Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 15/4: Το Πάσχα στο χωριό διχάζει τους ειδικούς

Κρούσματα σήμερα 15/4: Το Πάσχα στο χωριό διχάζει τους ειδικούς
Οι ειδικοί έχουν διχαστεί σχετικά με την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών κατά τη διάρκεια του Πάσχα, με τις αποφάσεις να αναμένονται να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα.

Κι ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει τα επόμενά της βήματα για το επερχόμενο άνοιγμα της κοινωνίας, εκείνο που απασχολεί περισσότερου τους πολίτες είναι τι θα ισχύει για την περίοδο του Πάσχα. Οι αποφάσεις σχετικά με το ζήτημα αυτό πρόκειται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο οι ειδικοί έχουν διχαστεί σε δύο στρατόπεδα: υπέρ ή κατά της απελευθέρωσης των μετακινήσεων. Προς το παρόν έχει «κλειδώσει» το άνοιγμα του τουρισμού, ενώ η εστίαση πρόκειται να ανοίξει μετά το Πάσχα.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα, ένα από τα πιθανά σενάρια είναι να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, πάντα με αυστηρούς κανόνες κι αν βέβαια το επιτρέψει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Όλα φαίνονται πως εξαρτώνται από τα self test αλλά και την αύξηση των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί.

Γώγος: «Προτεραιότητα ο τουρισμός»

Όπως ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος σήμερα σε εκπομπή του ΣΚΑΙ, γενικότερα είναι επιθυμητό σενάριο το Πάσχα στο χωριό, αλλά είναι ακόμα νωρίς για οποιαδήποτε απόφαση. Το επίκεντρο των λοιμωξιολόγων έχει στραφεί στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενώ ήταν επιφυλακτικός για για την απελευθέρωση των μετακινήσεων γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό σε κάποιες περιοχές, υπογραμμίζοντας πως προτεραιότητα σίγουρα υπάρχει για το καλοκαίρι και τον τουρισμό.

Βασιλακόπουλος: «Το ζητούμενο είναι το Πάσχα να αραιώσουμε»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θοδωρής Βασιλακόπουλος τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της κοινωνίας, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι το Πάσχα καλό θα ήταν να αραιώσουμε.

«Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχει επιστημονική λογική για να απαγορευτεί η μετακίνησή τους. Είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον ιό. Ο κίνδυνος να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό είναι ελάχιστος», τόνισε.

«Το ζητούμενο το Πάσχα είναι να αραιώσουμε. Άρα είναι προτιμότερο να συνευρεθούμε σε εξωτερικούς χώρους, όπως στα χωριά μας, παρά να είμαστε στα διαμερίσματά μας και να κάνουμε το ίδιο πράγμα, με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης. Το πρόβλημα του ιού δεν υπάρχει μόνο στις μεγάλες πόλεις. Επίσης με τα self – tests θα έχουμε μαζική επιδημιολογική παρατήρηση», πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Βασιλακόπουλος

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

Καπραβέλος: «Αν δεν πέσουν τα κρούσματα, δεν μπορούμε να μιλάμε για Πάσχα στο χωριό»

Από την άλλη, ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος ήταν κάθετος σχετικά με το ζήτημα της ελεύθερης μετακίνησης. «Για δεύτερη φορά χάσαμε τον έλεγχο. Τα ανοίγματα πρέπει να γίνονται πιο προσεκτικά. Εν μέσω θυέλλης τρίτου κύματος πάμε για ανοίγματα» τόνισε και συνέχισε, «δεν συζητάω καν το Πάσχα στο χωριό αν δεν πέσουν τα κρούσματα. Δεν έχουμε πού να βάλουμε τους ασθενείς…». Καπραβέλος

Γιαμαρέλλου: Εν αναμονή των αποφάσεων για το Πάσχα

Σε σχέση με το Πάσχα και τη δυνατότητα μετακίνησης στη περιφέρεια, η κ. Γιαμαρέλλου σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να αποφασίσουν αυτή την Παρασκευή, που πραγματοποιείται η εβδομαδιαία σύσκεψη, δεδομένου ότι τα στοιχεία μεταβάλλονται και δεν έχουμε ακόμα την πολυπόθητη μείωση στους δείκτες που ανέφερε νωρίτερα. «Μπορεί να έχουμε νέα για το Πάσχα το Σάββατο του Λαζάρου, θα το δούμε αυτό», είπε η ειδικός.

Self test: Το όπλο της κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού

Η χθεσινή ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ήταν αφιερωμένη στα self test. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο εφοδιασμός των φαρμακείων εξελίσσεται ομαλά, από τα 10.155 φαρμακεία και μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί, 832.831 self tests. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για συμπληρωματική δράση που από Δευτέρα 19 Απριλίου μπαίνει σε δεύτερη φάση.

Από Δευτέρα 19 Απριλίου θα ξεκινήσει ο έλεγχος στον δημόσιο τομέα (εργαζόμενοι σε ΚΕΠ, ΟΤΑ, δικαστικούς υπαλλήλους και λειτουργούς), αλλά και στον ιδιωτικό τομέα (λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια – κέντρα αισθητικής, εταιρείες τυχερών παιχνιδιών).

Τα self tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους παραπάνω χώρους εργασίας και θα πρέπει να γίνονται μια φορά την εβδομάδα. Θα παραλαμβάνονται από την προσεχή Δευτέρα, 19.04.2021, από τα φαρμακεία και δωρεάν, με τον ΑΜΚΑ.

Η ημερομηνία για το άνοιγμα της εστίασης

Η εστίαση αναμένεται να ανοίξει στις 4 Μαΐου, λίγο πριν το άνοιγμα του τουρισμού, ο οποίος έχει οριστεί στις 14 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εστίαση θα ανοίξει με αυστηρά μέτρα τόσο για τους πελάτες όσο και για τους εργαζόμενους, ενώ πιθανό είναι το σενάριο να υπάρχει μειωμένο ωράριο λειτουργίας.

Εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, η εστίαση θα λειτουργήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους την Τρίτη του Πάσχα στις 4 Μαΐου. Επιπλέον, υπάρχει η σκέψη για επιπλέον παραχώρηση εξωτερικού χώρου στα μαγαζιά της εστίασης. Σχετικά με το λιανεμπόριο, στις 19 Απριλίου η κυβέρνηση θα εισηγηθεί να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, τα κέντρα αισθητικής και τα φροντιστήρια, μόνο όμως για τους μαθητές Λυκείου.

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.089, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 304.184 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.410 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.98 (95%Crl: 0.43 – 1.55).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 81, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.135 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 809 (62.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.912 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 562 (ημερήσια μεταβολή +22.71%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 525 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ο «χάρτης» του κορωνοϊού: Τα κρούσματα της Τετάρτης 14/4

Την κατανομή των κρουσμάτων για σήμερα (14/4) ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σήμερα καταγράφηκαν 3.089 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 1.383 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε νέες 475 νέες λοιμώξεις.

Η Αχαΐα, που επί πολλές εβδομάδες σημείωνε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, τις τελευταίες μέρες έπεσε σε διψήφιο αριθμό, καταγράφοντας 80 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. Ακολουθούν η Λάρισα και η Κοζάνη με 66 και 67 καταγεγραμμένα κρούσματα αντίστοιχα, ελαφρά βελτιωμένες συγκριτικά με τα χθεσινά τριψήφια νούμερα που είχαν καταγράψει.

Κατανομή κρουσμάτων: Αναλυτικότερα στην Αττική:

  • Ανατολική Αττική: 167 κρούσματα
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών: 194 κρούσματα
  • Δυτική Αττική: 101 κρούσματα
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών: 174 κρούσματα
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 390 κρούσματα
  • Νήσων: 9 κρούσματα
  • Νότιος Τομέας Αθηνών: 174 κρούσματα
  • Πειραιώς: 174 κρούσματα

Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 475 νέες μολύνσεις και στην Αχαΐα 80.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments