Διεθνή

Μπουρκίνα Φάσο: Νεκροί δύο Ισπανοί δημοσιογράφοι μετά από ένοπλη ενέδρα

Μπουρκίνα Φάσο: Νεκροί δύο Ισπανοί δημοσιογράφοι μετά από ένοπλη ενέδρα
Μπουρκίνα Φάσο: Οι δύο δημοσιογράφοι βρίσκονταν στην περιοχή για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ.

Δύο δημοσιογράφοι από την Ισπανία σκοτώθηκαν ύστερα από ένοπλη ενέδρα κατά τη διάρκεια περιπολίας κατά της λαθροθηρίας στη Μπουρκίνα Φάσο, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Ισπανίας. Επιπλέον, ανάμεσα στα θύματα προστέθηκε και ένας Ιρλανδός υπήκοος, όπως ανέφεραν τρεις πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Μπουρκίνα Φάσο.

Σημειώνεται ότι οι δημοσιογράφοι και η ελευθερία του Τύπου δέχονται αλλεπάλληλα χτυπήματα, καθώς το 2020 καταγράφηκαν περίπου 400 δημοσιογράφοι που μπήκαν στη φυλακή.

Η κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι τέσσερα άτομα, εκ των οποίων οι τρεις αλλοδαποί, αγνοούνταν μετά την ένοπλη επίθεση, ενώ συμπλήρωσαν ότι οι φωτογραφίες των σορών που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είχαν επιβεβαιωθεί επίσημα ότι ανήκουν στα συγκεκριμένα άτομα.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας επιβεβαίωσε τους θανάτους των δύο δημοσιογράφων που βρίσκονταν στην περιοχή για να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ. «Τα χειρότερα νέα επιβεβαιώνονται», δήλωσε ο Pedro Sanchez στο Twitter.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιρλανδίας δήλωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι είχε γνώση της επίθεσης και ότι παρακολουθούσε στενά την υπόθεση μαζί με διεθνείς εταίρους.

Οι τρεις ανώτερες πηγές ασφαλείας της Μπουρκίνα Φάσο, που έχουν άμεσες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση, ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες καθώς  δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν με τα μέσα ενημέρωσης.

Η ομάδα που δέχτηκε την επίθεση ήταν μια μονάδα της νέας κοινής δύναμης του στρατού, της αστυνομίας και της δασονομίας που είχε μόλις ολοκληρώσει την εξάμηνη εκπαίδευσή της και θα ξεκινούσε επιχειρήσεις κατά της λαθροθηρίας στις περιοχές γύρω από τον δρυμό Πάμα, στα σύνορα με το Μπενίν και το Τόγκο.

Στη Μπουρκίνα Φάσο, όπως και σε μεγάλο μέρος της περιοχής του Σαχέλ στη δυτική Αφρική, δρουν ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, οι οποίες εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον στρατιωτών και πολιτών, παρά τη βοήθεια των γαλλικών δυνάμεων και των κυανόκρανων του ΟΗΕ. Οι εξτρεμιστές ισλαμιστές πιστεύεται ότι κρατούν αδιευκρίνιστο αριθμό ομήρων στην Μπουρκίνα Φάσο, το Μαλί και τον Νίγηρα.

Η κλιμακούμενη βία στην Μπουρκίνα Φάσο έχει οδηγήσει σε μια από τις χειρότερες προσφυγικές κρίσεις στον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, στην περιοχή του Σαχέλ σήμερα οι πρόσφυγες και οι εσωτερικά εκτοπισμένοι πολίτες ανέρχονται σε σχεδόν 3 εκατομμύρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments