Ελλάδα

Λιανεμπόριο: Ανοίγει ξανά σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Λιανεμπόριο: Ανοίγει ξανά σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα
Λιανεμπόριο: Αναλυτικά πως θα λειτουργήσει η αγορά.

Ρολά ανεβάζουν από σήμερα τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα, μετά από μια εβδομάδα καθυστέρηση. Εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων στις περιοχές αυτές, η κυβέρνηση είχε βάλει “φρένο” στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Το ίδιο είχε συμβεί και με την Κοζάνη, η οποία παραμένει σε lockdown.

Ωστόσο, για Θεσσαλονίκη και Πάτρα η επιτροπή συνεδρίασε την Παρασκευή και αποφάσισε την μερική άρση των μέτρων όπως εξάλλου συμβαίνει ήδη και στην υπόλοιπη χώρα. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από τους καταστηματάρχες, οι οποίοι από σήμερα θα είναι σε θέση να ανεβάσουν ρολά και να εργαστούν.

Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο για την Κοζάνη, όπου τα καταστήματα παραμένουν κλειστά εδώ και μήνες. Συγκεκριμένα, δεν λειτουργούν από τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς η Κοζάνη ήταν η πρώτη πόλη, στην οποία έκλεισαν τα καταστήματα λόγω του δεύτερου lockdown και από τότε μέχρι σήμερα το λιανεμπόριο στην πόλη δε λειτούργησε περισσότερες από 40 μέρες. Τα καταστήματα παρέμειναν για 88 ημέρες κλειστά, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου των γιορτών των Χριστουγέννων, για πέντε ημέρες λειτούργησαν με τη μέθοδο του click away και για 30 ημέρες με click away και click in shop. Οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση.

Πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα:

Στη Θεσσαλονίκη το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει μόνο με τη μέθοδο του click away, ενώ στην Αχαΐα με το click inside και το click away, όπως δηλαδή συμβαίνει στην Αττική. Υπενθυμίζεται ότι άλλαξε το όριο ατόμων στα καταστήματα, καθώς αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων και πλέον η αναλογία έχει ως εξής:

  • Για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τετραγωνικά, 1 άτομο ανά 25 τετραγωνικά.
  • Για επιφάνειες άνω των 500 τετραγωνικών, για κάθε 100 τετραγωνικά πλέον των 500, επιτρέπεται ένας πελάτης.

Επιπλέον, από σήμερα επαναλειτουργούν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, με εξαίρεση α) τον ΚΑΔ: 92.00.12.02 που αφορά τα ΟΠΑΠ play και β) τον ΚΑΔ: 92.00.12 που αφορά τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα/ κερματοδέκτη που παραμένουν κλειστά. Τα καταστήματα αυτά ωστόσο δεν θα λειτουργήσουν στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, μέχρι να υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Ποιες περιοχές μπαίνουν στο “κόκκινο”:

Τέλος, από σήμερα στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (“κόκκινο”), από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (“βαθύ κόκκινο”), λόγω βελτίωσης της επιδημιολογικής τους εικόνας περνούν οι εξής περιοχές:

  • η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας
  • η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας
  • οι δήμοι Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας
  • ο δήμος Κατερίνης
  • ο δήμος Αστυπάλαιας
  • ο δήμος Σκιάθου

Από το επίπεδο, επίσης, πολύ αυξημένου κινδύνου (“βαθύ κόκκινο”) βγαίνει και μέρος της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (πλην των δήμων Λαμιέων και Λοκρών, οι οποίοι συνεχίζουν και παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (“βαθύ κόκκινο”).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments