Κόσμος

Κορωνοϊός: Μία μόνο δόση του εμβολίου μειώνει τον κίνδυνο της ενδοοικογενειακής μετάδοσης

Κορωνοϊός: Μία μόνο δόση του εμβολίου μειώνει τον κίνδυνο της ενδοοικογενειακής μετάδοσης

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Κορωνοϊός: Νέα βρετανική έρευνα έδειξε πως η εμβολιαστική ανοσία επηρεάζει την μεταδοτικότητα του ιού.

Μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19 μπορεί να μειώσει περίπου στο μισό τον κίνδυνο να μεταδώσει κάποιος εμβολιασμένος τον κορονοϊό στα άλλα μη εμβολιασμένα μέλη του ίδιου νοικοκυριού, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα, την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα σχετικά με το πώς η εμβολιαστική ανοσία επηρεάζει την μεταδοτικότητα του ιού.

Η ανακάλυψη ότι οι άνθρωποι που εμφανίζουν τη λοίμωξη Covid-19 μετά τον εμβολιασμό τους έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα να μολύνουν άλλους, ενισχύει τις ελπίδες ότι η εξάπλωση της νόσου μπορεί να επιβραδυνθεί σημαντικά, ακόμη και μεταξύ των νέων που δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο.

Η μελέτη, η οποία βασίζεται σε στοιχεία του οργανισμού δημόσιας υγείας της Αγγλίας “Public Health England” (PHE), σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και τη «Γκάρντιαν», περιέλαβε περισσότερες από 57.000 στενές επαφές περίπου 24.000 νοικοκυριών όπου τουλάχιστον ένα άτομο είχε εμβολιασθεί, σε σύγκριση με σχεδόν ένα εκατομμύριο επαφές μη εμβολιασμένων.

Η στατιστική ανάλυση συνέκρινε την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού από έναν εμβολιασμένο άνθρωπο σε άλλους, σε σύγκριση με έναν μη εμβολιασμένο. Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν μολυνθεί τρεις εβδομάδες αφότου είχαν κάνει την πρώτη του εμβολίου της BioNTech/Pfizer ή της Οξφόρδης/AstraZeneca, είχαν 38% έως 49% μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον κορονοϊό σε άλλους μη εμβολιασμένους ανθρώπους στο ίδιο νοικοκυριό.

Η προστασία παρατηρήθηκε περίπου από την 14η μέρα μετά την πρώτη δόση, ανεξάρτητα από την ηλικία του εμβολιασμένου. Οι ειδικοί εξετάζουν κατά πόσο οι δύο δόσεις των εμβολίων μπορούν να μειώσουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο μετάδοσης από τους εμβολιασμένους στους μη εμβολιασμένους.

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.