Διεθνή

Πορτογαλία κορωνοϊός: Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τα τέλη Απριλίου

Πορτογαλία κορωνοϊός: Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τα τέλη Απριλίου
Πορτογαλία κορωνοϊός: Παρατείνεται για άλλες 15 μέρες η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι ειδικοί ανησυχούν για κατακόρυφη άνοδο των κρουσμάτων.

Το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας αποφάσισε να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 μέρες, καθώς οι εμπειρογνώμονες υγείας προειδοποίησαν ότι η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα μπορούσε σύντομα να οδηγήσει σε κατακόρυφη άνοδο των κρουσμάτω. Υπενθυμίζουμε ότι από η Πορτογαλία αποφάσισε πριν λίγες μέρες τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown, το οποίο είναι σε ισχύ από τον Φεβρουάριο.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρέχει στην κυβέρνηση εξουσίες προκειμένου να λαμβάνει έκτακτα μέτρα όπως την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, εφόσον κριθεί αναγκαίο, αν και η γενική τάση είναι αυτή τη στιγμή η χαλάρωση των μέτρων lockdown που επιβλήθηκαν τον Ιανουάριο, με στόχο την αναχαίτιση του χειρότερου τότε παγκοσμίως κύματος Covid-19.

Η Πορτογαλία άρχισε την άρση των περιορισμών τον περασμένο μήνα και έκτοτε άνοιξε ξανά ορισμένες βαθμίδες της εκπαίδευσης, εστιατόρια και ανοικτούς χώρους των καφετεριών, τα μουσεία και τα κομμωτήρια.

Οι Πορτογάλοι βγήκαν έξω για να απολαύσουν τον ζεστό ανοιξιάτικο καιρό, να δουν αγαπημένους και να απολαύσουν ένα γεύμα έξω, έπειτα από παραμονή δύο μηνών στο σπίτι.

Εάν εγκριθεί, η τρίτη φάση του κυβερνητικού σχεδίου για τη χαλάρωση του λοκντάουν θα τεθεί σε ισχύ στις 19 Απριλίου, δίνοντας το πράσινο φως σε κινηματογράφους, εμπορικά κέντρα και εσωτερικούς χώρους εστιατορίων να επαναλειτουργήσουν, υπό περιορισμούς που έχουν σχεδιαστεί με στόχο τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Η Πορτογαλία μετρά 828.857 κρούσματα και 16.931 θανάτους από την αρχή της πανδημίας. Αν και ο δείκτης μόλυνσης καταγράφει πτώση, οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσαν να χρειαστούν δύο εβδομάδες έως ένας μήνας προκειμένου ο δείκτης αυτός να μειωθεί στο όριο των 120 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, το οποίο όρισε η κυβέρνηση τον Μάρτιο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments