Διεθνή

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Τότε θα διακόψουμε τα μέτρα συνεργασίας με την Τουρκία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Τότε θα διακόψουμε τα μέτρα συνεργασίας με την Τουρκία
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Τι είπε αναφορικά με την συμπεριφορά της Άγκυρας και τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο εξής.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έκανε δηλώσεις μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην Τουρκία. Η πρόεδρος της Κομισιόν ήταν κατηγορηματική τονίζοντας ότι “εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ θα σταματήσει τη θετική προσέγγιση”.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Τουρκία έχει δείξει μία πιο εποικοδομητική στάση

Όπως είπε, «από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου η Τουρκία έχει δείξει μία πιο εποικοδομητική στάση, συμπεριλαμβανομένων των διμερών σχέσεων με αρκετά κράτη – μέλη της ΕΕ. Αυτά είναι θετικά και ευπρόσδεκτα βήματα πάνω στα οποία πρέπει να προσπαθήσουμε να χτίσουμε».

Συμπλήρωσε ότι «ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αυτή η πρόοδος της αποκλιμάκωσης παραμένει εύθραυστη. Μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ, εκπονήσαμε μία έκθεση για την κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, όπως επίσης με μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσουμε με αυτή τη σχέση».

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι λαμβάνοντας υπόψη τη θετική στάση της Τουρκίας υπάρχουν θετικά βήματα που επιτρέπουν προοδευτική και αναλογική προσέγγιση προσθέτοντας ότι υπήρξε απόφαση να ακολουθηθεί διπλή προσέγγιση. «Εάν η Τουρκία δεν προχωρήσει εποικοδομητικά, εάν επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο θα διακόψουμε τα μέτρα συνεργασίας» κατέληξε η κ. Φον Ντερ Λάιεν.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Κυρώσεις αν συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά

Λίγο νωρίτερα, η Σύνοδος Κορυφής είχε αποφασίσει ότι δεν δίνει «λευκή επιταγή» στην Τουρκία. Αυτό είναι το νόημα από το κείμενο συμπερασμάτων που βγήκε από τη Σύνοδο, αν και αρχικά η δήλωση των «27» δεν ήταν κοντά στο κείμενο που παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ως προσχέδιο.

Μετά από πολλές διεργασίες οι ηγέτες κατέληξαν σε Κοινή Δήλωση. Στο αρχικό κείμενο που παρουσιάστηκε λόγω των πολλών αλλαγών στο προσχέδιο Μπορέλ, Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία αντέδρασαν. Στο νέο κείμενο που πλέον ικανοποιεί τις ελληνικές θέσεις και έδωσε στη δημοσιότητα ο στενός συνεργάτης του Σαρλ Μισέλ στην παράγραφο που αφορά τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία παραπέμπουν σε κυρώσεις εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά που θίγει συμφέροντα κρατών – μελών της Ε.Ε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments