Ελλάδα

Ναύπλιο παλίρροια: Εξαφανίστηκε η θάλασσα

Ναύπλιο παλίρροια: Εξαφανίστηκε η θάλασσα
Ναύπλιο παλίρροια: Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες από την παλίρροια στο Ναύπλιο.

Ένα πραγματικά εντυπωσιακό θέαμα αντίκρυσαν σήμερα οι κάτοικοι του Ναυπλίου. Ο λόγος γίνεται για την… εξαφάνιση της θάλασσας, η οποία οφείλεται στο φαινόμενο της παλίρροιας στον αργολικό κόλπο.

Η παλίρροια είναι ένα φυσικό φαινόμενο, που συμβαίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και στην περιοχή του Ναυπλίου παρατηρείται έντονα λόγω της πολύ ρηχής θάλασσας.

Δείτε παρακάτω τις εκπληκτικές φωτογραφίες από το Ναύπλιο

Τι είναι η παλίρροια και πώς εξηγείται το φαινόμενο

Η παλίρροια είναι το φαινόμενο κατά τη διάρκεια του οποίου έχουμε άνοδο ή πτώση της στάθμης της θάλασσας. Στην παλίρροια έχουμε την πλημμυρίδα και την άμπωτη. Η πλημμυρίδα είναι αποτέλεσμα της παλίρροιας όπου έχουμε άνοδο της στάθμης του νερού της θάλασσας. Κατα τη διάρκεια εξέλιξης του φαινομένου η στάθμη του νερού ανεβαίνει αρκετά και καλύπτει μεγαλύτερο μέρος της στεριάς. Η άμπωτη είναι επίσης ένα ακόμη αποτέλεσμα της παλίρροιας όπου έχουμε πτώση της στάθμης του νερού της θάλασσας. Κατά τη διάρκεια εξέλιξης του φαινομένου η στάθμη του νερού πέφτει σημαντικά και έτσι η θάλασσα καλύπτει μικρότερο μέρος της στεριάς.

Ο λόγος που έχουμε παλίρροια είναι η συνεχόμενη μεταβολή των θέσεων του ήλιου και της σελήνης βάση ενός σημείου αναφοράς στην Γη. Με απλά λόγια η παλίρροια δημιουργείται επειδή αλλάζουν συνεχώς θέσεις η σελήνη και ο ήλιος σε σχέση με ένα σημείο στην Γη. Ο ήλιος και η σελήνη μαγνητίζουν την θάλασσα περισσότερο λόγω της βαρύτητάς τους, όταν βρίσκονται κοντά της. Πιο συγκεκριμένα το μαγνητικό πεδίο πχ της σελήνης ”τραβάει” τη θάλασσα ανεπαίσθητα προς τη σελήνη και έτσι έχουμε την πλημμυρίδα. Όταν όμως η σελήνη βρίσκεται μακριά απο το σημείο μας τότε δεν μαγνητίζει τόσο τη θάλασσα και έτσι έχουμε την άμπωτη. Τέλος άν ο ήλιος και η σελήνη βρίσκονται στην άλλη μεριά της γής, τότε πάλι έχουμε πλημμυρίδα εξαιτίας της δύναμης της στρέψης της Γης.Το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν συμβαίνει μόνο στις θάλασσες αλλά και σε ποταμούς, λίμνες κλπ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments