Ελλάδα

Στρατιωτική θητεία: Τι αλλάζει σε Ναυτικό και Αεροπορία

Στρατιωτική θητεία: Τι αλλάζει σε Ναυτικό και Αεροπορία
Στρατιωτική θητεία: Από την ΕΣΣΟ του Μαΐου πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο καθεστώς που θα ισχύει για ναύτες και σμηνίτες.

Το νέο καθεστώς για την στρατιωτική θητεία θα εφαρμόζεται από την ΕΣΣΟ του Μαΐου. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι οπλίτες και οι πρότακτοι οπλίτες που κάνουν την στρατιωτική τους θητεία, απολύονται οριστικά από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων μετά τη συμπλήρωση του χρόνου πραγματικής στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης μετά τις αλλαγές που επήλθαν μετά την αύξηση της.

Πιο συγκεκριμένα, σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει από το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου το σχέδιο εξίσωσης της στρατιωτικής θητείας και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με την αύξηση της διάρκειάς της στον Στρατό Ξηράς κατά τρεις μήνες.

Θητεία διπλής επιλογής για Ναυτικό και Αεροπορία

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, το 9μηνο της θητείας στην ακριτική ζώνη θα ισχύει όχι μόνον για τον Στρατό Ξηράς, αλλά και για ναύτες και σμηνίτες, που αποκτούν πλέον κι αυτοί το δικαίωμα της μειωμένης θητείας.

Πλέον οι στρατεύσιμοι εκτός μεθοριακών μονάδων και στα τρία «όπλα» θα υπηρετούν 12 μήνες και ο στόχος των επιτελών του «Πενταγώνου» είναι με αυτόν τον τρόπο να αυξηθεί η επάνδρωση σε μονάδες και φυλάκια και συνακόλουθα τα σύνορα να θωρακιστούν κι άλλο, σε συνδυασμό με άλλες παρεμβάσεις.

Για τους υπόχρεους μειωμένης θητείας

Οι υπόχρεοι μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης εννεάμηνης διάρκειας, απολύονται οριστικά από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων μετά τη συμπλήρωση χρόνου πραγματικής στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης οκτώ (8) μηνών, εφόσον εκπληρώσουν μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους, την υπόλοιπη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση, εξ ολοκλήρου (αποκλειομένων των αποσπάσεων) σε Μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας που εδρεύουν ή αναπτύσσονται για επιχειρησιακούς λόγους στις ακριτικές περιοχές.

Δηλαδή σε αυτές που βρίσκονται μόνο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Καλύμνου, Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου, Κω και Ρόδου και σε πολεμικά πλοία Συγκροτήματος Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ), Συγκροτήματος Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), Υπηρεσίας Φάρων (ΥΦ) και Υδρογραφικής Υπηρεσίας (ΥΥ), για το Πολεμικό Ναυτικό.

Η οκτάμηνη διάρκεια για όσους είναι υπόχρεοι μειωμένης θητείας προβλέπεται για όσους εκπληρώσουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση εξ ολοκλήρου σε Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων ή σε Μονάδες-Ανεξάρτητες Υπομονάδες που υπάγονται σε Σχηματισμούς των Ειδικών Δυνάμεων με την ειδικότητα του Καταδρομέα ή Πεζοναύτη αλλά και όσους εκπληρώσουν, το υπόλοιπο της στρατεύσιμης στρατιωτικής τους υποχρέωσης, μετά τη βασική και ειδική εκπαίδευση, στη Νήσο «Κ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments