Πολιτική

Δένδιας: Στη Γενεύη για το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών

Δένδιας: Στη Γενεύη για το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών
Δένδιας: Θα συμμετέχει στην Άτυπη Πενταμερή που έχει συγκαλέσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Στη Γενεύη μεταβαίνει σήμερα (27/4) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να λάβει μέρος στην Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό, την οποία έχει συγκαλέσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σημειώνεται ότι η Πενταμερής θα διεξαχθεί από τις 27 έως τις 29 Απριλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετέχει στις προγραμματιζόμενες συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Άτυπης Πενταμερούς, τη Μεγάλη Τετάρτη (28/4) και τη Μεγάλη Πέμπτη (29/4). Μάλιστα, αύριο θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και αργότερα, το ίδιο βράδυ θα παρακαθίσει στο δείπνο εργασίας της συνόδου.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Γενεύη, ο Νίκος Δένδιας προβλέπεται να έχει συνάντηση σήμερα το απόγευμα με τον ειδικό απεσταλμένο του γγ των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Γκερ Πέτερσεν, ενώ στο περιθώριο της Άτυπης Πενταμερούς έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη (σήμερα 27 Απριλίου) και με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ (αύριο 28 Απριλίου).

Νίκος Δένδιας: Σε απόλυτο συντονισμό Ελλάδα και Κύπρος για την Άτυπη Πενταμερή

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Real News ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι, η Κύπρος είναι κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οποιαδήποτε λύση βρεθεί θα πρέπει να είναι απαραίτητα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Επίσης, χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι η συμμετοχή της ΕΕ στην Άτυπη Πενταμερή δεν έγινε αποδεκτή και εξέφρασε την ελπίδα ότι όπως και στο παρελθόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παίξει έναν ενεργό ρόλο στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.  

Θυμίζουμε ότι στο περιθώριο του συντονισμού των προσπαθειών Ελλάδας και Κύπρου, ενόψει της Πενταμερούς Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης είχαν συνάντηση στο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το πλαίσιο των συζητήσεων που θα γίνουν στην Ελβετία «στηρίζεται σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού». Παράλληλα, τόνισε: «Η λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνο στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνής εκπροσώπηση και βέβαια με την αποχώρηση των στρατών κατοχής, αλλά και την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων.

Είναι απολύτως σαφές να μπορούμε να προσδιορίζουμε σε αυτές τις δύσκολες συζητήσεις, ποιο είναι το σημείο αφετηρίας από το οποίο ξεκινάμε. Και για αυτό και σήμερα, όπως το είχαμε κάνει και στην Κύπρο, θα μας δοθεί η ευκαιρία να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενόψει αυτών των απαιτητικών συζητήσεων στις οποίες πάντα προσερχόμαστε με καλή διάθεση να βρεθεί μια λύση, η οποία θα είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη και προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments