Ελλάδα

Άνοιγμα σχολείων: Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στα θρανία

Άνοιγμα σχολείων: Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στα θρανία
Άνοιγμα σχολείων: Εκπαιδευτικοί και μαθητές προετοιμάζονται για το κουδούνι της Δευτέρας ενώ την ίδια ώρα τα self tests έχουν πάρει τη θέση τους στα 11.000 φαρμακεία όλης της χώρας.

Με ανυπομονησία περιμένουν εκπαιδευτικοί και μαθητές τη 12η Απριλίου, ημέρα που θα επιστρέψουν στα σχολεία ύστερα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου τα μαθήματα διεξάγονταν με τηλεκπαίδευση. Το πρώτο κουδούνι προϋποθέτει να έχουν γίνει -από μαθητές και καθηγητές- self test, το αποτέλεσμα του οποίου να έχει δηλωθεί στην πλατφόρμα.

Σημειώνεται ότι θα υποβάλλονται σε δύο self tests την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει ήδη εξηγήσει τη διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσουν οι μαθητές προκειμένου να επιστρέψουν τόσο εκείνοι όσο και οι εκπαιδευτικοί στα Λύκεια. «Το self testing είναι μια διαδικασία εύκολη και απλή, μια διαδικασία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων” έχει σημειώσει. Τα βήματα είναι τα εξής:

Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Από σήμερα είναι διαθέσιμα τα τεστ σε όλα τα φαρμακεία της χώρας. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self tests στο σπίτι τους 24 με 48 ώρες πριν πάνε για μάθημα και το αποτέλεσμά του θα πρέπει να δηλώνεται στην πλατφόρμα της κυβέρνησης, self-testing.gov.gr, με τον ΑΜΚΑ.

Αν το self test είναι αρνητικό:

Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self test είναι θετικό:

Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Οι οδηγίες για να γίνονται τα τεστ είναι οι εξής:

Προετοιμάζονται τα σχολεία:

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Αθηναίων είναι έτοιμος να υποδεχτεί, τη Δευτέρα 12 Απριλίου, μαθητές και εκπαιδευτικούς, σε καθαρές και υγειονομικά ασφαλείς σχολικές μονάδες. Ήδη έχουν ξεκινήσει, με ευθύνη του Αντιδημάρχου Υγείας και Παιδείας, Μανόλη Καλαμπόκα, και ολοκληρώνονται μέχρι τη Κυριακή 11 Απριλίου, πλήρεις και σχολαστικές απολυμάνσεις στα κτιριακά συγκροτήματα των Λυκείων από ειδικά συνεργεία του Δήμου, τηρώντας όλους τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Παράλληλα, το προσωπικό καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων πλήρως εξοπλισμένο με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, θα εξυπηρετεί εντατικά και αδιάλειπτα τις σχολικές μονάδες, έτσι ώστε όλοι οι χώροι που θα φιλοξενήσουν τους μαθητές και τους εργαζόμενους (αίθουσες, τουαλέτες κ.λπ) να είναι καθαροί, ασφαλείς και περιποιημένοι.

Τέλος, σε όλες τις κτιριακές εγκαταστάσεις θα υπάρχουν αντισηπτικά διαλύματα, απολυμαντικά, σαπούνι χειρός και χλωρίνη σε απολύτως επαρκείς ποσότητες, ενώ συνεχίζεται η οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών με τακτικές και έκτακτες επιχορηγήσεις, έτσι ώστε οι σχολικές μονάδες να καλύπτουν άμεσα τις λειτουργικές ανάγκες τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments