ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Ζέττα Μακρή
Υφυπουργός Παιδείας

Ζέττα Μακρή στο pagenews.gr: Οι Πανελλήνιες θα γίνουν στην ώρα τους

Ζέττα Μακρή στο pagenews.gr: Η υφυπουργός Παιδείας εξήγησε τι θα γίνει με τα σχολεία και ποιες βαθμίδες θα ανοίξουν, τονίζοντας πως η 12η Απριλίου δεν είναι μια ημερομηνία που έχει «κλειδώσει» ενώ ξεκαθάρισε πως οι Πανελλήνιες θα γίνουν στην ώρα τους.

Η Ζέττα Μακρή μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, σχετικά με το πολυαναμενόμενο άνοιγμα των σχολείων την ώρα που η επιδημιολογική κατάσταση είναι σε μία κρίσιμη κατάσταση, αν και ανακοινώθηκε η αναπροσαρμογή των δραστηριοτήτων. Η υφυπουργός Παιδείας λοιπόν, μίλησε για τη 12η Απριλίου καθώς θεωρείται ημέρα κατά την οποία θα ανοίξουν τα σχολεία, ενώ απάντησε σε ερωτήσεις αναφορικά με τη σχολική ύλη, τις Πανελλήνιες εξετάσεις και την επέκταση του σχολικού έτους.

Για τη 12η Απριλίου και το άνοιγμα των σχολείων:

Δεν είναι μια ημερομηνία που έχει κλειδώσει, είναι μια ενδεικτική ημερομηνία για την οποία πρέπει να μας δοθεί το «πράσινο φως» από τους ειδικούς ώστε να ξεκινήσουν κάποιες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Εφόσον επιτραπεί η επανεκκίνηση κάποιων δραστηριοτήτων με συγκεκριμένα πρόσθετα μέτρα και με τήρηση όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί, τότε και εμείς θα προχωρήσουμε λαμβάνοντας την πολιτική απόφαση. Αντιλαμβανόμαστε την προτεραιότητα στην προστασία της δημόσιας υγείας. Για αυτό και περιμένουμε πρώτα τους ειδικούς. Θέλουμε να ανοίξουμε αλλά όχι θυσιάζοντας την ασφάλεια.

Για το τι θα γίνει με τα σχολεία και ποιες βαθμίδες θα ανοίξουν:

Προτεραιότητα δίνουμε στη Δευτεροβάθμια. Η Πρωτοβάθμια λειτούργησε περισσότερες ημέρες, αλλά επίσης, υπάρχουν και οι Πανελλήνιες εξετάσεις. Ενδεχομένως τα επιδημιολογικά δεδομένα να επιτρέψουν να ανοίξουν και τα δύο, ενδεχομένως όμως, και όχι.

Για τη Γ’ Λυκείου και τις Πανελλήνιες εξετάσεις:

Οι Πανελλήνιες θα γίνουν στην ώρα τους. Πέρυσι έγιναν στις 15 Ιουνίου, άρα θα είναι περίπου και φέτος κάπου εκεί. Ως προς το πώς θα γίνουν, θα γίνουν αδιάβλητα και έγκυρα, όπως κάθε χρονιά. Σχετικά με άλλη μείωση ύλης, το θέμα έχει κλείσει και δεν θα υπάρξει κάτι περαιτέρω. Όσο για τα self test, είναι μια ρύθμιση που δεν έχουμε επεξεργαστεί ακόμα αλλά αν είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει στην ασφαλέστερη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων, θα το κάνουμε. Γενικά ό,τι συμβάλλει και το εισηγηθούν οι ειδικοί, θα υιοθετεί.

Για τις ενδοσχολικές εξετάσεις:

Οι αποφάσεις λαμβάνονται με γνώμονα τους μαθητές και την εκπαιδευτική κοινότητα. Η ύλη έχει καλυφθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό και σε αυτό βοήθησε πάρα πολύ η τηλεκπαίδευση. Σκοπός να λάβουμε την απόφαση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και για αυτό να είναι βέβαιοι και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς.

Για το ενδεχόμενο 4ου κύματος και το αν αντέχει το υπουργείο Παιδείας μια χρονιά ακόμα τηλεκπαίδευση:

Η τηλεκπαίδευση φάνταζε ένα αδύνατο εγχείρημα όταν πρωτοξεκίνησε. Αλλά τώρα παίρνει εύσημα ακόμα και από την Ευρώπη. Ευχόμαστε, ελπίζουμε να μην χρειαστεί το υπουργείο Παιδείας να καταφύγει στην τηλεκπαίδευση. Εξάλλου, δεν είναι ο αριθμός των μαθητών που επιβαρύνει τη δημόσια υγεία.

Για τα self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς:

Θα υπάρξουν σαφείς οδηγίες για τους γονείς. Οι εκπαιδευτικοί θα δείχνουν τη δική τους βεβαίωση στον διευθυντή της σχολικής μονάδας και όπως και για τους άλλους εργαζόμενους υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση, θα βγουν κοινές υπουργικές αποφάσεις. Δεν μπορώ να φανταστώ πως εκπαιδευτικός που έχει ευθύνη και αγάπη για αυτό που κάνει, θα έρθει στην τάξη χωρίς την αυτοεξέτασή του.