Ελλάδα

Τσιόδρας: Η διάλεξή του στην Ακαδημία Αθηνών

Τσιόδρας: Η διάλεξή του στην Ακαδημία Αθηνών
Τσιόδρας: Στη χθεσινή του διάλεξη στην Ακαδημία Αθηνών ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε στο εμβόλιο της AstraZeneca, στους εμβολιασμούς του πληθυσμού, ενώ τάχθηκε υπέρ των περιοριστικών μέτρων.

Ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας παρευρέθηκε χθες σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών, όπου και συμμετείχε στη διάλεξη με θέμα «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας». Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο καθηγητής αναφέρθηκε στο ζήτημα των εμβολίων της AstraZeneca, ενώ την ίδια στιγμή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ηλικίες 20-50 ετών. Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης που παρουσίασε χθες ο κ. Τσιόδρας, εκτιμάται ότι ένας στους δέκα Έλληνες είχε αντισώματα κορωνοϊού στο τέλος του 2020.

Καμπανάκι Τσιόδρα για τις ηλικίες 20 έως 50 ετών

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «ο κορωνοϊός το τελευταίο διάστημα προσβάλει τις ηλικίες 20 έως 50 ετών» και υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού».  Όπως εξήγησε πρόκειται για τοπική επιδημία που δεν πορεύεται πάντα με τον ίδιο αριθμό και ενδεικτικά παρέθεσε πως την τελευταία εβδομάδα στη Δυτική Μακεδονία παρατηρούνται περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα. Αναφερόμενος στα εμβόλια ξεκαθάρισε πως δεν φέρουν τον ιό, αλλά διδάσκουν την άμυνα μας πως θα τον εξουδετερώσει.

Ο καθηγητής παρουσίασε έναν πίνακα «θερμοκρασίας» σημειώνοντας ότι απεικονίζει το πώς ανοίγει η ψαλίδα που δείχνει πως η επιδημία προσβάλει αυτές τις ηλικίες. «Το κόκκινο απλώνεται και προσβάλει αυτό τον πληθυσμό», τόνισε, σημειώνοντας ότι αυτό το μοτίβο παρατηρείται στις ΗΠΑ καθώς και σε μεγάλο μέρος του κόσμου.

Τσιόδρας: «Όσο περισσότεροι εμβολιασμοί τόσο καλύτερα»

Εντύπωση προκάλεσαν τα λόγια του κ. Τσιόδρα σχετικά με τα μέτρα, τα οποία σύμφωνα με το ίδιο θα πρέπει να συνεχιστούν μαζί με τον εμβολιασμό. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε το lockdown σαν «σφυριά στο κεφάλι», ενώ αναγνώρισε ότι έχει συνέπειες σε όλους του τομείς, κοινωνικούς, οικονομικούς, πνευματικούς κ.α.

«Πρέπει να συνεχίζονται τα μέτρα, μαζί με τον εμβολιασμό μέχρι να πετύχουμε την ελευθερία μας. Ο κόσμος δεν θα επηρεαστεί σοβαρώς από αυτή την επιδημία. Τα καλά νέα της ανοσίας υπάρχουν και νομίζω ότι είναι μακράς διαρκείας. Τα ακόμη καλύτερα νέα είναι ότι τα εμβόλια δουλεύουν και δουλεύουν στο πραγματικό επίπεδο της ζωής μας. Μειώνουν σοβαρά τις νοσηλείες και τους θανάτους. Θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα, όμως, μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού. Η επιστροφή στην κανονικότητα, ό,τι και εάν σημαίνει αυτό, και όχι η εξαφάνιση της επιδημίας όπως θέλουν να ελπίζουν κάποιοι, θα γίνει με τον έλεγχο της επιδημίας. Με οδηγό την επιδημιολογική επιτήρηση. Με βελτιστοποίηση των μέτρων, στο χαμηλότερο δυνατόν επίπεδο, που επιτρέπει έναν σταθερά χαμηλό αριθμό λοιμώξεων. Έτσι θα εξισορροπούνται οι αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία και θα μειώνεται το κοινωνικό κόστος», επισήμανε.

Τσιόδρας: Υπέρ του εμβολίου AstraZeneca – «Η πιθανότητα θρόμβωσης είναι 1 στις 100.000 στο χειρότερο σενάριο»

Μιλώντας, ειδικότερα, για το ζήτημα που έχει προκύψει με την ανησυχία των πολιτών έναντι του εμβολίου της AstraZeneca, ο καθηγητής Τσιόδρας τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού και με το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Η Covid 19 είναι μία πολυσυστημική νόσος που ιστολογικά χαρακτηρίζεται από θρόμβους, αιμοπετάλια και είναι ινική. Άρα είναι μία νόσος που κάνει θρόμβους. Όποιος νοσήσει από κορωνοϊό έχει πιθανότητα 1/64 να πάθει θρόμβωση, ενώ εάν κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πιθανότητα θρόμβωσης 1/100.000 στο χειρότερο σενάριο».

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια επέμεινε πως εμβολιασμός πρέπει να συνεχιστεί, ενώ υπογράμμισε πως «δεν φέρουν τον ιό, αλλά διδάσκουν την άμυνα μας πως θα τον σκοτώσε, ενώ βοηθούν στη μείωση των περιστατικών και θανάτων που αποδίδονται στον κορωνοϊό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments