Ελλάδα

Λαϊκές αγορές: Απεργούν σήμερα οι παραγωγοί

Λαϊκές αγορές: Απεργούν σήμερα οι παραγωγοί
Λαϊκές αγορές: Οι παραγωγοί θα προσέλθουν στους πάγκους διαθέτοντας δωρεάν στους καταναλωτές όσα προϊόντα μπορεί ο καθένας. 

Οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών πραγματοποιούν σήμερα απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην οδό Νίκης, στην πλατεία Συντάγματος. Η διαμαρτυρία έχει προγραμματίσει για τις 11:00 το πρωί από την Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, «η διαμαρτυρία αφορά στις διατάξεις του σχεδίου νόμου που ετοιμάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις λαϊκές αγορές και ειδικά στα εξής σημεία:

  • δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες να μπουν στις λαϊκές αγορές προκηρύσσουν τις άδειες των παραγωγών.
  • δεν θα αναθεωρείται η άδεια μας αν δεν πουλήσουμε το 70% της δηλωθείσας ποσότητας στο ΟΣΔΕ (‘Αρθρο 42 παρ 6).
  • δίνει τη δυνατότητα σε παραγωγούς να γίνουν έμποροι.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι παραγωγοί θέλουν «τον εκσυγχρονισμό και την διαφάνεια, και θα στηρίζουμε πάντα την παραγωγική δραστηριότητα». Επίσης αναφέρεται ότι οι παραγωγοί θα προσέλθουν στους πάγκους σήμερα στις λαϊκές αγορές διαθέτοντας δωρεάν στους καταναλωτές όσα προϊόντα μπορεί ο καθένας.

Λαϊκή αγορά

Λαϊκή αγορά

Λαϊκές αγορές: Tι έχει πει ο Γεωργιάδης επί του θέματος

Σχετικά με τις προτάσεις που υπάρχουν για την υιοθέτηση ψηφιακών εφαρμογών στην οργάνωση και λειτουργία των λαϊκών αγορών, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει πει ότι θα δοθούν στους παραγωγούς πόροι και «εργαλεία» από το ΕΣΠΑ και έχει απορρίψει ως «απαξιωτικό» να θεωρούμε τους παραγωγούς και του εμπόρους των λαϊκών αγορών ως κατώτερους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να εφαρμόσουν την τεχνολογία. Για το σύστημα των «μοριοδοτήσεων» σχετικά με τους πλειστηριασμούς θέσεων στις λαϊκές αγορές, ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαιώσει πως «δεν έχουμε πει ότι κάποιος θα πρέπει να έχει δύο διδακτορικά  τέτοια προαπαιτούμενα δεν υπάρχουν».

Οι παραγωγοί σε κάθε περίπτωση αντιδρούν στις αλλαγές. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης, “η κυβέρνηση επιμένει να κάνει, ότι δεν καταλαβαίνει τις βλαπτικές συνέπειες του νομοσχεδίου της. Ένα νομοσχέδιο, που βλάπτει, τόσο τους εργαζόμενους στις λαϊκές αγορές, όσο και τους καταναλωτές. Όπως επίσης με ευθύνη της κυβέρνησης έχει παγώσει ο διάλογος που είχε ξεκινήσει”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments