Pagenews.gr VIR. Παραγωγή pagenews.gr
Red Lips
Μια «βρώμικη» σύμπραξη στη Ρώμη

Μια υπέροχη επαναστατική σύμπραξη τριών ξακουστών συνταγών της Ρώμης που παντρεύτηκαν κάτω από γαστριμαγική ιταλική απόλαυση, προέκυψε όταν η γνωστή σε όλους carbonara των καρμπονάρων, ανθρακωρύχων του Abruzzo, συνάντησε στο τηγάνι την υπέροχη amatriciana από το Amatrice του Lazio και έδεσε με cacio e pepe κι ένα ακόμα twist! Την ένταση του λουκάνικου.

Αυτό το ιδιαίτερο πιάτο ονομάζεται «pasta alla zozzona» και zozza/ o στην ιταλική αργκό ορίζει το «βρώμικο». Μου ακούγεται απόλυτα λογικό ως όνομα…! Να σας πω ότι οι Ιταλοί τις κρεμώδεις σάλτσες τύπου carbonara τις παντρεύουν με rigatoni επειδή απορροφούν καλύτερα τη σαλτσούλα. Πάμε για βρώμικο;

Υλικά

  • 350 γραμμάρια rigatoni
  • 200 γραμμάρια guanciale (εάν δεν βρεις, πάρε άκοπο μπέικον)
  • 250 γραμμάρια λουκάνικο χοιρινό
  • 300 γραμμάρια ντομάτα συμπυκνωμένη
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ξερό
  • 4 κρόκους αυγών (μεσαίο μέγεθος)
  • 150 γραμμάρια pecorino romano
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Διαδικασία

Βάλε νερό να βράζει για τα rigatoni και πρόσθεσε αλάτι. Κόβεις σε ομοιόμορφο μέγεθος το guanciale ή το μπέικον αντίστοιχα κόβεις και το κρεμμύδι. Στη συνέχεια πάρε το λουκάνικο, κόψε το εγκάρσια και πάρε το εσωτερικό του. Θυμίζει κιμά. Σ’ ένα βαθύ τηγάνι βάλε λίγο λάδι, ας το να κάψει και πρόσθεσε το κρεμμύδι το guanciale και τον κιμά από το λουκάνικο. Άστα να πάρουν λίγο χρώμα, χαμήλωσε τη φωτιά, βάλε καπάκι και άστα να σιγοβράζουν για 15 λεπτά. Μήπως έβρασε το νερό; Ε, βάλε τα rigatoni!

Μετά πρόσθεσε τη ντομάτα, ανακάτεψε και δώσε άλλα 10 λεπτά στα υλικά να δέσουν σε χαμηλή φωτιά. Σε ένα μπολ σπάσε τους κρόκους των αυγών, ανακάτεψε καλά με αυγοδάρτη, πρόσθεσε 100 γραμμάρια pecorino και πρόσθεσε λίγο νερό από αυτό που βράζουν τα rigatoni και δημιούργησε μια υπέροχη κρέμα. Στη συνέχεια πάντρεψε τα rigatoni στην σάλτσα, ανακάτεψε καλά και στην συνέχεια πρόσθεσε το μείγμα του μπολ. Σερβίρεις αμέσως προσθέτοντας φρεσκοτριμμένο pecorino και άφθονο μαύρο πιπέρι. Buona zozzona!