Ελλάδα

Lockdown: Τα σενάρια για το Πάσχα και ο ρόλος των self test

Lockdown: Τα σενάρια για το Πάσχα και ο ρόλος των self test
Lockdown: Το όπλο της κυβέρνησης δεν είναι άλλο από τα self test, τα οποία ενδέχεται να επιτρέψουν τις μετακινήσεις των πολιτών κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

Με το πρόγραμμα του εμβολιασμού να κινείται σε γρήγορους ρυθμούς, η κυβέρνηση σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας. Ήδη έχει «κλειδώσει» η ημερομηνία για το άνοιγμα της εστίασης, ενώ ο τουρισμός αναμένεται να ανοίξει στις 14 Μαΐου. Τα self test αποτελούν το μεγάλο όπλο που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της η κυβέρνηση, το οποίο όχι μόνο θα περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά και θα επιτρέψει το μεγάλο άνοιγμα της κοινωνίας που βρίσκεται στα σκαριά.

Εκείνο που βέβαια απασχολεί τους περισσότερους πολίτες είναι τι θα συμβεί κατά την περίοδο του Πάσχα, εάν δηλαδή θα μπορέσουν να μετακινηθούν προς τα εξοχικά τους. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα, είναι πιθανό το σενάριο να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, πάντα με αυστηρούς κανόνες κι αν βέβαια το επιτρέψει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Όλα φαίνονται πως εξαρτώνται από τα self test αλλά και την αύξηση των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί.

Οι λεπτομέρειες και οι αποφάσεις αναμένονται να ληφθούν λίγες μέρες πριν ή μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να επιτρέπεται η μετακίνηση με την επίδειξη αρνητικού self test στα διόδια. Επίσης, είναι πιθανό να συμπεριληφθούν στη λίστα όσοι έχουν κάνει τη δεύτερη δόση εμβολίου και όσοι έχουν αναρρώσει από τον ιό και πλέον έχουν ανοσία.

Self test: Το όπλο της κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού

Η σημερινή ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ήταν αφιερωμένη στα self test. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο εφοδιασμός των φαρμακείων εξελίσσεται ομαλά, από τα 10.155 φαρμακεία και μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί, 832.831 self tests. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για συμπληρωματική δράση που από Δευτέρα 19 Απριλίου μπαίνει σε δεύτερη φάση.

Από Δευτέρα 19 Απριλίου θα ξεκινήσει ο έλεγχος στον δημόσιο τομέα (εργαζόμενοι σε ΚΕΠ, ΟΤΑ, δικαστικούς υπαλλήλους και λειτουργούς), αλλά και στον ιδιωτικό τομέα (λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια – κέντρα αισθητικής, εταιρείες τυχερών παιχνιδιών).

Τα self tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους παραπάνω χώρους εργασίας και θα πρέπει να γίνονται μια φορά την εβδομάδα. Θα παραλαμβάνονται από την προσεχή Δευτέρα, 19.04.2021, από τα φαρμακεία και δωρεάν, με τον ΑΜΚΑ.

Η ημερομηνία για το άνοιγμα της εστίασης

Η εστίαση αναμένεται να ανοίξει στις 4 Μαΐου, λίγο πριν το άνοιγμα του τουρισμού, ο οποίος έχει οριστεί στις 14 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εστίαση θα ανοίξει με αυστηρά μέτρα τόσο για τους πελάτες όσο και για τους εργαζόμενους, ενώ πιθανό είναι το σενάριο να υπάρχει μειωμένο ωράριο λειτουργίας.

Εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, η εστίαση θα λειτουργήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους την Τρίτη του Πάσχα στις 4 Μαΐου. Επιπλέον, υπάρχει η σκέψη για επιπλέον παραχώρηση εξωτερικού χώρου στα μαγαζιά της εστίασης. Σχετικά με το λιανεμπόριο, στις 19 Απριλίου η κυβέρνηση θα εισηγηθεί να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, τα κέντρα αισθητικής και τα φροντιστήρια, μόνο όμως για τους μαθητές Λυκείου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments