ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Γιώργος Κύρτσος
Ευρωβουλευτής ΝΔ

Γιώργος Κύρτσος στο pagenews.gr: Να μην ανοίξει ο τουρισμός στις 14 Μαΐου

Γιώργος Κύρτσος στο pagenews.gr: Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψή του ότι δεν πρέπει να ανοίξει ο τουρισμός στις 14 Μαΐου, τονίζοντας βέβαια, πως εμβολιαστικά η Ελλάδα πάει καλά αλλά «να μαζέψουν» το θέμα των μέτρων.

Ο Γιώργος Κύρτσος μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας και τη διαφωνία τους ως προς ορισμένα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε επίσης, την άποψή του ότι δεν πρέπει να ανοίξει ο τουρισμός στις 14 Μαΐου, τονίζοντας βέβαια, πως εμβολιαστικά η Ελλάδα πάει καλά αλλά οφείλουν «να μαζέψουν» το θέμα των μέτρων.

Για την κριτική που έχει δεχθεί για τη στάση που τηρεί κατά της πολιτικής που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση:

Κάνουν αυτό που έκανα στην προηγούμενη επαγγελματική μου πορεία. Εγώ δεν ασχολούμαι με εσωκομματικά και πολιτικά γιατί τα θεωρώ όλα αυτά ειλημμένα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κυρίαρχος και η ΝΔ, παρά τα προβλήματα που αναλύουμε, είναι κυρίαρχη και αυτή και δεν επιδιώκω τίποτα. Το ερώτημα είναι αν εφαρμόζουμε τη σωστή πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας ή όχι. Δεν έχω πολιτικά κίνητρα. Ποτέ δεν είναι αργά για διορθωτικές κινήσεις.

Για το ότι δεν τηρούνται τα μέτρα και την ανάκαμψη της οικονομίας:

Όταν είσαι νέος, θεωρείς πως σου κλέβουν το μέλλον. Το πρόβλημα είναι όμως, πιο σύνθετο. Καταλήγουμε σε αποσπασματικές απαντήσεις ενώ έχουμε ένα συνολικό πρόβλημα. Δεν έχουμε πλέον το περιβάλλον της κοινωνικής πειθαρχίας, συνέπειας και αλληλεγγύης που είχαμε στο ξεκίνημα. Υπάρχει η κόπωση αλλά υπάρχει και η θεωρία ότι καταστρέφεται η οικονομία. Η θέση μου είναι η εξής: Κοιτάξτε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία γιατί έχοντας τη ως εκκρεμότητα, δεν πρόκειται να ανοίξει η οικονομία και θα έχουμε πρόβλημα. Εξακολουθούμε να ανοίξουμε την οικονομία χωρίς να έχουμε λύσει το πρόβλημα. Είμαστε μια χώρα επίσης, που βασίζεται στον τουρισμό και άρα, την ανθρώπινη επαφή. Δεν είμαστε η Κίνα.

Γιώργος Κύρτσος

Για την επιβολή ενός αυστηρού lockdown τύπου περασμένου Μαρτίου:

Το είχα προτείνει τον περασμένο Νοέμβριο και θεωρώ πως πρέπει να περάσουμε από αυτή τη δοκιμασία. Ακόμα και τώρα. Πώς θα διορθωθούν όλα αυτά που παρακολουθούμε; Δεν είμαι σίγουρος ότι το εμβόλιο είναι η απάντηση. Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι το εμβόλιο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο αλλά δεν είναι η λύση του προβλήματος. Επίσης, όσο μεγαλύτερη είναι η διάδοση του ιού την περίοδο του εμβολίου, τόσο πιθανότερη είναι η μετάλλαξη που θα σε υποχρεώσει να πας στο επόμενο εμβόλιο, ακόμα πιο γρήγορα.

Για το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 του επόμενου μήνα:

Δεν πρέπει να ανοίξει, αυτή είναι η άποψή μου. Και να ανοίξει δεν πρόκειται να έρθουν οι τουρίστες. Βήμα προς βήμα στο άνοιγμα. Ένα συμβολικό άνοιγμα μπορεί να γίνει αλλά να έρθουν 15 εκατομμύρια τουρίστες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο δεν προβλέπω ότι θα γίνει. Έλεγα να πάμε, στις αρχές Νοεμβρίου, σε ένα σκληρό lockdown τριών – τεσσάρων εβδομάδων και επανεκκίνηση με μαζικά τεστ, όχι self test, και ψηφιακή καταγραφή των νέων κρουσμάτων. Αν δεν τα κάνεις αυτά και δεν είναι πλήρης η στρατηγική σου, θα βρεθείς εκτεθειμένος. Οπότε πρέπει να περάσουμε αυτή τη δοκιμασία.

Για τις προτάσεις της αντιπολίτευσης ως προς τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού:

Έχουμε σοβαρότερο πρόβλημα με την αντιπολίτευση γιατί η ασυνέπειά τους είναι χαρακτηριστική. Δηλαδή παρακολουθούσα τις δηλώσεις ότι καταστρεφόμαστε και ανοίξτε, αλλά μόλις λέει η κυβέρνηση πως ανοίγουμε, αρχίζουν οι δηλώσεις ότι καταστρεφόμαστε γιατί ανοίγουμε και είστε απροετοίμαστοι. Αυτού του είδους η αντιπολίτευση είναι γελοία και κυρίως επικίνδυνη. Και δεν έχει αξιοπιστία η αντιπολίτευση.