Πως Να

Μάσκα κορωνοϊός: Πως να πλύνετε την υφασμάτινη μάσκα

Μάσκα κορωνοϊός: Πως να πλύνετε την υφασμάτινη μάσκα
Μάσκα κορωνοϊός: Η μάσκα έχει γίνει απαραίτητη για την προστασία από την πανδημία. Εδώ θα βρει κανείς τρόπους πλύσης της υφασμάτινης μάσκας.

Ο κορωνοϊός και η μάσκα είναι δύο πράγματα αλληλένδετα. Η μάσκα έχει γίνει απαραίτητη σε όλους τους χώρους. Πέρα όμως από τις οδηγίες για την χρήση της πρέπει να αναλυθούν και οι οδηγίες για την πλύση της μάσκας από τους ίδιους τους χρήστες.

Η συχνότητα πλύσης

Το CDC συνιστά να πλένετε η υφασμάτινη μάσκα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Ο Robert Amler, πρύτανης της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρακτικής στο Ιατρικό Κολλέγιο της Νέας Υόρκης και πρώην επικεφαλής ιατρικός διευθυντής του CDC, συγκεκριμένα προτείνει να καθαρίζουμε την υφασμάτινη μάσκα μετά από κάθε χρήση.

«Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας και φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά το πλύσιμο της μάσκας», αναφέρει στη Huffington Post.

Η Emily de Golian, δερματολόγος πιστοποιημένη από το Dermatology Consultants στη Τζόρτζια, επισημαίνει ότι, ιδανικά, οι μάσκες δεν θα πρέπει να φοριούνται για περισσότερο από 30 λεπτά, επειδή η υγρασία από την αναπνοή μας τις καθιστά λιγότερο αποτελεσματικές ως εμπόδιο κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Από την πλευρά του, ο Dimitar Marinov, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα υγιεινής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βάρνας, αναφέρει πως οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής (π.χ. ταμίες) ή όσοι περνούν πολλές ώρες ερχόμενοι σε επαφή με κόσμο, καλό θα ήταν να πλένουν την υφασμάτινη μάσκα τους κάθε δύο ώρες, αν μπορούν. Μάσκα κορωνοϊός

Ο καλύτερος τρόπος για να πλυθεί

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο πλύσιμο της μάσκας θα πρέπει να γίνεται χρήση απορρυπαντικών με χλωρίνη ή άλλα δραστικά αντιμικροβιακά συστατικά, τα οποία σκοτώνουν τα μικρόβια πιο αποτελεσματικά από τα κλασικά απορρυπαντικά.

Το πλύσιμο στο πλυντήριο ενδείκνυται αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες πλυσίματος του εκάστοτε υφάσματος αναφορικά με τη θερμοκρασία του νερού. Σύμφωνα με τον Marinov, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις προδιαγραφές που έχει ορίσει ο ΠΟΥ. Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία πλυσίματος πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 βαθμοί Κελσίου.

Οι μάσκες μπορούν επίσης να απολυμανθούν με σίδερο ή ακόμα και στον φούρνο για 20 λεπτά στους 70 βαθμούς κελσίου. Αν τώρα η μοναδική επιλογή που έχετε είναι το πλύσιμο στο χέρι, τότε η de Golian συνιστά να χρησιμοποιείται  σαπούνι και νερό και να την τρίβετε για 20 δευτερόλεπτα τουλάχιστον σε χλιαρό προς ζεστό νερό. Μετά το πλύσιμο, η μάσκα θα πρέπει να στεγνώνεται με ζεστό αέρα, στην υψηλότερη θερμοκρασία, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφει ο κατασκευαστής του υφάσματος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments