ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Κώστας Υφαντής
Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Κώστας Υφαντής στο pagenews.gr: Διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο – «Μάστορας του παζαριού» ο Ερντογάν

Κώστας Υφαντής στο pagenews.gr: Ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο σχολίασε πως πρόθεση της Τουρκίας είναι να γίνει διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο γιατί ο Ερντογάν νιώθει «μάστορας του παζαριού» και θεωρεί πως είναι κάτι που τον ευνοεί.

Ο Κώστας Υφαντής μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, αναλύοντας το περιστατικό μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη γειτονική χώρα. 

Μάλιστα, ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο σχολίασε πως πρόθεση της Τουρκίας είναι να γίνει διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο γιατί ο Ερντογάν νιώθει «μάστορας του παζαριού» και θεωρεί πως είναι κάτι που τον ευνοεί.

Για το περιστατικό με τον Νίκο Δένδια κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία:

Είναι πραγματικά πρωτόγνωρο. Όχι γιατί δεν έχουν συμβεί ξανά δύο πλευρές να κάνουν σκληρές δηλώσεις στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου. Είχε συμβεί ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα στην Αλάσκα όπου αντάλλαξαν σχεδόν προσβολές μπροστά στις κάμερες. Το πρωτόγνωρο εδώ είναι το «πινγκ – πονγκ», οι απαντήσεις που δόθηκαν εκατέρωθεν, δηλαδή δεν έμειναν στις δύο αρχικές τοποθετήσεις και μετά να κλείσει όπως ήταν προγραμματισμένο. Αν δεν κάνω λάθος, δεν επιτρεπόταν η καταβολή ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους παρά μόνο τοποθετήσεις από τους δύο υπουργούς.

Για τον λόγο που έκανε αυτές τις δηλώσεις ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών:

Όντως η τουρκική πλευρά αιφνιδιάστηκε από την ένταση και το πόσο προετοιμασμένος ήταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών να απαντήσει σε αιχμές που διατύπωσε ο Τούρκος ομόλογός του στην κατακλείδα της τοποθέτησής του. Έθεσε τα ζητήματα που θέτει η Τουρκία. Φάνηκε λοιπόν, ότι η ελληνική πλευρά είχε επεξεργαστεί ένα σενάριο ότι σε περίπτωση που υπάρξει η παραμικρή αιχμή, η Αθήνα θα θέσει ανοιχτά όλα τα ζητήματα της τουρκικής συμπεριφοράς, χωρίς να υπολογίσει κανένα κόστος. Περί αυτού πρόκειται. Υπάρχει βέβαια, να μην ήταν απόφαση αλλά στρατηγική με την Ελλάδα να αντιδρά μετά από μήνες έντασης, πίεσης, προσβολών.

Για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την ένταση ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών:

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το κλίμα είναι παγωμένο. Και θα παραμείνει για τις επόμενες ώρες, ημέρες. Από εκεί και πέρα το μπαλάκι είναι στην Άγκυρα και αν το θεωρεί απαγορευτικό για τη συνέχιση του διαλόγου και θεωρεί ότι η επιλογή της είναι η ένταση και οι μονομερείς ενέργειες ή αν θα προσαρμοστεί και θα πάμε σε μια διαπραγμάτευση. Την ώρα που έλεγε όσα έλεγε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, άφηνε ένα «παράθυρο» διαλόγου. Το θέμα είναι ο Ερντογάν γιατί την τελική απόφαση θα την πάρει αυτός. Όσο θυμωμένος κι αν είναι με την επικοινωνιακή παρέμβαση ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο τέλος είναι απόφαση του Ερντογάν.

Για την επιθυμία του Ερντογάν να συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια:

Πρέπει να δούμε τη συνολική εικόνα. Η Τουρκία είναι επισπεύδουσα, είναι εκείνη που θέλει, όπως φάνηκε και από τον πρώτο γύρο των διερευνητικών επαφών τον Ιανουάριο. Είναι σαφές πως η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει σε πολιτικό επίπεδο, νιώθει «μάστορας του παζαριού». Είναι κάτι που τον ευνοεί. Άρα η Τουρκία θέλει να επισπεύσει τις διαδικασίες. Δηλαδή οι διερευνητικές επαφές να είναι μια μεθοδολογία που υπάρχει αλλά επιταχύνονται οι διαδικασίες σε πολιτικό επίπεδο. Εκεί εντάσσεται και η απόφασή του να δει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Είμαι σίγουρος ότι του είπε ότι θέλει να δει τον Έλληνα πρωθυπουργό.