Διεθνή

Πάπας Φραγκίσκος: Διέταξε περικοπή μισθών σε καρδινάλιους

Πάπας Φραγκίσκος: Διέταξε περικοπή μισθών σε καρδινάλιους
Πάπας Φραγκίσκος: Ο κορωνοϊός έπληξε και το Βατικανό, με τους καρδινάλιους να βλέπουν το μισθό τους να μειώνεται κατά 10%.

Ο Πάπας Φραγκίσκος διέταξε τους καρδινάλιους να μειώσουν το 10% των μισθών, ενώ μείωσε και τους μισθούς των περισσότερων άλλων κληρικών που εργάζονται στο Βατικανό, προκειμένου να σώσουν θέσεις εργασίας υπαλλήλων, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει πλήξει το εισόδημα της Αγίας Έδρας.

Το Βατικανό δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Πάπας εξέδωσε διάταγμα για την εισαγωγή αναλογικών περικοπών από την 1η Απριλίου. Ένας εκπρόσωπος είπε ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν θα επηρεαστούν από τις περικοπές, ενώ ένα ανώτερο στέλεχος του Βατικανού δήλωσε ότι ήταν η πρώτη φορά που ένας πάπας είχε αναλάβει μία τέτοια ενέργεια. Ο Πάπας Φραγκίσκος από πλευρά του δήλωσε ότι δεν θέλει να απολύσει ανθρώπους σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς, ακόμη και όταν το Βατικανό συνεχίζει να παρουσιάζει ελλείμματα.

Πάπας Φραγκίσκος: Οι αυξήσεις μισθών αναβάλλονται μέχρι το 2023

Οι καρδινάλιοι που εργάζονται στο Βατικανό και ζουν εκεί ή στη Ρώμη πιστεύεται ότι λαμβάνουν μισθούς περίπου 4.000 έως 5.000 ευρώ (4.730 $ έως 5.915 $) το μήνα, και πολλοί ζουν σε μεγάλα διαμερίσματα πολύ κάτω από τα ενοίκια της αγοράς. Οι περισσότεροι ιερείς και μοναχές που εργάζονται σε τμήματα του Βατικανού ζουν σε θρησκευτικές κοινότητες στη Ρώμη, όπως σεμινάρια, μοναστήρια, ενορίες, πανεπιστήμια και σχολεία – δίνοντάς τους μεγαλύτερη προστασία από την οικονομική ύφεση. Έχουν πολύ χαμηλότερα έξοδα διαβίωσης από ό, τι οι απλοί υπάλληλοι – όπως αστυνομία, κλητήρες, πυροσβέστες, καθαριστές, αποκαταστάτες τέχνης και προσωπικό συντήρησης – που ζουν στη Ρώμη και πολλοί από τους οποίους έχουν οικογένειες.

Αυτούς ακριβώς τους εργαζόμενους φάνηκε πως θέλει να προστατεύσει ο πάπας, καθώς τα περισσότερα από τα επίπεδα απασχόλησής τους δεν περιλαμβάνονται στο παπικό διάταγμα. Εκτός από τους καρδινάλιους, άλλοι κληρικοί θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται μεταξύ 3% και 8%. Σημειώνεται ότι οι προγραμματισμένες αυξήσεις μισθών αναστέλλονται έως τον Μάρτιο του 2023, ενώ οι διατάξεις θα ισχύουν επίσης για ανώτερα στελέχη του κλήρου εκτός του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

Ο κορωνοϊός «έπληξε» οικονομικά το Βατικανό

Σημειώνεται ότι η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε το Βατικανό, καθώς η Βασιλική του Αγίου Πέτρου και τα Μουσεία του Βατικανού έκλεισαν ή ήταν εν μέρει ανοιχτά για μεγάλο μέρος του 2020 λόγω της πανδημίας. Συγκεκριμένα, αναμένεται έλλειμα που θα αγγίζει περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ φέτος, ενώ τα έσοδα για το 2021 αναμένονται να φτάνουν τα 213 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 30% συγκριτικά με το 2020.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments