ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Νίκος Ανδρουλάκης
Ευρωβουλευτής ΚΙΝΑΛ

Νίκος Ανδρουλάκης στο pagenews.gr: Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έχει γίνει ένα γεωπολιτικό όπλο

Νίκος Ανδρουλάκης στο pagenews.gr: Ο Ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στο τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στην Ευρώπη και τι αναμένεται να γίνει τους επόμενους μήνες σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, σχετικά με τα θέματα με την AstraZeneca τα οποία προκαλούν έντονο προβληματισμό στα κράτη – μέλη, καθώς και με την παραγωγή εμβολίων και με τη διανομή τους, την ώρα που τα χρονοδιαγράμματα των χωρών ανατρέπονται λόγω των αλλαγών.

Για το θέμα των εμβολίων στην Ευρώπη:

Η Ευρώπη είχε κάνει μια προπαραγγελία. Αυτό είχε γίνει τον Αύγουστο πέρυσι. Και είχε ρωτήσει τα ευρωπαϊκά κράτη αν θέλουν να γίνει αγορά και να υπάρξει κατανομή βάσει πληθυσμού ή να αγοράσει και να γίνει επιλογή όποιου εμβολίου θέλει το κάθε κράτος – μέλος. Τα κράτη λοιπόν, επέλεξαν το δεύτερο, δηλαδή το καθένα έφτιαξε το δικό του καλάθι. Άλλοι πήραν τα AstraZeneca, άλλοι τα Moderna, άλλοι τα Pfizer. Όσοι λοιπόν, πήραν AstraZeneca, είναι εκείνοι που έχουν μείνει πολύ πίσω στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Η Ελλάδα τι έκανε; Πήρε Pfizer, για αυτό και πάμε καλά, ένα μεγάλο κομμάτι της AstraZeneca και τα μισά της Moderna. Η ευθύνη της Επιτροπής είναι η εξής: Έπρεπε εξ αρχής να πει ότι δεν θα επιτρέψω εξαγωγές εμβολίων από την Ευρώπη προς ανεπτυγμένα κράτη, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Αμερική αν δεν καλύψετε τις ανάγκες για τις οποίες έχετε δεσμευτεί. Δεν το έκανε αλλά το έκαναν οι Αμερικάνοι.

Νίκος Ανδρουλάκης στο pagenews.gr

Για το ότι το εμβόλιο έχει γίνει ένα γεωπολιτικό όπλο:

Ενώ οι Αμερικάνοι λένε ότι μπορεί να μην χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο της AstraZeneca, δεν μας στέλνουν τις δόσεις. Θέλουν να μπουν στο «παιχνίδι» που έχουν μπει οι Ρώσοι με τους Κινέζους. Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν το εμβόλιο στα Βαλκάνια και τη Λατινική Αμερική. Το ίδιο θα κάνουν και οι Αμερικάνοι. Αν δεν κάνουν χρήση του AstraZeneca, θα το στείλουν σε χώρες ώστε να δείξουν και ένα ανθρώπινο πρόσωπο. Η Ευρώπη, πρέπει να πει να στέλνει εμβόλια σε φτωχές χώρες. Το εμβόλιο έχει γίνει ένα γεωπολιτικό όπλο. Φαίνεται από το ότι κάποια ισχυρά κράτη αντί να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους, τα χρησιμοποιούν αλλού.

Για την AstraZeneca:

Να μην δίνουμε χώρο στη συνωμοσιολογία αλλά αυτό που οφείλω να πω είναι πως αυτή η εταιρεία είχε δεσμευτεί να μας δώσει 120 εκατομμύρια και έδωσε 30, το πρώτο τρίμηνο. Και το δεύτερο είχε δεσμευτεί να δώσει 180 εκατομμύρια και τώρα θα δώσει 70. Αυτό τι σημαίνει; Ότι εμείς θα πρέπει να καλύψουμε το κενό αυτό. Και πρέπει να βρεθεί μεγαλύτερη προσφορά εμβολίων.