Οικονομία

Επίδομα γέννας: Ποια τα κριτήρια χορήγησης – Όσα πρέπει να ξέρετε

Επίδομα γέννας: Ποια τα κριτήρια χορήγησης – Όσα πρέπει να ξέρετε
Επίδομα γέννας: Το επίδομα γέννας είναι μια οικονομική ενίσχυση που καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις.

Το επίδομα γέννας είναι μια οικονομική ενίσχυση που καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 2.000 ευρώ.

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε σήμερα από τότε που θεσπίστηκε το επίδομα γέννας από το υπουργείο Εργασίας. Όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν στη χώρα μας από την 1η Ιανουαρίου 2020, έλαβαν επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ, με απλοποιημένη διαδικασία χορήγησης.

Ακολουθώντας ευρωπαϊκές πρακτικές, ενισχύθηκαν οι νέες οικογένειες με 2.000 ευρώ σε δύο δόσεις, εξασφαλίζοντας ένας μέρος από τα σημαντικά και κοστοβόρα αρχικά έξοδα της ανατροφής του παιδιού.

Επίδομα γέννας: Ποια τα κριτήρια χορήγησης

Το εισοδηματικό κριτήριο λήψης του επιδόματος καθορίζεται κατά τρόπο που καθιστά τη χορήγησή του σχεδόν οριζόντια, με παράλληλη ειδική μέριμνα κατά τον υπολογισμό του για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών. Το συγκεκριμένο επίδομα έχει στόχο να αναχαιτίσει και να αντιστρέψει τις συνεχείς πτώσεις που παρουσίαζε ο δείκτης γεννήσεων τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας που οδηγούσε σε γήρανση του πληθυσμού, σε επίπεδα μάλιστα κάτω του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Από τις 31 Μαρτίου 2020 έως τις 31 Μαρτίου 2021 το επίδομα γέννησης δόθηκε σε 78.500 νεογέννητα. Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε φτάνει τα 123 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα μέχρι 30/11/2020:

  • Πληρώθηκαν την 1η δόση: 66.864 παιδιά
  • Πληρώθηκαν την 2η δόση: 42.988 παιδιά
  • Συνολική δαπάνη 2020 (μέχρι και την πληρωμή του Δεκεμβρίου): 109.852.000
  • Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 το σύνολο των αιτήσεων  που πληρώθηκαν είναι 12.525. Το ποσό που θα καταβληθεί είναι 12.596.000 ευρώ. Η θέσπιση για πρώτη φορά του επιδόματος γέννησης συνιστά το θεμέλιο μιας σύγχρονης δημογραφικής πολιτικής που πλέον ασκείται από την Κυβέρνηση αυτή στοχευμένα και υπεύθυνα.
ΛΕΦΤΑ

Eπίδομα γέννας: Ερωτήσεις και απαντήσεις από τον ΟΠΕΚΑ

  • Ο σύζυγος ή το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης της μητέρας του παιδιού εργάζεται στο εξωτερικό. Δικαιούται η μητέρα το επίδομα γέννησης;

Η εργασία του συζύγου ή του έτερου μέρους του συμφώνου συμβίωσης στο εξωτερικό δεν αποτελεί κώλυμα για τη λήψη του επιδόματος. Ο  σύζυγος  ή το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης, όμως,  πρέπει να διαθέτει Ελληνικό ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

  • Ποια διαδικασία ακολουθεί η μητέρα για την υποβολή αίτησης σε περίπτωση που ο σύζυγος ή το μέρος του συμφώνου συμβίωσης εργάζεται στο εξωτερικό;

Στη περίπτωση αυτή, η αίτηση υποβάλλεται μόνο μέσω Κέντρου Κοινότητας ή σε Δήμο, με την προσκόμιση επίσημα  μεταφρασμένου εγγράφου της αρμόδιας φορολογικής ή άλλης αλλοδαπής Αρχής, στο οποίο να βεβαιώνεται με σαφήνεια το συνολικό ετήσιο εισόδημα του συζύγου ή του έτερου μέρους του συμφώνου συμβίωσης που εργάζεται και κατοικεί στην αλλοδαπή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments