Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 3 4: Υπό πίεση το σύστημα υγείας

Κρούσματα σήμερα 3 4: Υπό πίεση το σύστημα υγείας
Κρούσματα σήμερα 3 4: Πρώτη μέρα για τα νέα μέτρα χαλάρωσης της καραντίνας και στο σύστημα υγείας αυξάνεται η πίεση, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Αγωνία για τα κρούσματα που πρόκειται να ανακοινωθούν το απόγευμα για σήμερα 3/4. Τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα παραμένουν σταθερά σε υψηλό επίπεδο, όπως και οι διασωληνωμένοι. Ειδικότερα, την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.080 νέες μολύνσεις, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 753.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από τις ανακοινώσεις σχετικά με την χαλάρωση των μέτρων της πανδημίας, οι πολίτες επέλεξαν τις παραλίες για να πάρουν μία ανάσα. Έτσι λοιπόν όλη μέρα επικρατεί το αδιαχώρητο σε πολλές παραλίες. Την ίδια ώρα την Δευτέρα ανοίγει το λιανεμπόριο στην Αττική. Σειρά παίρνουν σταδιακά και τα σχολεία. Τζανάκης

Κρούσματα σήμερα 3 4: Έκτακτη απόφαση των ειδικών για Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαϊα

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αποφάσισε να μην ανοίξουν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα καθώς και να μην επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις στις συγκεκριμένες τρεις περιοχές. Παρά το γεγονός ότι η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου σε ολόκληρη τη χώρα πρόκειται να λάβει χώρα στις 5 Απριλίου, τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι αποτρεπτικά για μία τέτοια κίνηση και οδήγησε την επιτροπή να λάβει αυτή την απόφαση.

Αυτός είναι και ο λόγος που εισηγήθηκαν, τουλάχιστον σε αυτές τις τρεις περιοχές, να ανασταλεί το άνοιγμα των καταστημάτων και οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Άγνωστο παραμένει ακόμα τι θα συμβεί με την Αττική, η οποία επίσης βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο».

Κρούσματα σήμερα 3 4: Πως ελήφθησαν οι αποφάσεις των λοιμωξιολόγων για Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη

Οι αποφάσεις για τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη, ελήφθησαν από την κυβέρνηση κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών και με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ημερών που δείχνουν ανησυχητική αύξηση, ενώ στην Αττική παρατηρείται σταθεροποίηση. Και για αυτό θα ανοίξει κανονικά το λιανεμπόρι τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα στις παραπάνω περιοχές:

Τα ενεργά κρούσματα στο Δήμο Θεσσαλονίκης έχουν αυξηθεί κατά 45,69% το τελευταίο διάστημα και η τάση είναι αυξητική. Αύξηση που παρατηρείται ότι συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το τελευταίο δεκαήμερο τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 38,73% στο Δήμο Δέλτα, 67,78% στο Δήμο Θερμαϊκού, 64,36% στο Δήμο Λαγκαδά, 43,95% στο Δήμο Κορδελιού- Ευόσμου και 335% στο Δήμο Χαλκηδόνας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας έχει 1.062 ενεργά κρούσματα, το 81,26% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 2.124 στενές επαφές, το 38% των οποίων είναι με συμπτώματα. Δηλαδή στην Αχαΐα υπάρχουν 1.889 ενεργά και πιθανά κρούσματα, τη στιγμή που υπάρχουν εξαιρετικές δυσκολίες στη διάθεση κλινών ΜΕΘ-COVID. Επιπρόσθετα, από την ημέρα που η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας μπήκε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, βαθύ κόκκινο, μέχρι σήμερα, τα ενεργά κρούσματα αντί να μειώνονται, αυξάνονται με αύξηση 46,89%, ενώ ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 11 Ιανουαρίου η Αχαΐα είχε 113 ενεργά κρούσματα, ενώ σήμερα έχει 1.062.

Κατά το τελευταίο διάστημα τα ενεργά κρούσματα στον Δήμο της Κοζάνης αυξήθηκαν κατά 57,56%. Αύξηση που παρατηρείται ότι συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους Δήμους της περιοχής λόγω αυξημένης μετακίνησης μεταξύ των Νομών.Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 98,13% στον Δήμο Εορδαίας και κατά 92,1% στον Δήμο Σερβίων, ενώ προχθές σε δειγματοληπτικό έλεγχο του ΕΟΔΥ στην Σιάτιστα Κοζάνης, ο δείκτης θετικότητας ήταν στο εξωπραγματικό 13,2%.

Κρούσματα σήμερα 3 4: Γεμάτες οι παραλίες και τα πάρκα

Η μαρίνα του Φλοίσβου, αλλά και το Καβούρι γέμισαν από κόσμο που έκανε βόλτα, μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι θέλησαν να πάρουν μια «ανάσα» από τη δύσκολη καθημερινότητα. Υπενθυμίζεται ότι ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσεις, σημαίνει πρακτικά ότι πλέον, μπορεί να γίνει μετακίνηση εκτός του δήμου διαμονής μας για σωματική άσκηση με αυτοκίνητο, στέλνοντας τον κωδικό 6 στο 13033.

Ενω, λοιπόν, μέχρι σήμερα αν κάποιος έμενε, για παράδειγμα, στο Μαρούσι, μπορούσε να μετακινηθεί με το αμάξι του εκτός του δήμου του μόνο για 2 χιλιόμετρα, πλέον με τον κωδικό 6 μπορεί να μετακινηθεί εντός Περιφέρειας Αττικής όπου θέλει, ώστε να ασκηθεί.

Κρούσματα σήμερα 3 4: Τι ισχύει για τις διαδημοτικές μετακινήσεις

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει πλέον μία πληθώρα επιλογών για τους πολίτες προκειμένου να μπορούν να μετακινηθούν χωρίς χιλιομετρικό περιορισμό.

Οι περιπτώσεις αυτές είναι:

Για επίσκεψη σε ιατρό ή φαρμακείο στέλνοντας τον κωδικό 1 με SMS στο 13033. Για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο στέλνοντας τον κωδικό 4 με SMS στο 13033.

Για άσκηση με ποδήλατο ή με τα πόδια από Δευτέρα έως Παρασκευή έως τις 21:00 στέλνοντας τον κωδικό 6 με SMS στο 13033.

Για άσκηση/περίπατο οπουδήποτε εντός νομού, ασχέτως τρόπου μετακίνησης, μόνο τα Σαββατοκύριακα στέλνοντας τον κωδικό 6 με SMS στο 13033. (Προϋπόθεση να βρίσκονται μαζί έως 3 άτομα ή μία οικογένεια).

Για επίσκεψη σε κομμωτήριο ή κέντρο αισθητικής οπουδήποτε εντός νομού για περιποίηση άκρων, στέλνοντας τον κωδικό 6 με SMS στο 13033.

Για επίσκεψη σε κατάστημα λιανικής στέλνοντας με SMS με το ονοματεπώνυμο στο 13032.

Κρούσματα σήμερα 3 4: Οι αντιδράσεις από τους ειδικούς

Ο Γιώργος Παυλάκης, διευθυντής του Τομέα Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου των ΗΠΑ, ήταν από τους πρώτους που σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς.

«Είναι παγκόσμια πρώτη το να ανοίγει μια χώρα στην κορυφή του επιδημικού κύματος. Είναι επικίνδυνο. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων το πώς θα πάει ακριβώς», ανέφερε ο κ. Παυλάκης σε συνέντευξή του στο MEGA, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να πάρει πίσω τα μέτρα που εξήγγειλε αν τα πράγματα ξεφύγουν. Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού. Ο Γιώργος Παυλάκης

Ακόμη, ο κ. Παυλάκης προειδοποίησε ότι το άνοιγμα πρόκειται να οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων, ελπίζοντας όμως «ότι δε θα είναι μεγάλη». Ιδιαίτερα, τόνισε ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια του Πάσχα εάν θέλουμε να υπάρξει ένα καλό καλοκαίρι. «Αν το Πάσχα ξεφύγει το καλοκαίρι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο» προειδοποίησε. Τέλος, ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι με τα πρώτα αρνητικά σημάδια «θα ξαναπάμε σε πιο λογική κατάσταση» σε σχέση με την κορυφή του επιδημικού κύματος που είμαστε τώρα.

Κρούσματα σήμερα 3 4: Δύσκολη μέρα για το σύστημα υγείας η Παρασκευή

Σε δραματικούς τόνους, ο κ. Γιαννάκος μίλησε για «απόγνωση και απελπισία» σε πολλά δημόσια νοσοκομεία, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΠΟΕΔΗΝ «γίνεται επιλογή ασθενών, όχι μόνο για ΜΕΘ, αλλά και για αναπνευστήρα ή συσκευή υψηλής ροής οξυγόνου».

Παράλληλα, σημειώνεται ότι έχουμε πολλούς θανάτους διασωληνωμένων που βρίσκονται επί ημέρες εκτός ΜΕΘ, καθώς και πολλούς θανάτους στις κλινικές, ενώ η θνητότητα στις ΜΕΘ είναι «υψηλότατη, λόγω της πολυήμερης αναμονής των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ». Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχουν και διασωληνωμένοι ασθενείς άλλων, γενικών, παθήσεων εκτός ΜΕΘ.

Όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας «είναι πραγματικά απορίας άξιον πώς μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι και να υπερηφανεύονται για τη διαχείρηση της πανδημίας, με τέτοια κατάσταση στις ΜΕΘ. Είναι πέρα από κάθε έλεγχο».

Ακόμη, η εικόνα των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ, ανά νοσοκομείο, είναι η εξής:

ΝΙΚΑΙΑ: 12 διασωληνωμενοι εκτός ΜΕΘ. Επίσης, 3 διασωληνωμένοι γενικά περιστατικά εκτός ΜΕΘ. ΤΖΑΝΕΙΟ: 3 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 2 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Πέθανε ένας 75χρονος, τέσσερις μέρες διασωληνωμένος σε κοινό θάλαμο. ΘΡΙΑΣΙΟ: 10 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Επίσης, 2 γενικά διασωληνωμένα περιστατικά εκτός ΜΕΘ. ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 5 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ: 3 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 9 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. ΕΛΠΙΣ: 4 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. ΕΡΥΘΡΟΣ: 10 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ: 10 στην καρδιολογική μονάδα σε λίστα αναμονής. Διασωληνώθηκε ασθενής και έμεινε επί πολλές ώρες χωρίς κανονικό αναπνευστήρα.

Κρούσματα σήμερα 3 4: Οι δηλώσεις Σταμπουλίδη

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, σε συνέντευξη του στο Mega, ανέφερε σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου ότι «Δεν είναι άνοιγμα της αγοράς, αλλά ένα μικρό βήμα για να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον ιό».

Όπως είπε ο κ. Σταμπουλίδης, σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη η αγορά δεν θα ανοίξει, ενώ οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα επιτρέπονται τα Σαββατοκύριακα σ’ αυτές της περιοχές. Υπενθύμισε ότι σε όλη τη χώρα δεν θα λειτουργήσουν τα πολυκαστήματα, τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά χωριά, τα outlets και τα shoping shops. Όλα τα υπόλοιπα λειτουργούν κανονικά.

Περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο ο πολίτης θα μπορεί να επισκέπτεται τα εμπορικά καταστήματα διευκρινίζοντας πως το μήνυμα στο 13032 είναι μοναδικό για κάθε μέρα και μπορεί να αποσταλεί εκ νέου μετά τις 12 το βράδυ. Έκρινε ότι το μέτρο αυτό θα βοηθήσει στην ψυχολογία του κόσμου και θα βελτιώσει την καθημερινότητά του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments