Διεθνή

Ασπιρίνη κορωνοϊός: Ευχάριστα νέα από πρόσφατη μελέτη

Ασπιρίνη κορωνοϊός: Ευχάριστα νέα από πρόσφατη μελέτη
Ασπιρίνη κορωνοϊός: Ένα από τα φάρμακα που όλοι έχουμε σπίτι μας, μπορεί να παίξει τον δικό του ρόλο κατά της Covid-19. Τι αναφέρει νέα μελέτη.

Ο κορωνοϊός επιμένει σε όλο τον πλανήτη, αλλά η ασπιρίνη, ένα από τα φάρμακα που όλοι έχουμε σπίτι μας, μπορεί να παίξει τον δικό του ρόλο κατά της Covid-19. Όπως δήλωσε και ο Σαρλ Μισέλ, ο κορωνοϊός μας έχει διδάξει ένα βάναυσο μάθημα, αλλά τα πράγματα μπορεί να καλυτερεύσουν με τα εμβόλια. Χαρακτηριστική είναι η αισοδοξία των Βρετανών, σε μια χώρα όπου έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί.

Τώρα, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, έγινε γνωστό ότι η πρόσφατη λήψη ασπιρίνης μειώνει τον κίνδυνο εισαγωγής σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τη θνητότητα σε ασθενείς με Covid-19.

Η συγκεκριμένη μελέτη στο έγκριτο περιοδικό Anesthesia & Analgesia έδειξε ότι η μικρή δόση ασπιρίνης ελαττώνει πάνω από 40% τον κίνδυνο μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής, της νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και της ενδονοσοκομειακής θνητότητας σε νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19.

Ασπιρίνη και κορωνοϊός: Ευχάριστα τα νέα από πρόσφατη μελέτη

Ασπιρίνη και κορωνοϊός: Ευχάριστα τα νέα από πρόσφατη μελέτη

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, Ελένη Κορομπόκη (Υπεύθυνη Μονάδας Covid-19) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), παρουσιάζουν τα βασικά δεδομένα αυτής της μελέτης.

Η Covid-19 σχετίζεται με υπερπηκτικότητα και αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς. Μέχρι στιγμής καμία μελέτη δεν έχει αξιολογήσει κατά πόσο η ασπιρίνη σχετίζεται με μείωση του κινδύνου διασωλήνωσης, νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και ενδονοσοκομειακής θνητότητας σε ασθενείς με Covid-19.

Το ερώτημα αυτό εξετάστηκε σε μια αναδρομική μελέτη παρατήρησης που κατέγραψε τους ασθενείς που εισήχθησαν με Covid-19  σε νοσοκομεία των ΗΠΑ μεταξύ του Μαρτίου 2020 και Ιουλίου 2020. Στη μελέτη εντάχθηκαν 412 ασθενείς.

Από αυτούς 314 (76.3%) δεν έπαιρναν ασπιρίνη ενώ 98 (23.7%) είχαν λάβει ασπιρίνη τις τελευταίες 24 ώρες ή επτά ημέρες πριν από την εισαγωγή τους. Μετά από στάθμιση των βασικών χαρακτηριστικών και των συνοσηροτήτων, η προηγηθείσα λήψη ασπιρίνης σχετίστηκε με μείωση του κινδύνου μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής κατά 44%, της νοσηλείας σε ΜΕΘ κατά 43%, και της ενδονοσοκομειακής θνητότητας κατά 47%. Η ανάλυση των δεδομένων δεν έδειξε διαφορά στις μείζονες αιμορραγίες και στις κλινικά έκδηλες θρομβώσεις μεταξύ των ασθενών που έπαιρναν ασπιρίνη έναντι όσων δεν ελάμβαναν.

Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι η λήψη ασπιρίνης μπορεί να συσχετίζεται με καλύτερη έκβαση σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο Covid-19.  Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα από τυχαιοποιημένες μελέτες προκειμένου να αξιολογηθεί η ύπαρξη αιτιολογικής συσχέτισης μεταξύ της λήψης ασπιρίνης και μειωμένης βλάβης των πνευμόνων καθώς και μειωμένης θνητότητας στους ασθενείς με νόσο Covid-19.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments