Οικονομία

Μηδενικά ενοίκια: Ποιες επιχειρήσεις απαλλάσσονται για τον Απρίλιο

Μηδενικά ενοίκια: Ποιες επιχειρήσεις απαλλάσσονται για τον Απρίλιο
Μηδενικά ενοίκια: Κατατέθηκε τροπολογία από το υπουργείο Οικονομικών όπου απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου για το μήνα Απρίλιο οι κλειστές επιχειρήσεις.

Κατατέθηκε τροπολογία από το υπουργείο Οικονομικών όπου απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου για το μήνα Απρίλιο οι κλειστές επιχειρήσεις.

Τι προβλέπει η τροπολογία

1. Την απαλλαγή:

Από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος και για το μήνα Απρίλιο του 2021 οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή.

Από τα τέλη χαρτοσήμου τα επιβαλλόμενα διοικητικά πρόστιμα στους παραβάτες των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού. Ποσά τελών χαρτοσήμου πλέον της εισφοράς προς τον ΟΓΑ που έχουν καταβληθεί επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού οικονομικού ανταλλάγματος ειδικά για τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο – Μάρτιο – Απρίλιο 2021 η παραχωρησιούχοι δικαιωμάτων χρήσης χωρών ζώνης λιμένα προς εγκατάσταση ή λειτουργία επιχείρησης για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας λόγω covid.

Παρατείνεται η ισχύς των συμβάσεων χώρων των χερσαίων ζωνών λιμένων προς εγκατάσταση ή λειτουργία επιχείρησης για διάστημα ίσο με εκείνο για το το οποίο βρίσκονται σε ισχύ τα προαναφερόμενα μέτρα στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Μειωμένο ενοίκιο κατά 40% δικαιούνται για το μήνα Απρίλιο, και όσες επιχειρήσεις ανήκουν στη διευρυμένη λίστα πληττόμενων ΚΑΔ Απριλίου. Όσον αφορά τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα να καταβάλλουν μειωμένο ενοίκιο κατά 40% για την κύρια κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Όπως το Μάρτιο, έτσι και για τον Απρίλιο, οι ιδιοκτήτες -φυσικά και νομικά πρόσωπα- που νοικιάζουν ακίνητα σε επιχειρήσεις που δικαιούνται «κούρεμα» ενοικίου 100%, δικαιούνται αποζημίωσης ίση με το 80% και 60% αντίστοιχα του συμφωνημένου μισθώματος.

Τι ίσχυε το Μάρτιο για τα υποκαταστήματα πληττόμενων επιχειρήσεων

Μηδενικά ενοίκια για τα υποκαταστήματα κλειστών επιχειρήσεων με κρατική εντολή προβλέπεται έπειτα από απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου.

Τι αναφέρει η απόφαση

Ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, η οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα στην Ελληνική Επικράτεια και για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19 ή η οποία πλήττεται οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, ήτοι επιχείρησης η οποία:

α) έχει ενεργό, κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) την 4η Ιανουαρίου 2021 ή έχει ενεργό ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας την 4η Ιανουαρίου 2021 στον οποίο αντιστοιχούν τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα με βάση την αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 και περιλαμβάνεται στους ΚΑΔ του Παραρτήματος, το οποίο και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος – ΠΙΝΑΚΑΣ Α’ – ή του 40% του συνολικού μισθώματος – ΠΙΝΑΚΑΣ Β’ – για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, εφαρμόζοντας το ευνοϊκότερο για τον μισθωτή ποσοστό μείωσης του μισθώματος, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του δεύτερου άρθρου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68), όπως ισχύει

β) έχει ενεργό, κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) την 4η Ιανουαρίου 2021 ή έχει ενεργό ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας την 4η Ιανουαρίου 2021 στον οποίο αντιστοιχούν τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα με βάση την αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 και συμπεριλαμβάνεται στους ΚΑΔ του ΠΙΝΑΚΑ Β’ του Παραρτήματος και έχει ενεργό κύριο ΚΑΔ υποκαταστήματος/υποκαταστημάτων την 4η Ιανουαρίου 2021 που συμπεριλαμβάνεται στον ΠΙΝΑΚΑ Α’ του Παραρτήματος απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του δεύτερου άρθρου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68), όπως ισχύει.

Για την εφαρμογή της παρούσας, ως υποκατάστημα ορίζεται οποιαδήποτε εκτός της έδρας της επιχείρησης επαγγελματική εγκατάσταση, στην οποία πραγματοποιείται παραγωγική ή συναλλακτική δραστηριότητα [κωδικός εγκατάστασης υποσυστήματος Μητρώου TAXIS (10) – υποκατάστημα]».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments