Οικονομία

Χρήστος Σταϊκούρας: Σύγχρονο και εξωστρεφές το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Χρήστος Σταϊκούρας: Σύγχρονο και εξωστρεφές το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης
Χρήστος Σταϊκούρας: Την επιτακτική ανάγκη ενεργοποίησης του και επιτάχυνσης των διαδικασιών που αφορούν το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης επεσήμανε μιλώντας στο Ecofin ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Την επιτακτική ανάγκη ενεργοποίησης του και επιτάχυνσης των διαδικασιών που αφορούν το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης επεσήμανε μιλώντας στο Ecofin ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε την άμεση επιτάχυνση των διαδικασιών για την ταχύτερη εκταμίευση των πόρων του. Μάλιστα χαρακτήρισε την πλευρά του σχεδίου που αφορά την χώρα μας, ως ένα σύγχρονο, ρεαλιστικό , φιλόδοξο και εξωστρεφές σχέδιο.

Χρήστος Σταϊκούρας: Τι είπε για την τραπεζική ένωση

Για την τραπεζική ένωση, ο κ. Σταϊκούρας ανέδειξε την καθοριστική σημασία που έχει η ενδυνάμωση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μέσω της επιτάχυνσης της τραπεζικής ένωσης. Πρόκειται, είπε, για ένα πολύπλοκο και φιλόδοξο εγχείρημα, που θα βοηθήσει ουσιαστικά στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη. Όπως ανέφερε, η πανδημία και οι κίνδυνοι που αυτή έχει δημιουργήσει για τον τραπεζικό τομέα, υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά την ανάγκη για κοινή προστασία των καταθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης των Καταθέσεων (EDIS), θα διαμόρφωνε ένα πολύ πιο ισχυρό και αποτελεσματικό πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων, κατέληξε στην τοποθέτησή του.

Στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να σταλεί στις Βρυξέλλες για τελική έγκριση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης σύμφωνα με τους Financial Times.

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει αποσπάσει ήδη εύσημα από τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Το Ελλάδα 2.0 είναι ένα ολοκληρωμένο, φιλόδοξο και μοντέρνο σχέδιο όσον αφορά τις υποσχέσεις», ανέφερε η Μαρία Δεμερτζή, αναπληρωτής διευθύντρια του think tank Bruegel στις Βρυξέλλες. «Παραμένει όμως υπόσχεση, καθώς η εφαρμογή και η απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ ήταν πάντα ζήτημα. Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα τα πάει καλύτερα αυτή τη φορά».

Η αναλυτική περιγραφή των Δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που εστάλησαν, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής ενότητες:

  • Μακροοικονομικά αποτελέσματα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
  • Συνεκτικότητα και συμπληρωματικότητα με άλλα προγράμματα
  • Συσχέτιση με τους πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
  • Ευρωπαϊκές Εμβληματικές Πρωτοβουλίες, η προώθηση των οποίων αποτελεί διακριτό στόχο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
  • Σύνδεση με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο
  • Ισότητα των φύλων και ίσες ευκαιρίες για όλους
  • Προϋποθέσεις και μηχανισμός εφαρμογής
  • Στήριξη των επενδύσεων μέσω του δανειακού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης
  • Αποτελέσματα διαβούλευσης
  • Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου
  • Αποτελείται το σχέδιο από 4 πυλώνες. Έναν πράσινο, έναν ψηφιακό, έναν κοινωνικό και αυτόν που αφορά τον οικονομικό και θεσμικό μετασχηματισμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments