Ελλάδα

Μόσιαλος: Δεν αποκλείει τέταρτο κύμα κορωνοϊού

Μόσιαλος: Δεν αποκλείει τέταρτο κύμα κορωνοϊού
Μόσιαλος: Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας μίλησε για την πορεία του κορωνοϊού, ενώ εκτίμησε πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
Μόσιαλος: Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας μίλησε για την πορεία του κορωνοϊού, ενώ εκτίμησε πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Ο Ηλίας Μόσιαλος όλο το προηγούμενο διάστημα ενημερώνει είτε με συνεντεύξεις του είτε με αναρτήσεις του για την πορεία του κορωνοϊού, ενώ κάνει τις προτάσεις του σε σχέση με τι πρέπει να ανοίξει και πώς. Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE εκτίμησε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα έρθει όταν θα έχει εμβολιαστεί ποσοστό μεγαλύτερο του 60% του ελληνικού πληθυσμού ή το 70% – 75% των άνω των 50 ετών.

Σε διαδικτυακή ομιλία του για τον κορωνοϊό, όμως, υπογράμμισε την ανάγκη μελέτης για ανοσία του πληθυσμού και την παρακολούθηση εξέλιξης των μεταλλάξεων του ιού, καθώς δεν αποκλείεται ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας τον Δεκέμβριο.

Ο ίδιος πάντως σημειώνει ότι αυτό το κύμα θα επηρεάσει μικρότερες ομάδες πληθυσμού και ομάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί (π.χ. αρνητές εμβολίων). Ο ίδιος ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία και την ψυχραιμία του για τις εξελίξεις, εφόσον οι εμβολιασμοί προχωρήσουν ομαλά.

Μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση που φιλοξένησε η Generali σε συνεργασία με την Affidea και κεντρικό ομιλητή τον γνωστό καθηγητή, ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε στα self–tests και χαρακτήρισε γενναία την απόφαση παροχής τους από την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο σημείωσε ότι ο έλεγχος είναι πιο αποτελεσματικός όταν γίνεται στοχευμένα σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες και όχι στον γενικό πληθυσμό.

Μόσιαλος: Δεν αποκλείει τέταρτο κύμα κορωνοϊού

Μόσιαλος: Δεν αποκλείει τέταρτο κύμα κορωνοϊού

Μόσιαλος: Πώς ο εμβολιασμός ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας

Με επιστημονικό αλλά ιδιαίτερα κατανοητό τρόπο ο κ. Μόσιαλος εξήγησε στο κοινό ότι ο εμβολιασμός ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα με τη δημιουργία αντισωμάτων και μέσω κυτταρικής ανοσίας. Μεταφέροντας τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα ανέφερε ότι το ποσοστό ανοσο-απόκρισης των εμβολίων αγγίζει μέχρι και το 99%.

Ωστόσο, τόνισε ότι καθώς το ιικό φορτίο που μένει στον οργανισμό μας αν έχουμε νοσήσει είναι πολύ μικρό, η πιθανότητα μετάδοσής του ιού σε τρίτους είναι μόλις 10%-20% βάσει μέχρι τώρα μελετών. Για τον λόγο αυτό, συνεχίζει να παραμένει προτεραιότητα η τήρηση μέτρων, μέχρι να εμβολιαστεί η πλειοψηφία του πληθυσμού.

Μόσιαλος: Ποιες είναι οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στον πληθυσμό

Σε ό, τι αφορά στις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον οργανισμό, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι έχουν παρατηρηθεί νεφρολογικές, καρδιακές και νευρολογικές επιπτώσεις στην υγεία και ότι οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Σημαντικές όπως είπε είναι και οι επιπτώσεις του Lockdown στην ψυχική υγεία, οι οποίες θα πρέπει να συνεκτιμηθούν, ειδικά σε νεότερες ομάδες πληθυσμού.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο καθηγητής αναφέρθηκε με αισιοδοξία στην επόμενη μέρα τονίζοντας ότι η εξέλιξη των εμβολιασμών και η μεταφορά των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους, όπου σύμφωνα με έρευνες η μετάδοση του ιού είναι σημαντικά μικρότερη, θα συμβάλλουν στη μετάβαση στην επόμενη μέρα. Όμως, όπως τόνισε η τήρηση των μέτρων προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, μέτρα υγιεινής) παραμένει κλειδί στην ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού.

Μόσιαλος: Κλειδί η χρήση της μάσκας

Μόσιαλος: Κλειδί η χρήση της μάσκας

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments