ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Γιώργος Γεωργαντάς
Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Γιώργος Γεωργαντάς στο pagenews.gr: Εντός του Μάη self tests συνολικά στον πληθυσμό

Γιώργος Γεωργαντάς στο pagenews.gr: Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε εντός του Μάη η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να καλύψει συνολικά τον πληθυσμό σε self tests, ενώ ανέλυσε πώς θα εξελιχθεί και ο εμβολιασμός τους επόμενους μήνες.

Ο Γιώργος Γεωργαντάς μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, αναφερόμενος στην εμβολιαστική διαδικασία στη χώρα μας αλλά και στα self tests.  

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρχικά σχολίασε πώς εξελίσσεται η κατάσταση με τα self tests και εξήγησε εντός του Μάη, «θα είμαστε σε θέση να καλύψουμε συνολικά τον πληθυσμό, έτσι αρχικά όπως είναι ο προγραμματισμός». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς στη χώρα μας, ερωτηθείς και για τις νέες παραδόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού και το τείχος ανοσίας που χτίζεται.

Για τα self tests στον γενικό πληθυσμό:

Έχει ξεκινήσει για τα Λύκεια και τώρα και σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Και εξελίσσεται με μεγάλη επιτυχία. Είναι βέβαια μια πιλοτική εβδομάδα. Είναι πολύ αισιόδοξο που το αγκάλιασαν και δεν είναι μια υποχρέωση στην εργασιακό χώρο απλά, είναι ένα μέσο αυτοπροστασίας. Και αυτό γίνεται κατανοητό από τον περισσότερο πληθυσμό. Και η επόμενη επιλογή που θα γίνει, θα αφορά επαγγελματικές ομάδες που έχουν συναλλαγές με το κοινό. Kαι εντός του Μάη θα είμαστε σε θέση να καλύψουμε συνολικά τον πληθυσμό, έτσι αρχικά όπως είναι ο προγραμματισμός. Αυτή τη στιγμή έχουμε μεγάλη διαθεσιμότητα.

Για τα επόμενα self tests:

Περιμένουμε έναν νέο διαγωνισμό. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα φαρμακεία ήδη πάνω από 1,5 εκατομμύριο, αδιάθετα. Καταλαβαίνετε ότι η πρώτη παραγγελία ήταν το ξεκίνημα και δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες και τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για την προμήθεια όσων tests είναι αναγκαία για να μπορέσει να λειτουργήσει και η κοινωνική και η οικονομική ζωή. Εμάς μας ενδιαφέρει η δωρεάν διάθεση σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

Για τις νέες παραδόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού και το τείχος ανοσίας που χτίζεται:

Μην ξεχνάμε την AstraZeneca που υπάρχει συμφωνία για 450.000 παραδόσεις τους επόμενους δύο μήνες. Γιατί μπορεί να υπάρχει μια απροθυμία από ένα μέρος του πληθυσμού αλλά ταυτόχρονα υπάρχει μια προθυμία από ένα άλλο μέρος του πληθυσμού. Και η επιστημονική κοινότητα το θεωρεί ασφαλές, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις μιας παρενέργειας. Και προχωράμε ικανοποιητικά και με τα εμβόλια της AstraZeneca. Οπότε με όλες αυτές τις παραδόσεις θα είμαστε σε έναν πολύ βαθμό μέχρι τέλος Ιουνίου, για το τείχος ανοσίας.

Για το αν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής του εμβολιαστικού κέντρου για τη δεύτερη δόση την περίοδο των διακοπών:

Από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης, θα υπάρχει και η δυνατότητα αλλαγής του εμβολιαστικού κέντρου για τη δεύτερη δόση, ακριβώς γιατί θέλουμε να εξυπηρετηθεί ο πολίτης. Και είναι κάτι που έχουμε προβλέψει. Υπάρχει προθυμία να εμβολιαστεί ο κόσμος και όσοι έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν άμεσα, γρήγορα.