Οικονομία

Autohellas: Ο Όμιλος με τη διεθνή παρουσία και τα πάνω από 48.000 οχήματα

Autohellas: Ο Όμιλος με τη διεθνή παρουσία και τα πάνω από 48.000 οχήματα
Autohellas: Ο Όμιλος κατά το 2020, πάρα την απώλεια κύκλου εργασιών και κερδοφορίας λόγω της πανδημίας, πέτυχε σημαντική βελτίωση των καθαρών ταμιακών ροών σε σχέση με το 2019.

Η Autohellas δραστηριοποιείται από το 1974 στον χώρο του αυτοκινήτου, και από το 1999 είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Αποτελεί την αρχική εταιρεία και μέλος του ευρύτερου Ομίλου Θ. Βασιλάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων δραστηριοποιείται και στον χώρο των αερομεταφορών με την επίσης, εισηγμένη Aegean.

Με πάνω από 50 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενοικίασης, εισαγωγής, διανομής και λιανικής πώλησης αυτοκινήτων στην Ελλάδα, βάσει των οικονομικών μεγεθών της και του στόλου των οχημάτων που διαχειρίζεται.

Η Autohellas αποτελεί το μεγαλύτερο εθνικό franchise της Hertz παγκοσμίως, ενώ από το 2016 και μετά την απορρόφηση  των εταιρειών Βελμάρ και ΤΕΧΝΟΚΑΡ επέκτεινε τη δραστηριότητά της στην εισαγωγή και εμπορεία αυτοκινήτων. Τον Δεκέμβριο του 2017 απέκτησε τον έλεγχο του 70% των εταιριών HYUNDAI Hellas και KIA (AUTODEAL).

Ο Όμιλος δραστηριοποιείται και σε άλλες χώρες και διαθέτει το μεγαλύτερο ιδιόκτητο δίκτυο με περισσότερα από 140 σημεία εξυπηρέτησης, εκ των οποίων τα 50 είναι στα μεγαλύτερα αεροδρόμια, στον τομέα της ενοικίασης αυτοκινήτων. Οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζονται οι δραστηριότητες του Ομίλου είναι:

  • Ενοικίαση Αυτοκινήτων (Βραχυχρόνια και Μακροχρόνια Μίσθωση).
  • Διεθνής Δραστηριότητα (Βραχυχρόνια, Μακροχρόνια Μίσθωση και Εμπορία Αυτοκινήτων).
  • Εμπορία αυτοκινήτων (Εισαγωγή/ Διανομή/ Λιανική Πώληση).

Κατέχει τον μεγαλύτερο ιδιόκτητο στόλο οχημάτων που ξεπερνάει τα 48.000 οχήματα και με πάνω από 140 σημεία εξυπηρέτησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Όμιλος προσφέρει ολοκληρωμένες και πρωτοποριακές λύσεις που καλύπτουν τις ανάγκες κάθε πελάτη, κάθε στιγμή και συνεχίζει να καινοτομεί, προσφέροντας διαρκώς νέες υπηρεσίες. Η Autohellas ως εταιρεία παροχής υπηρεσιών δίνει μεγάλη σημασία στο ανθρώπινο δυναμικό της, που πλέον ξεπερνάει τα 1,250 άτομα, και αποτελεί τον βασικό πυρήνα λειτουργίας της.

Διεθνής η παρουσία της Autohellas

Διαθέτει παρουσία σε Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ουκρανία και Κροατία όπου και διατηρεί τα δικαιώματα αντιπροσώπευσης της Hertz σε αυτές τις χώρες, καθώς επίσης και των σημάτων Thrifty, Dollar και Firefly σε επιλεγμένες χώρες. Στη Βουλγαρία η δραστηριότητα του Ομίλου επεκτείνεται και στην εισαγωγή και διανομή αυτοκινήτων SEAT.

Η δυναμική παρουσία του Ομίλου Autohellas μέσω των θυγατρικών εταιρειών του στο εξωτερικό έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα, συμβάλλοντας με καθοριστικό τρόπο στην κερδοφορία και στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του Ομίλου Autohellas.

Στα 492 εκατομμύρια ευρώ οι πωλήσεις το 2020

Ο Όμιλος έκλεισε το 2020 καταγράφοντας ενοποιημένες πωλήσεις ύψους 491,7 εκατομμυρίων ευρώ, μειωμένες κατά 11,5% σε σχέση με το 2019, EBITDA ύψους 135,4 εκατομμυρίων ευρώ, κέρδη προ φόρων 24,2 εκατομμυρίων ευρώ και κέρδη μετά φόρων 17,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Όμιλος κατά το 2020, πάρα την απώλεια κύκλου εργασιών και κερδοφορίας λόγω της πανδημίας, πέτυχε σημαντική βελτίωση των καθαρών ταμιακών ροών σε σχέση με το 2019, με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός να είναι μειωμένος κατά 60,4 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2019 και η διαθέσιμη ρευστότητα ιδιαίτερα αυξημένη.

Κατά το τέταρτο τρίμηνο, οι δείκτες λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA, EBIT) κινήθηκαν για πρώτη φορά ανοδικά σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με τα κέρδη προ φόρων του τριμήνου να ανέρχονται σε 6,3 εκατομμύρια ευρώ, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με το 2019. Οι πωλήσεις του τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 131 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας πτώση μόλις κατά 4% και παρά την επίδραση του δευτέρου lockdown κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Η βραχυχρόνια ενοικίαση αυτοκινήτων στην Ελλάδα, αλλά και στις επτά χώρες όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος, επηρεάστηκε καταλυτικά από την πανδημία και τους περιορισμούς στην μετακίνηση που επέφεραν δραματική μείωση ύψους 75 – 85% στις τουριστικές αφίξεις ανά χώρα δραστηριότητας του Ομίλου. Ουσιαστικά, η τουριστική αγορά λειτούργησε μόνο 3 μήνες στο διάστημα από 15/7 έως 15/10.

«Δυνατή» η πορεία παρά την πανδημία του κορωνοϊού

Αντίθετα, οι μακροχρόνιες μισθώσεις διατήρησαν για άλλη μια χρονιά την ανοδική τους πορεία, σημειώνοντας μόνο κάποια απώλεια ρυθμού, κυρίως από την αδράνεια στη σύναψη νέων συμβάσεων κατά την περίοδο του πρώτου lockdown τον Μάρτιο του 2020. Συνεπώς, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου αθροιστικά από βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες μισθώσεις, σε Ελλάδα και Εξωτερικό, είχε κάμψη 20% για το σύνολο του έτους, φτάνοντας τα 165,6 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών από πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων (του στόλου μισθώσεων), κατέγραψε αύξηση 5,7% σε σχέση με το 2019, φτάνοντας τα 55,8 εκατομμύρια ευρώ, συμβάλλοντας στην απαραίτητη απομείωση μέρους του ανενεργού στόλου βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά και συμβάλλοντας στην κερδοφορία και την ενίσχυση των ταμειακών ροών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments