Ελλάδα

Εμβολιασμοί: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 55-59

Εμβολιασμοί: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 55-59
Εμβολιασμοί: Ήδη εμβολιάζονται πολίτες άνω των 60 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού (ομάδα Α) και αυξημένου (ομάδα Β) κινδύνου και εργαζόμενοι στο τομέα της υγείας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη χώρα η δεύτερη φάση των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού. Σήμερα (21/4) ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού κατά της covid-19 για την ηλικιακή ομάδα 55 – 59 και το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 50 – 54.

Θυμίζουμε ότι ήδη εμβολιάζονται πολίτες άνω των 60 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού (ομάδα Α) και αυξημένου (ομάδα Β) κινδύνου και εργαζόμενοι στο τομέα της υγείας. Οι διαδικασίες επιταχύνονται και αν τηρηθούν οι παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρείες, το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν οι πλατφόρμες των ραντεβού και για ηλικιακές ομάδες, κάτω των 50 ετών.

Πόσες δόσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα:

Από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Johnson & Johnson, έχουμε παραλάβει 33.600 δόσεις και αναμένουμε 300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένονται από αυτήν ένα αριθμό δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

Τι γίνεται με το Johnson & Johnson:

Στο μεταξύ, ανακούφιση φέρνει η απόφαση της ΕΜΑ να δώσει «πράσινο φως» για το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Όπως και στην περίπτωση της AstraZeneca, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάνθηκε πως μια προειδοποίηση για ασυνήθιστες θρομβώσεις με χαμηλά αιμοπετάλια θα πρέπει να προστεθεί στις πληροφορίες προϊόντος για το εμβόλιο Johnson & Johnson. Ωστόσο τονίζει ότι πρόκειται για σπάνιες παρενέργειες και ότι τα οφέλη του εμβολίου είναι πολλά περισσότερα.

Ορισμένες περιπτώσεις θρομβώσεων στις ΗΠΑ οδήγησαν την κυβέρνηση στην προσωρινή αναστολή του εμβολίου, κάτι που θορύβησε και την Ευρώπη, ωστόσο ο ΕΜΑ αποφάσισε πως δεν υπάρχει λόγος αναστολής του, με την εταιρία να δηλώνει πως παραμένει «απόλυτα σίγουρη» για το εμβόλιό της. Συνολικά έχουν καταγραφεί 300 περιπτώσεις θρομβώσεων παγκοσμίως, με 287 περιστατικά να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, 8 με της Johnson & Johnson, 25 με της Pfizer και 5 με της Moderna, δήλωσε ο Πίτερ Αρλέτ, επικεφαλής ανάλυσης δεδομένων στον EMA. Η απόφαση να συνεχιστεί ο εμβολιασμός με την αμερικανική εταιρία έφερε ανακούφιση στην ΕΕ καθώς γίνεται μια προσπάθεια να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός στην Ευρώπη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments