Διεθνή

Πάσχα: Το εντυπωσιακό έθιμο της Γρανάδα με 100.000 κροτίδες

Πάσχα: Το εντυπωσιακό έθιμο της Γρανάδα με 100.000 κροτίδες
Πάσχα: Το εντυπωσιακό έθιμο της Γρανάδα με 100.000 κροτίδες

100.000 κροτίδες περιλαμβάνει το Πάσχα στη Γρανάδα και η περιοχή του δήμου Cullar Vega, στη μητροπολιτική περιοχή της Γρανάδας, θυμίζει σίγουρα εμπόλεμη ζώνη με τα περισσότερα από 100.000 πυροτεχνήματα. 

Η Γρανάδα, με τους φοίνικές της και τα ελαιόδεντρα, φοράει τα καλά της την Κυριακή των Βαΐων, και ξυπνάει με το πρώτο κτύπημα των τυμπάνων που εγκαινιάζουν τις οκτώ ημέρες του εορτασμού των Παθών, το Θάνατο και την Ανάσταση. Το βράδυ της Τετάρτης του Πάσχα στη Γρανάδα είναι εντυπωσιακό, μοναδικό και συναισθηματικό. Μοβ, κόκκινο και χρυσό κυριαρχούν τα δύο άρματα που αποτελούν την πομπή, το “Cristo del Consuelo” και το “María del Santísima Sacromonte”. Στους λόφους του Σακρομόντε, τεράστιες φωτιές καίνε στις σπηλιές των τσιγγάνων, όπου Duende χοροί συνοδεύουν την πομπή “Cristo de Los Gitanos”, όπως αναφέρει το travelstories.gr.

Κατά την διάρκεια του καθολικού Πάσχα, ενώ η φύση στολίζεται με τους ανοιξιάτικους καρπούς και οι φροντισμένοι κήποι ανθίζουν χαρίζοντας απλόχερα τα αρώματα τους, η ήσυχη αυτή πόλη μεταμορφώνεται σε μια ολοζώντανη γιορτή του Χριστιανισμού. Πιστοί από κάθε γωνιά της Ισπανίας αλλά και ολόκληρου του κόσμου, συρρέουν για να παρακολουθήσουν τις θρησκευτικές παραδόσεις του τόπου, ενώ στους δρόμους πραγματοποιούνται παρελάσεις και λιτανείες, με εντυπωσιακά ντυμένους κληρικούς, αλλά και γυναίκες και παιδιά με παραδοσιακές τοπικές φορεσιές, δημιουργώντας μια υπέροχη ατμόσφαιρα κατάνυξης και πνευματισμού.

Λίγα λόγια για τη Γρανάδα

Γρανάδα είναι πόλη και περιοχή (νομός) στην αυτόνομη περιφέρεια της Ανδαλουσίας, στην Ισπανία. Είναι μία από τις ωραιότερες και ιστορικότερες πόλεις της Ισπανίας. Είναι κτισμένη επί τριών λόφων, (τρίλοφος), στο πόδι της οροσειράς της Νεβάδας (Sierra Nevada), στη συμβολή δύο ποταμών, του Χενίλ (Genil) και του παραποτάμου του, Ντάρρο (Darro), σε υψόμετρο 738 μέτρων πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Η πόλη απαρτίζεται από τρία τμήματα που ιδρύθηκαν σε διάφορες εποχές: την Αντεκερουέλα, το Αλμπαϊθίν και την κυρίως Γρανάδα. Ο γνωστός ποιητής Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα (1898-1936) κατάγεται από το χωριό Φουέντε Βακέρος της Γρανάδας.

Η Αντεκερουέλα (Antequeruela) ή αλλιώς Ρεαλέχο (Realejo) ιδρύθηκε κυρίως από πρόσφυγες από την πόλη Αντεκέρα. Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει την τοξοειδή περιοχή που δημιουργεί και διαχωρίζει ο ποταμός Ντάρρο καθώς διέρχεται τοξοειδώς την πόλη. Προς ανατολάς της Αντεκερουέλα εκτείνονται οι θαυμαστοί κήποι της Αλάμπρας που περιβάλλουν το περίφημο ομώνυμο ανάκτορο της Αλάμπρας. Η αραβική συνοικία του Αλμπαϊθίν (Albaicín), το λεγόμενο από τους Άραβες Ραμπάτ αλ Μπαγιαζίν (=περιοχή των γερακιών), υπήρξε το επίκεντρο της τελευταίας αντίστασης των αράβων υποτελών της Ισπανίας, των μορίσκος (moriscos).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments