ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Ματίνα Παγώνη
Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ

Ματίνα Παγώνη στο pagenews.gr: Να ανοίξει το λιανεμπόριο με τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί

Ματίνα Παγώνη στο pagenews.gr: Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εξήγησε πώς μπορεί να γίνει το σταδιακό άνοιγμα, με ελέγχους από τις Αρχές και τεστ με μαζικούς όρους.

H Ματίνα Παγώνη μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη σε μια μέρα όπου είχαμε «έκρηξη» κρουσμάτων αφού «έσπασε» το όριο των 4.000, ενώ 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 741 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε χαρακτηριστικά ότι «τώρα lockdown σοβαρό δεν υπάρχει», καθώς ο κόσμος έχει κουραστεί, ενώ περιέγραψε πώς μπορεί να γίνει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας. Επισήμανε ότι μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο, με πολλούς ελέγχους από τις Αρχές, με ραντεβού, με τεστ των εργαζομένων, ενώ μίλησε και για την κατάσταση του ΕΣΥ. Διαβάστε τι είπε η Ματίνα Παγώνη στον Δημήτρη Τάκη:

Για το αν η κυβέρνηση μπορεί να πάει σε σταδιακό άνοιγμα με τόσα κρούσματα:

«Δεν μπορούμε συνέχεια να περιμένουμε, να είναι κλειστά τα καταστήματα, υπάρχει μια μεγάλη ψυχολογική πίεση στον κόσμο, ο οποίος δεν αντέχει άλλο, το βλέπουμε στην καθημερινότητά μας», είπε η κ. Παγώνη. Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε τώρα επειδή τα κρούσματα αυτά αναφέρονται στο τι γινόταν πριν από 15 μέρες, δεν είναι τωρινά, θα πρέπει ότι αποφασιστεί για άνοιγμα καταστημάτων να γίνει με μεγάλη προσοχή, με τον κωδικό, με τα ραντεβού που έχουν πει». Η κ. Παγώνη επισήμανε ότι πρέπει να δείξουμε «σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ατομική ευθύνη».

Έπειτα, πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνονται πάρα πολλά τεστ στην καθημερινότητά μας για να γίνεται εύκολα η ιχνηλάτηση των ασυμπτωματικών. «Να πάμε βήμα βήμα με μεγάλη προσοχή και από τον νεότερο κόσμο. Γιατί οι μεταλλάξεις είναι πολύ μεταδοτικές, από 40 έως 60% αύξηση στον νεότερο πληθυσμό», σημείωσε η Ματίνα Παγώνη. «Να ξεκινήσουμε με αργά βήματα να ανοίξουν τα καταστήματα και βλέποντας και κάνοντας βήμα-βήμα».

Για το αν ευθύνονται για την αύξηση κρουσμάτων οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού:

Η κ. Παγώνη ρωτήθηκε από τον Δημήτρη Τάκη για το γεγονός ότι πάμε σε χαλάρωση του lockdown με τέτοια νούμερα και για τον ρόλο των μεταλλάξεων. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε: «Να ξεκαθαρίσουμε ότι ένα σοβαρό lockdown κάναμε, το πρώτο, όπου υπήρχε ο φόβος, δεν γνωρίζαμε τον ιό, ο κόσμος είχε κλειστεί κανονικά στα σπίτια του, δεν υπήρχε κυκλοφορία». Στη συνέχεια πρόσθεσε: «δεν θέλω να πω ότι αυτό και το προηγούμενο ήταν lockdown. Δεν υπάρχει lockdown, το ξέρετε όλοι, βλέπετε τι γίνεται και τα Σαβαβτοκύριακα».

Έπειτα, συμφώνησε με την παρατήρηση που έχει κάνει και ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης για τον ρόλο των μεταλλάξεων στην αύξηση των κρουσμάτων. Επανέλαβε ότι οι μεταλλάξεις έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα 40 με 60%. «Τρέχουν με ταχύτητες φοβερές», είπε χαρακτηριστικά.

«Για αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», «χτυπάνε τους πάντες και ιδιαίτερα τους νέους», τόνισε.

Για το αν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος σε σχέση με τον Νοέμβριο και τα Χριστούγεννα αν ανοίξουν εστίαση και λιανεμπόριο λόγω των μεταλλάξεων:

«Ελπίζω ότι θα είναι πολύ μικρή η αύξηση και δεν θα δημιουργήσει σοαβαρά προβλήματα εάν προσέχουμε οι ίδιοι με τα μέτρα που έχουμε πει, εάν κάνουμε τα τεστ και προλαβαίνουμε στις μικρές ομάδες την ιχνηλάτηση, να περιορίσουμε τον ιό και τις μεταλλάξεις», είπε η κ. Παγώνη.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι ο κόσμος ένα χρόνο μετά είναι πολύ πιεσμένος, κάτι που φαίνεται στα νοσοκομεία από τους ασθενείς και τους συγγενείς τους».

Για τις αντικρουόμενες απόψεις που ακούγονται από επιστήμονες:

«Εγώ πιστεύω ότι αν τηρηθούν τα μέτρα, αν υπάρχει πραγματικός έλεγχος, θα πρέπει από εδώ και πέρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Τις ευθύνες να τις αναλάβει και η κυβέρνηση», είπε η Ματίνα Παγώνη. Σημείωσε ότι όπου χρειαστεί πρέπει να υπάρξουν πρόστιμα, «αλλιώς δεν έχει νόημα να ανοίξουμε τίποτα». Σημείωσε ακόμα ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Για το πώς πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο:

«Έχει σημασία ο καθαρισμός του αέρα, το ραντεβού που θα έχει ο καθένας, με πλήρη έλεγχο και σοβαρότητα, με ελέγχους στους εργαζόμενους κάθε εβδομάδα με τεστ», δήλωσε η Ματίνα Παγώνη.

Για τον ρόλο του air condition στη μετάδοση του ιού και για τις μάσκες που πρέπει να χρησιμοποιούμε:

«Η μάσκα η N-95 είναι σωστή και οι δύο μάσκες -μια χειρουργική απλή και μια πάνινη για να κλείνει τα πλαϊνά απέξω- μέσα σε κλειστους χώρους», είπε η Ματίνα Παγώνη. Έτσι, πρέπει να είμαστε «οπλισμένοι» σε κλειστούς χώρους.

Για τον κλιματισμό είπε: «όπως είχαμε τονίσει και πέρσι είναι ένα πρόβλημα. Τα πολύ σύγχρονα μηχανήματα είναι διαφορετικά. Τα περισσότερα σπίτια, όμως, έχουν κλιματισμό παλιό. Και στα σούπερ μάρκετ και παντού, ιδανικό είναι να ανοίγουν και παράθυρα και πόρτες».

Για τις συσκευές καθαρισμού του αέρα:

Για αυτό το θέμα η Ματίνα Παγώνη σημείωσε ότι αυτές «προστατεύουν σε μεγάλα ποσοστά» και «καλό θα είναι τα μεγάλα καταστήματα να τα εφοδιαστούν».

Ματίνα Παγώνη στο pagenews.gr: Να ανοίξει το λιανεμπόριο με τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί

Ματίνα Παγώνη στο pagenews.gr: Να ανοίξει το λιανεμπόριο με τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί

Ματίνα Παγώνη στο pagenews.gr για τα self test:

«Εμείς τα ζητήσαμε, η ιατρική κοινότητα. Για έναν λόγο. Για να γίνεται γρήγορα η ιχνηλάτηση στους ασυμπτωματικούς», είπε η Ματίνα. Παγώνη. Στη συνέχεια επισήμανε ότι είναι πολύ εύκολο να το κάνει ο καθένας και δεν θα υπάρχει πρόβλημα με αυτό. «Θα δείξουμε στον κόσμο πώς θα γίνει», ενώ σημείωσε ότι μεγάλοι άνθρωποι έχουν μάθει να μετράνε το ζάχαρό τους.

«Κανένας δεν θα το κρύψει», είπε η κ. Παγώνη. Σε ερώτηση αν αυτό θα το κάνει και ένας νέος άνθρωπος που είναι να δουλέψει στον τουρισμό για παράδειγμα, εκεί δεν υπάρχει περίπτωση να το κρύψει για να μη γυρίσει στην καραντίνα. Η Ματίνα Παγώνη σημείωσε ότι αυτό θα το κάνει κάποιος που δεν είναι «νορμάλ άνθρωπος», όχι όλοι.

Για την κατάσταση στο «Γεννηματάς» και στο ΕΣΥ συνολικά:

«Τα περισσότερα νοσοκομεία», είπε η κ. Παγώνη, «έχουν πληρότητα 100% στις ΜΕΘ». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι υπάρχουν κάποια νοσοκομεία που έχουν «ελαχιστότατα κρεβάτια» και υπάρχουν και νοσοκομεία, όπως το «Γεννηματάς», που «έχουμε διασωληνωμένους σε απλούς θαλάμους μέχρι να εκκενωθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ».

Οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ είναι ένας αριθμός που αλλάζει, είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. «Ήταν 60, είχε φτάσει τους 110, τώρα μειώθηκε πάλι», δήλωσε. «Αντιπαράθεση στην Υγεία δεν πρέπει να υπάρχει», είπε για την πολιτική σύγκρουση αναφορικά με τις ΜΕΘ. 556 ήταν τα κρεβάτια των ΜΕΘ με την προηγούμενη κυβέρνηση και οι υγειονομικοί διεκδικούσαν περισσότερα, πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι πρέπει να γίνουν μόνιμες προσλήψεις.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι οι διασωληνωμένοι που ανακοινώνονται είναι το σύνολο αυτών (σε ΜΕΘ και μη), ενώ οι ΜΕΘ συνολικά φτάνουν αυτή την στιγμή τα 1230 κρεβάτια.