιχθεί. Ούτως ή άλλως ο αριθμός θα ήταν πιθανώς αμελητέος, σημειώνει το Bloomberg.

Καθώς ο Μακρόν αρχίζει να κάνει εκστρατεία για επανεκλογή, εστιάζει θέματα που σχετίζονται με το Ισλάμ και την ασφάλεια σε μια προσπάθεια να αφυπνίσει τους ψηφοφόρους που ίσως σκέφτονται να υποστηρίξουν την ακροδεξιά ηγέτη Μαρίν Λε Πεν.

Καθώς ο Ερντογάν επιδιώκει να γίνει ο πρωταθλητής του Σουνιτικού Ισλάμ, αυτό έφερε σε σύγκρουση τους δύο ηγέτες, και τόσο Ερντογάν όσο και Μακρόν αναθερμαίνουν την «έχθρα» τους με νέες διαμάχες.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία κατά τη διάρκεια της  Συνόδου Κορυφής αυτής της εβδομάδας. Πέρυσι, μετά την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε την Τουρκία με κυρώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments