Διεθνή

AstraZeneca: Η Νορβηγία δανείζει τα εμβόλια που διαθέτει σε Σουηδία και Ισλανδία

AstraZeneca: Η Νορβηγία δανείζει τα εμβόλια που διαθέτει σε Σουηδία και Ισλανδία
AstraZeneca: 200.000 δόσεις θα διατεθούν στη Σουηδία και οι υπόλοιπες 16.000 στην Ισλανδία.

Η Νορβηγία θα δανείσει τις 216.000 δόσεις του εμβολίου AstraZeneca που έχει στη διάθεσή της στη Σουηδία και την Ισλανδία, σύμφωνα με όσα δήλωσε το υπουργείο Υγείας την Πέμπτη, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο στις δύο αυτές χώρες να επιταχύνουν τις εμβολαιστικές τους εκστρατείες.

Ήδη από τις 11 Μαρτίου η Νορβηγία έχει θέσει σε αναστολή τη διάθεση του εμβολίου, καθώς καταγράφηκε ένας μικρός αριθμός από νέα άτομα που νοσηλεύτηκαν με θρομβώσεις, εκ των οποίων μερικοί κατέληξαν.

Η Σουηδία και η Ισλανδία θα μπορούν να παραλάβουν τις δόσεις από τη Νορβηγία για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca.

«Θα μας επιστραφούν οι δόσεις που θα δανείσουμε όταν το ζητήσουμε», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Μπεντ Χόιε σε ανακοίνωσή του.

AstraZeneca

Η Νορβηγία έχει αναβάλει δύο φορές την απόφασή της σχετικά με το αν θα επανεκκινήσει τους εμβολιασμούς με AstraZeneca και σε αυτό το στάδιο περιμένει την έκδοση έκθεσης από επιτροπή που έχει διοριστεί από την κυβέρνηση, η οποία αναμένεται στις 10 Μαΐου.

Εάν ληφθεί απόφαση να αποκλειστεί οριστικά το εμβόλιο AstraZeneca από την εμβολιαστική εκστρατεία της Νορβηγίας, οι δόσεις που έχει παραγγείλει μπορούν να δωρηθούν σε άλλες χώρες σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε το υπουργείο Υγείας.

Η Σουηδία συνεχίζει να χρησιμοποιεί το εμβόλιο AstraZeneca για ορισμένες ηλικιακές ομάδες, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και το χορηγεί σε όσους είναι 65 ετών και άνω.

Από τις 216.000 δόσεις συνολικά, 200.000 δόσεις θα διατεθούν στη Σουηδία και οι υπόλοιπες 16.000 στην Ισλανδία, η οποία έχει πολύ μικρότερο πληθυσμό. Οι σχετικές δόσεις αναμένεται να λήξουν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments