Ελλάδα

Εμβόλιο AstraZeneca: Σήμερα η γνωμοδότηση της Επιτροπής

Εμβόλιο AstraZeneca: Σήμερα η γνωμοδότηση της Επιτροπής
Εμβόλιο AstraZeneca: Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, "το εμβόλιο χαρακτηρίζεται ασφαλές".

Μέσα στην μέρα αναμένεται η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, για το εμβόλιο της AstraZeneca. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) μετέθεσε την απόφαση για την χορήγηση του εμβολίου στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοινώνοντας συγχρόνως ότι “είναι σπάνιες οι περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε ορισμένους ενήλικες που έλαβαν το συγκεκριμένο εμβόλιο” και τονίζοντας ότι “τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του”.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Το εμβόλιο της AstraZeneca χαρακτηρίζεται ασφαλές

Στη σημερινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία παρακολουθεί όλα τα επιστημονικά δεδομένα, δεν αναμένονται σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας. Αυτό διευκρίνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Επίσης, πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα για τη διακοπή των εμβολιασμών με ΑstraZeneca, τονίζοντας ότι αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί. «Το εμβόλιο χαρακτηρίζεται ασφαλές καθώς ζυγίζονται οι κίνδυνοι ανάλογα με το όφελος», διευκρίνισε. 

Θυμίζουμε ότι αρχικά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca είχε αποφασιστεί σε αρκετές χώρες όπως και στην Ελλάδα, από την ηλικία 18 ετών μέχρι και 64 ετών και αυτό γιατί οι μελέτες περιλάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών. Στη συνέχεια επικαιροποιήθηκαν οι συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάση τα ευρήματα μελετών που αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικιωμένα, έτσι ώστε το εμβόλιο αυτό να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες και άνω των 65 ετών.

Κάθε χώρα αποφασίζει για τις ηλικίες που θα το χορηγήσει.

Κάθε χώρα διαφοροποιεί τις ηλικίες για χρήση του εμβολίου, άλλες προτείνουν τη χορήγηση σε άτομα άνω των 60 ετών, άλλες άνω των 55 ετών, ενώ η Βρετανία δήλωσε ότι τα άτομα κάτω των 30 ετών πρέπει να λαμβάνουν άλλο εμβόλιο κατά της νόσου covid-19. Αυτό επειδή οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μία κοινή θέση κι έτσι ήδη κάποιες χώρες προχωρούν σε συγκεκριμένα μέτρα για το εμβόλιο. Για παράδειγμα:

  • Το Βέλγιο χορηγεί το εμβόλιο σε άτομα άνω των 55 ετών.
  • Η Πορτογαλία και η Ιταλία περιορίζουν τη χρήση του στους άνω των 60 ετών
  • Η Ολλανδία περιορίζει επίσης τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο στα άτομα άνω των 60 ετών
  • Στην Γερμανία προτείνεται να συνεχιστεί ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών με την AstraZeneca
  • Η Ισπανία θα συνεχίσει να εμβολιάζει όσους είναι άνω των 60 ετών

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments