Διεθνή

Αγία Σοφία: Παραιτήθηκε ο ιμάμης

Αγία Σοφία: Παραιτήθηκε ο ιμάμης
Αγία Σοφία: Σύμφωνα με ό, τι έχει γίνει γνωστό ο ιμάμης παραιτήθηκε χωρίς να δοθούν εξηγήσεις. Τι δηλώσεις είχε κάνει για τις πολιτικές εξελίξεις.

Ο ιμάμης στην Αγία Σοφία παραιτήθηκε χωρίς να δοθούν εξηγήσεις. Να θυμίσουμε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έχει καταδικαστεί, ανάμεσα σε άλλους, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχώς «θυμίζει» την απόφασή του με διάφορες κινήσεις, όπως όταν δώρισε στην Αγία Σοφία πίνακα με στίχους από το Κοράνι.

Σύμφωνα με ανταπόκριση της Μαρίας Ζαχαράκη για το ethnos.gr, ο Μεχμέτ Μποϊνουνκαλίν, ο πρώτος ιμάμης της Αγίας Σοφίας από τότε που το Μουσείο της Αγίας Σοφίας μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος, υπέβαλε χθες, 8 Απριλίου, την παραίτησή του, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις. Όπως αναφέρεται, ο Μποϊνουνκαλίν που είναι καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου, θα επιστρέψει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά.

Ο συγκεκριμένος ιμάμης είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή από τον Ιούλιο του 2020 είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις λόγω των αμφιλεγόμενων δηλώσεών του, οι οποίες, όπως φαίνεται, είχαν ενοχλήσει και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Αγία Σοφία: Παραιτήθηκε ο ιμάμης

 Αγία Σοφία: Παραιτήθηκε ο ιμάμης

Αγία Σοφία: Οι δηλώσεις του ιμάμη που ενόχλησαν

Πιο συγκεκριμένα, μετά την καρατόμηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας από τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος αύξησε τα τραπεζικά επιτόκια για ανακόψει την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, ο Μποϊνουνκαλίν είχε δηλώσει ότι αποτελεί «απαίτηση του Ισλάμ» να μειώνονται τα επιτόκια ή και να καταργούνται εντελώς και οι μουσουλμάνοι πρέπει να εξαπολύουν πόλεμο κατά της τοκογλυφίας.

Οι δηλώσεις του ιμάμη της Αγίας Σοφίας ενόχλησαν τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος, Μπουλέντ Τουράν. Ο συγκεκριμένος σε ανάρτησή του στο Τwitter σχολίασε ότι «είναι λυπηρό» που ο Μποϊνουνκαλίν εμπλέκεται σε πολεμική που επισκιάζει τον ρόλο του ως ιμάμη ενός πρόσφατα μετατραπέντος τζαμιού και ζήτησε από τον Μποϊνουνκαλίν να αποφεύγει να ανακατεύεται σε πολιτικές συζητήσεις.

Ο 50χρονος ιμάμης, μάλιστα, απασχόλησε τα τουρκικά πρωτοσέλιδα όταν τον περασμένο Μάρτιο είχε επικρίνει τα μέσα ενημέρωσης για την «υπερβολική» κάλυψη των γυναικοκτονιών στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι ο όρος «γυναικοκτονία» επιδιώκει να κάνει για γυναίκες εχθρούς των ανδρών. «Η δολοφονία είναι δολοφονία», έγραψε ο Μποϊνουνκαλίν στο Twitter σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Επίσης, ο ιμάμης της Αγίας Σοφίας θέλησε να εμπλακεί και στη συζήτηση για το νέο Σύνταγμα που σχεδιάζει να εκπονήσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ζήτησε να αφαιρεθεί ο γαλλικός όρος laicite (κοσμικότητα) και να γίνεται αναφορά στο Ισλάμ στο νέο Σύνταγμα της Τουρκίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments