Ελλάδα

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι αλλάζει από τη Δευτέρα του Πάσχα

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι αλλάζει από τη Δευτέρα του Πάσχα
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Το άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα σηματοδοτεί αλλαγές και στις ώρες που θα μπορούμε να μετακινούμαστε.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες ώρες είναι κάτι που μας έχει συνοδεύσει σε όλα τα lockdown που έχει επιβάλει η κυβέρνηση για την ανάσχεση της περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊου. Το άνοιγμα της εστάσης, όμως, τη Δευτέρα του Πάσχα μετά από έξι σχεδόν μήνες θα σηματοδοτήσει αλλαγές και σε σχέση με τις ώρες της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είχε ανακοινώσει τι θα ισχύει από αύριο 3 Μαΐου στην επίσημη ενημέρωση για τον κορωνοϊό στις 28 Απριλίου. «Μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, υπενθυμίζουμε ότι το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, το curfew, είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Στη συνέχεια θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα μέτρα που θα ισχύσουν τα επόμενα 24ωρα. Η Κυβέρνηση σήμερα αποφάσισε τα εξής. Παραμένει, έως την άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων, δηλαδή των μετακινήσεων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων, η υποχρέωση αποστολής ειδικού μηνύματος για οποιαδήποτε μετακίνηση.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα για τη μετακίνηση σε καταστήματα εστίασης και καφέ θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 6. Από αύριο το πρωί (σ.σ. 29 Απριλίου) επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός της Περιφερειακής Ενότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι από τις 3 Μαΐου, επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων και μόνο χώρων, υπό τους όρους που έχουν τεθεί και μόνο για καθήμενους. Προσοχή. Δεν επιτρέπεται, καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους, η μουσική στα καταστήματα αυτά.

Τέλος, από τις 3 Μαΐου και για μία εβδομάδα το πέρας της κυκλοφορίας καθορίζεται στις 23:00 το βράδυ. Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 22:45. Σε κάθε περίπτωση όλοι θα πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να βρισκόμαστε στα σπίτια μας στις 23:00 ακριβώς».

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι αλλάζει από τη Δευτέρα του Πάσχα

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι αλλάζει από τη Δευτέρα του Πάσχα

Τι θα ισχύει για την εστίαση από τη Δευτέρα 3 Μαΐου

Συνολικά για τον χώρο της εστίασης – εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering (πλην φοιτητικών εστιατορίων) – προβλέπεται ότι είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

Θα λειτουργήσουν μόνον οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρέχοντας υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο.
  • Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών.
  • Μη αναπαραγωγή μουσικής.

Αυτοί είναι οι υγεινομικοί όροι

  • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
  • Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.
  • Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.
  • Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.
  • Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.
  • Δυνατότητα λειτουργίας από τις 05:00 έως τις 22:45.

Επιπλέον, οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λειτουργίας των καταστημάτων, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, η λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων επιτρέπεται μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

Να σημειωθεί ότι οι ίδιες προϋποθέσεις ισχύουν και για τη λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων, που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο. Κατ’ εξαίρεση, λειτουργούν και τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, τα οποία όμως θα εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων, καθώς και οι κανόνες υγιεινής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments