ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Κώστας Ζαχαριάδης
Τομεάρχης Εσωτερικών ΣΥΡΙΖΑ

Κώστας Ζαχαριάδης pagenews.gr: Όχι εργαλειοποιήσεις, όχι παιχνίδια, όχι διαιρέσεις με την ψήφο των αποδήμων

Κώστας Ζαχαριάδης στο pagenews.gr: Ο Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε τη στάση του Νίκου Δένδια απέναντι στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ αναφέρθηκε και στην πρόταση του Μάκη Βορίδη για την ψήφο των αποδήμων.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, αναφερόμενος στην αρχή για τη στάση που τήρησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, σχολιάζοντας πως έκανε το αυτονόητο και αυτό που έπρεπε.

Επίσης, στη συνέντευξή του, ο Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την άποψή του για την πρόταση του Μάκη Βορίδη για την ψήφο των αποδήμων, προτάσσοντας πως μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν τη δική τους πρόταση ενώ τόνισε πως τάσσεται υπέρ του να προσμετράται αλλά με κριτήρια.

Για το πώς σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στην Τουρκία:

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας έκανε το αυτονόητο και μπράβο του. Και δεν μπορούσαμε να κάνουμε μια μίζερη και μικρόψυχη αντιπολίτευση, όπως αυτή που έχουμε υποστεί πολλές φορές κατά τη διακυβέρνησή μας το 2015 – 2019. Το κρίσιμο για τη χώρα είναι η επόμενη μέρα. Δηλαδή ανεξαρτήτως ποιος είναι στην κυβέρνηση και ποιος στην αντιπολίτευση, είναι το πώς προχωράμε στα μεγάλα ζητήματα. Μπροστά από τις κάμερες, η αντίδραση του υπουργού ήταν αυτή που έπρεπε αλλά να ενημερωθούμε για το τι έγινε πίσω από τις κάμερες.

Για την ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου για τη στάση του Νίκου Δένδια:

Εδώ έχουμε εθνικές θέσεις που ισχύουν σε όλες τις κυβερνήσεις. Αυτό που μου έκανε εντύπωση, είναι πως το Μαξίμου έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση ότι είχε πάρει εντολή ο κος Δένδιας αν προκληθεί, να απαντήσει. Μα είναι δυνατόν ποτέ ένας υπουργός Εξωτερικών να προκληθεί και να μην απαντήσει; Δηλαδή θα μπορούσαν να δώσουν αντίστροφη εντολή; Ίσως έχει να κάνει περισσότερο με την επικοινωνιακή διαχείριση των πραγμάτων και όχι με την ουσιαστική. Ο κος Δένδιας επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις.

Για την πρόταση του Μάκη Βορίδη για την ψήφο των αποδήμων:

Η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να πάει ένα βήμα μπροστά την ψήφο των αποδήμων αλλά θέλει να εργαλειοποιήσει το ζήτημα. Έχουν πιαστεί όλοι από τις δηλώσεις της κα Τζάκρη. Όταν θες να αλλάξεις έναν νόμο, δεν βγαίνεις μια Δευτέρα πρωί σε ένα μεγάλο κανάλι. Αυτό που κάνεις, είναι αυτό που έκανε ο κος Θεοδωρικάκος. Φωνάζεις τους αρμόδιους τομεάρχες και κάνεις συζήτηση. Ο κος Θεοδωρικάκος τους φώναξε όλους, βρήκε λύση και πήρε 288 ψήφους, ο κος Βορίδης άρχισε να «βαράει και να κλωτσάει» και δεν θα βρει συναίνεση και για τον τρόπο του αλλά και για το περιεχόμενο.

Για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εκλογική διαδικασία και την ψήφο των αποδήμων:

Εμείς λέμε να μετέχουν οι ομογενείς, να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους, να είναι κομμάτι της εθνικής αντιπροσωπείας, να μην μπορούν όμως, να μπαίνουν σε μια διαδικασία που φέρνει κομματική αντιπαράθεση. Δεν έχουμε προσδιορίσει τι είναι ο απόδημος ελληνισμός. Να προσμετράται αλλά να μπουν κριτήρια για να εξασφαλίζουν έναν πραγματικό λειτουργικό δεσμό. Καταθέσαμε πρόταση. Εγώ, ο κος Κατρούγκαλος και η κα Τζάκρη καταθέσαμε την πρότασή μας. Ανοιχτοί είμαστε, τίποτα δεν αποκλείουμε αλλά όχι με εργαλειοποιήσεις και παιχνίδια.