Διεθνή

Εμβόλια Ευρώπη: Έρχονται νωρίτερα 50 εκατομμύρια δόσεις από την Pfizer

Εμβόλια Ευρώπη: Έρχονται νωρίτερα 50 εκατομμύρια δόσεις από την Pfizer
Εμβόλια Ευρώπη: Την είδηση έκανε γνωστή η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Πόσοι εμβολιασμοί έχουν γίνει μέχρι τώρα στη Γηραιά Ήπειρο.

Εξελίξεις υπάρχουν αναφορικά με τα διαθέσιμα εμβόλια στην Ευρώπη αφού επισπεύδονται οι παραδόσεις από τις εταιρείες Pfizer και BioNTech. Να σημειώσουμε ότι αυτή η εξέλιξη έρχεται μετά τη παγκόσμια ανησυχία για τα εμβόλια της Johnson & Johnson. Στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει αλάξει κάτι σε σχέση με τον σχεδιασμό για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε το μεσημερι της Τετάρτης επισπεύδεται η παράδοση 50.000.000 δόσεων εμβολίων των Pfizer και BioΝTech. Οι εταιρείες θα παρέδιδαν τα εν λόγω εμβόλια το τέταρτο τρίμηνο, όμως, τελικά θα παραληφθούν από την ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο (το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο), όπως σημείωσε η κ. Φον ντερ Λάιεν. Επιπροσθέτως,  υπογράμμισε ότι σήμερα οι εμβολιασμοί στην ΕΕ έφτασαν τα 100.000.000.

Εμβόλια Ευρώπη: Έρχονται νωρίτερα 50 εκατομμύρια δόσεις από την Pfizer

Εμβόλια Ευρώπη: Έρχονται νωρίτερα 50 εκατομμύρια δόσεις από την Pfizer

Άλλωστε, η Pfizer είχε κάνει γνωστό ότι «επιτάχυνε την παραγωγή του εμβολίου της για τον κορωνοϊό και θα μπορέσει να παραδώσει στις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη του Μαΐου 10% περισσότερες δόσεις από ό,τι προβλεπόταν ως εδώ».

Την είδηση έκανε γνωστή χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας, Άλμπερτ Μπουρλά, μέσω Twitter. Επίσης, ο Μπουρλά σημείωσε ότι η εταιρία, «θα μπορέσει να παραδώσει το σύνολο των 300 εκατομμυρίων δόσεων όπως ήταν η συμβατική της υποχρέωση ως τα τέλη Ιουλίου δύο εβδομάδες νωρίτερα από την καθορισμένη προθεσμία».

Αύξηση στην τιμή του σκευάσματος

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν η τιμή του εμβολίου της Pfizer αναμένεται να αυξηθεί, ειδικά στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, «το εμβόλιο της Pfizer κόστιζε 12 ευρώ και ανέβηκε στα 15,50 ευρώ, ενώ τώρα η ΕΕ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για το 2022 και 2023 με τιμή ανά εμβόλιο στα 19,50 ευρώ».   svg%3E

Τι συμβαίνει με την Johnson & Johnson

Νωρίτερα χθες οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές αποφάσισαν να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό που ανέπτυξε η Johnson & Johnson, ώστε να ερευνηθεί η συσχέτισή του με θρόμβους στο αίμα σε πολλούς ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε στις ΗΠΑ. Μάλιστα, μία περίπτωση ήταν θανατηφόρα. «Η σύσταση αυτή δεν αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην εκστρατεία ανοσοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ», διαβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θυμίζουμε ότι έχει υποσχεθεί πως η χώρα του θα διαθέτει επάρκεια δόσεων εμβολίων για όλους τους ενηλίκους από «τα τέλη του Μαΐου». «Τα αποθέματα εμβολίων γίνονται πιο άφθονα», σημείωσε ο Πίτερ Μαρκς, στέλεχος του ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων (FDA), στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πέρα από τις 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech ως τα τέλη του Ιουνίου η αμερικανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna με την ίδια προθεσμία παράδοσης. Η Ουάσινγκτον έχει επίσης παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments