ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Σοφία Ζαχαράκη
Υφυπουργός Τουρισμού

Σοφία Ζαχαράκη στο pagenews.gr: Συζητάμε το πιλοτικό άνοιγμα του τουρισμού τον Απρίλιο

Σοφία Ζαχαράκη στο pagenews.gr: Η υφυπουργός Τουρισμού μίλησε για το τι μέλλει γενέσθαι το καλοκαίρι του 2021 στην Ελλάδα, φανερώνοντας πως υπάρχει συζήτηση για το πιλοτικό άνοιγμα του τουρισμού τον Απρίλιο.

Η Σοφία Ζαχαράκη μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, αναφερόμενη στο ελληνικό καλοκαίρι που θα σημάνει έσοδα για την Ελλάδα, βασιζόμενη στα επιδημιολογικά στοιχεία που επηρεάζουν τα δεδομένα. Στη συνέντευξή της, η υφυπουργός Τουρισμού έδωσε ένα πολύ αναλυτικό περίγραμμα του τι ονομάζουμε «ελληνικό καλοκαίρι», με το βασικό άνοιγμα να είναι στις 14 Μαΐου αν και εξετάζεται και η περίπτωση για ένα πιλοτικό άνοιγμα εντός του Απριλίου.

Για το πώς θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στα έσοδα του 2019:

Εμείς στο υπουργείο Τουρισμού δεν πάμε τόσο στη λογική των αριθμών, αλλά στο ότι θα πάμε καλύτερα στην περσινή χρονιά. Το 2019, είχαν έρθει περίπου 32 εκατομμύρια τουρίστες και αυτό είχε αποφέρει 18 δισεκατομμύρια ευρώ. Πέρυσι, αυτή την πολύ δύσκολη χρονιά, ήρθαν 7,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες και άφησαν 4,2 δισεκατομμύρια. Και θεωρώ πως φέτος θα πάμε καλύτερα από πέρυσι. Ίσως υπάρξει και επέκταση της τουριστικής περιόδου, άρα παραπάνω έσοδα.

Σοφία Ζαχαράκη στο pagenews.gr

Για το ότι μπορεί η επιδημιολογική κατάσταση να αποτρέψει μια μερίδα τουριστών να έρθει στις 14 Μαΐου:

Η ημερομηνία (14 Μαΐου) παραμένει όπως έχει. Αυτό που συζητάμε, είναι και πιλοτικό άνοιγμα νωρίτερα, αλλά πάντα εξετάζοντας και την επιδημιολογική κατάσταση στις άλλες χώρες. Έχει συζητήσει ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης με την ομόλογό του στη Σερβία, πιθανό άνοιγμα νωρίτερα για τους ταξιδιώτες από την εν λόγω χώρα, γιατί πάει πολύ καλά ο εμβολιασμός εκεί. Αυτό θα σήμαινε μέσα Απριλίου. Για το θέμα το διαπεριφερειακό θα λάβουμε ενημέρωση. Όσο για τις χώρες που αφορά αυτό το πιλοτικό άνοιγμα, πέρα από τη Σερβία, είναι η περίπτωση του Ισραήλ, η Ρωσία, τα Εμιράτα αλλά και οι ΗΠΑ, όταν και το κάθε κράτος αποφασίσει τι θα γίνει με τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού:

Αυτό το «πράσινο» πιστοποιητικό περιλαμβάνει τη βεβαίωση (είτε σε έντυπη είτε σε ψηφιακή μορφή) ότι έχεις εμβολιασθεί είτε έχεις περάσει τον κορωνοϊό και έχεις αντισώματα είτε έχεις κάνει το τεστ σου. Αλλά μέχρι να γίνει αυτό πρέπει να βρούμε ενδιάμεσους τρόπους για να μετακινούμαστε. Πάντως, για τα εμβόλια, τα κράτη – μέλη μπορούν να κάνουν συμφωνία με τρίτες χώρες. Επίσης, υπάρχει ένα πλέγμα μέτρων για ασφαλή είσοδο στη χώρα μας.

Για τους εργαζόμενους στον τουρισμό:

Υπάρχει προτεραιοποίηση να εμβολιασθούν αλλά πρώτα να τελειώσουν οι άλλες ομάδες. Δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία αλλά είναι σημαντικό ότι υπάρχει σκέψη και σχεδιασμός. Υπάρχει λοιπόν, προτεραιότητα για τους ανθρώπους που θα είναι στην πρώτη γραμμή και θα υποδεχθούν τουρίστες από όλο τον κόσμο. Επίσης, για τον τουρισμό φέτος, είναι πολύ σημαντικό ότι δεν υπάρχει καραντίνα, εκτός αν βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό. Και βέβαια, έχουμε επικαιροποιημένα πρωτόκολλα. Και θα έχουμε την εφαρμογή των μέτρων. Στόχος να γίνει έγκαιρα η προετοιμασία. Επίσης, θα ανοίξουν φέτος περισσότερα ξενοδοχεία, νομίζω στην πλειοψηφία τους.