Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι είπε με τον Ιερώνυμο για το Πάσχα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι είπε με τον Ιερώνυμο για το Πάσχα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Συζήτησε με τον Ιερώνυμο για πως θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες την περίοδο του Πάσχα, υπό τα αυστηρά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ιερώνυμος είχαν κατ’ ίδιαν διάλογο για τον τρόπο λειτουργείας των εκκλησιών κατά την περίοδο του Πάσχα. Η συνάντηση ήταν στο πλαίσιο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής στο πλαίσιο δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, 130 από τις οποίες γίνονται στην Δυτική Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας συνομίλησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος σε πολύ καλό κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν φυσικά η τήρηση των μέτρων κατά του covid εντός των Ιερών Ναών, αλλά και στους προαύλιους χώρους αυτών.

Με επίκεντρο, λοιπόν, την Μεγάλη Εβδομάδα, το Μαξίμου και η Εκκλησία βρίσκουν κοινό σημείο πλεύσης όσον αφορά το πλαίσιο λειτουργίας των ιερών ναών το χρονικό διάστημα αυτό. Βέβαια, μεγάλο ρόλο θα παίξουν και οι αποφάσεις των λοιμοξιολόγων στη συνάντησή τους. Επίσης, αύριο συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Τι προτείνει η Εκκλησία;

Οι δυο κεντρικοί πυλώνες στις επιθυμίες της Εκκλησίας, σχετικά με την παρουσία πιστών στους ναούς την περίοδο του Πάσχα είναι: α) η αύξηση του αριθμού των παραβρισκόμενων ανά τετραγωνικό μέτρο και β) να μπορούν οι πιστοί να κάνουν Ανάσταση στις πλατείες, όπου και θα παραλάβουν το Άγιο Φως από τους ναούς, κάτι που θα αποτρέψει τυχόν συνωστισμό εντός των ναών. Θετικό σημάδι, το οποίο τονίζει η Εκκλησία, είναι η βελτίωση του καιρού το Πάσχα (σ.σ. 2 Μαΐου), κάτι που θα κάνει ευκολότερη την πρόσβαση και παραμονή των πιστών στους εξωτερικούς χώρους ναών και μοναστηριών.

Όπως αναφερόταν στην επιστολή της ΔΙΣ προς το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,  στις προτάσεις για τη λειτουργεία ιερών ναών και μονών σχετικά με την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος καθώς και της Διακαινησίμου, ζητείται να ισχύει ο αριθμός των ατόμων να είναι 100  και η αναλογία, ένας πιστός ανά 15 τετραγωνικά μέτρα κλειστού χώρου. 

Βέβαια η πρόταση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις έως τώρα εντολές του Μαξίμου για ένα άτομο ανά 20 τετραγωνικά μέτρα μέσα σε έναν κλειστό χώρο. Ο κλήρος δικαιολογεί την πρόταση του επικαλούμενος το μεγάλο ύψος της πλειοψηφίας των ναών, καθώς και τις αίθριες καιρικές συνθήκες που προβλέπονται από τη μετεωρολογική υπηρεσία. 

Πρόθεση της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι να επιτευχθεί έγκαιρη συνεννόηση με την κυβέρνηση για τη λειτουργία των ναών και να αποτραπεί τυχόν ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών, όπως συνέβη κατά τα Θεοφάνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments