Ελλάδα

Κατανομή κρουσμάτων 21/4: Πού εντοπίζονται

Κατανομή κρουσμάτων 21/4: Πού εντοπίζονται
Κατανομή κρουσμάτων 21/4: Δείτε αναλυτικά πώς κατανέμονται τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ.

Την κατανομή των κρουσμάτων για σήμερα (21/4) ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σήμερα καταγράφηκαν 3.015 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 1.418 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε νέες 442 νέες λοιμώξεις. Ακολουθεί η Λάρισα με 101 κρούσματα.

Η Αχαΐα, που επί πολλές εβδομάδες σημείωνε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, τις τελευταίες μέρες έπεσε σε διψήφιο αριθμό, καταγράφοντας 65 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Κατανομή κρουσμάτων: Αναλυτικότερα στην Αττική:

  • Ανατολική Αττική: 139 κρούσματα
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών: 169 κρούσματα
  • Δυτική Αττική: 127 κρούσματα
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών: 203 κρούσματα
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 422 κρούσματα
  • Νήσων: 10 κρούσματα
  • Νότιος Τομέας Αθηνών: 142 κρούσματα
  • Πειραιώς: 206 κρούσματα

Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 442 νέες μολύνσεις και στην Αχαΐα 65.

Σαρηγιάννης: Σημαντικό μέτρο τα self test

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε σχετικά με την πανδημία και την πρόοδο των self test. Για το Πάσχα στο χωριό ο καθηγητής είχε αναφέρει ότι οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα φέρουν μεγαλύτερη διασπορά. Ακόμη, ο ίδιος παλιότερα είχε αναφέρει ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα φέρει αύξηση των κρουσμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης και με βάση τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμα CORE της διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας HERACLES του ΚΕΔΕΚ ΑΠΘ, «εάν δεν είχε εφαρμοστεί το μέτρο των self-test στον σχεδιασμό για τα ανοίγματα, στα τέλη Μαΐου θα είχαμε περισσότερα από 5.000 κρούσματα την ημέρα και 1.000 διασωληνωμένους. Τo επίπεδο διασποράς θα ήταν αποτρεπτικό για την εκκίνηση των οικονομικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων».

Σαρηγιάννης: «Τα self test είναι αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου της πανδημίας»

Από την εντατικοποίηση όμως της χρήσης των self-test μπορεί να προκύψει σημαντική βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας. Ο Καθηγητής του Α.Π.Θ. επισημαίνει ότι «με 120.000 self-test ημερησίως στο τέλος Μαΐου θα πρέπει να αναμένουμε 2.200 κρούσματα την ημέρα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο και 550 διασωληνωμένους, ενώ στην περίπτωση που πραγματοποιηθούν 300.000 self-test ημερησίως, τα αντίστοιχα νούμερα για το τέλος Μαΐου πέφτουν στα 1.100 κρούσματα την ημέρα και 330 διασωληνωμένους».

Ο κ. Σαρηγιάννης τονίζει ότι σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκθέσεις του ECDC, τα self- test αν γίνονται με τουλάχιστον εβδομαδιαία συχνότητα και συνεπικουρούνται με καλή ιχνηλασία των επαφών των θετικών μολύνσεων σε συνδυασμό με τον αυξημένο ρυθμό εμβολιασμού μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου της πανδημίας. Μελέτες σε πραγματικούς πληθυσμούς που έχει αξιολογήσει το ECDC έχουν δείξει ότι για τον γενικό πληθυσμό η συνδυασμένη αξιοπιστία του αποτελέσματος είναι γενικά στο 57,1%. «Αν το 37% του πληθυσμού κάνει τα τεστ ημερησίως, θα έχουμε τουλάχιστον 300.000 αξιόπιστα αποτελέσματα», λέει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments