Διεθνή

25η Μαρτίου 1821: Ντύθηκε εύζωνας το Manneken Pis

25η Μαρτίου 1821: Ντύθηκε εύζωνας το Manneken Pis
25η Μαρτίου 1821: Tο γνωστό άγαλμα των Βρυξελλών MannekenPis ντύθηκε με στολή εύζωνα, προς τιμήν των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Από νωρίς το πρωί έχουν ξεκινήσει οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου. Πολλοί ηγέτες σπεύδουν να στείλουν το μήνυμα τους στην Ελλάδα για τα 200 χρόνια από το 1821. Μία παρόμοια τελετή έγινε και στις Βρυξέλλες, όπου το γνωστό αγαλματίδιο Manneken Pis ντύθηκε εύζωνας προς τιμήν της Ελληνικής Επανάστασης. Στην περιορισμένη, λόγω κορονοϊού, τελετή συμμετείχε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο Διονύσιος Καλαμβρέζος και εκπρόσωπος του Δήμου Βρυξελλών.

25η Μαρτίου 1821: Οι δηλώσεις του Μαργαρίτη Σχοινά

“Η πρωτεύουσα της ενωμένης Ευρώπης δεν μπορούσε να λείπει από τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσης. Η Ελλάδα είναι συνιδιοκτήτης, συμμέτοχος και πρωταγωνιστής στο σχέδιο της ευρωπαικής ολοκλήρωσης” τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προσέθεσε ότι “μια τέτοια σημαδιακή ημέρα για όλους τους Έλληνες βρισκόμαστε σε ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της πόλης των Βρυξελλών και περνάμε αυτό το μήνυμα ότι τα καλύτερα έπονται και τα χειρότερα τα αφήσαμε πίσω”.

25η Μαρτίου 1821: Οι δηλώσεις του Διονύση Καλαμβρέζου

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο Διονύσιος Καλαμβρέζος υπογράμμισε ότι “η επανάσταση του 1821, το ιδρυτικό γεγονός του ελληνικού κράτους έχει καθοριστική, ιστορική και κοινωνική σημασία όχι μόνο γιατί δημιούργησε τη σύγχρονη Ελλάδα αλλά γιατί διαμόρφωσε με τις αξίες, τις παρακαταθήκες και την πορεία της γενικά σε αυτό που λέμε σύγχρονη Ελλάδα, αυτό που λέμε ταυτότητα ελληνική, σε αυτό που λέμε πορεία αλλά και μέλλον” ενώ ευχαρίστησε “τον βελγικό λαό και τις βελγικές αρχές για τη συμμετοχή τους στα 200 χρόνια του εορτασμού μας. Μας έδωσαν όλες τις δυνατότητες να εορτάσουμε τόσο με την φωταγώγηση της Μεγάλης Πλατείας και του Δημαρχείου όσο και με την ένδυση του Manneken Pis”.

25η Μαρτίου 1821: Η ιστορία του Manneken Pis

Το Manneken Pis («αγοράκι που ουρεί» στα ολλανδικά), που βρίσκεται κοντά στην διάσημη πλατεία των Βρυξελλών, την Grande Place,Το άγαλμα σχεδιάστηκε από τον Ζερόμ Ντυκενουά και τοποθετήθηκε στη θέση του, το 1618 ή το 1619. Έχει ύψος 61 εκατοστά και δεν είναι η πρώτη φορά που το πιο διάσημο άγαλμα θα φορέσει την εθνική στολή. Την προηγούμενη φορά, ήταν σε μια δύσκολη συνθήκη, το 2011, που φόρεσε φουστανέλα εν μέσω της ελληνικής οικονομικής κρίσης, δίνοντας την «απάντησή» του στις χρηματαγορές.

To μπρούτζινο άγαλμα – σιντριβάνι απεικονίζει ένα μικρό αγοράκι που ουρεί. Δεν είναι γνωστό γιατί κατασκευάστηκε αυτό το άγαλμα, αλλά υπάρχουν διάφοροι λαϊκοί μύθοι. Ένας μύθος λέει ότι το άγαλμα, το τοποθέτησαν οι γονείς ενός παιδιού το οποίο είχε χαθεί, αλλά στη συνέχεια βρέθηκε με τη βοήθεια των χωρικών. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι ένα αγόρι κατάσκοπος είδε κατά τη διάρκεια μιας πολιορκίας ότι κάποιοι επιχείρησαν να ανατινάξουν τα τείχη της πόλης, κάτι το οποίο προσπάθησε να αποτρέψει ουρώντας το φιτίλι.

Ο πιο αγαπητός μικρός ήρωας των Βρυξελλών, μαζί με τον Τεν-Τεν, ντύνεται συχνά με στολή. Πρόσφατα, φόρεσε μια στολή για προστασία από τον κοροναϊό, ενώ η εντυπωσιακή «συλλογή του» περιλαμβάνει περισσότερες από 800 στολές, με την πλούσια γκαρνταρόμπα του να συνδέεται με ιστορικά και πολιτικά γεγονότα και επετείους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments