Κόσμος

Πάσχα 2021: Έθιμα και παραδόσεις παγκοσμίως

Πάσχα 2021: Έθιμα και παραδόσεις παγκοσμίως
Πάσχα 2021: Στην Ελλάδα την Μεγάλη Εβδομάδα οι πιστοί νηστεύουν και κατά την Ανάσταση σουβλίζουν το πατροπαράδοτο αρνί και βάφουν τα κόκκινα αυγά.
Πάσχα 2021: Στην Ελλάδα την Μεγάλη Εβδομάδα οι πιστοί νηστεύουν και κατά την Ανάσταση σουβλίζουν το πατροπαράδοτο αρνί και βάφουν τα κόκκινα αυγά.

Το Πάσχα για το 2021 πλησιάζει και ήδη κάποιες χώρες ετοιμάζονται για να το υποδεχτούν. Κατά το Πάσχα έχει ενδιαφέρον να γνωρίζει κανείς το ωράριο των καταστημάτων για τα ψώνια του πασχαλινού τραπεζιού. Ακόμη, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως να φτιάξει το πασχαλινό Τσουρέκι.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ως πατροπαράδοτο έθιμο έχουμε το σούβλισμα του αρνιού, το κάψιμο του Ιούδα και πολλά άλλα. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι τα έθιμα στον υπόλοιπο κόσμο;

Ισπανία – Ο χορός του θανάτου

Στην πόλη Verges της Ισπανίας, οι κάτοικοι φορούν κουστούμια, πολλά από τους οποίους συμβολίζουν σκελετούς συμμετέχοντας στην πομπή του παραδοσιακού χορού του θανάτου.

Ο χορός ξεκινά τα μεσάνυχτα, έχει διάρκεια τρεις ώρες και κορυφώνεται με τρομακτικούς σκελετούς που μεταφέρουν στάχτες.

Σκανδιναβία- Οι μάγισσες του Πάσχα

Στη Φινλανδία και σε μέρη της Σουηδίας, τα παιδιά «ζωντανεύουν» τη μάγισσα του Πάσχα, ντύνονται με παλιά ρούχα και κουρέλια και κρατάνε σκουπόξυλα. Έτσι ντυμένα, πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και ζητούν κέρασμα (όπως στο Halloween), δίνοντας ως αντάλλαγμα διακοσμημένα κλαδιά με μπουμπούκια. Οι χαρούμενοι… μάγοι παίρνουν τους δρόμους την Πέμπτη ή το Σάββατο πριν από το Πάσχα.

Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ- αυγά που κυλάνε

Σύμφωνα με μια παλιά παράδοση, σε ορισμένες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου (όπως π.χ. στη Σκωτία και τη Βόρεια Αγγλία) οι άνθρωποι ρίχνουν βαμμένα αυγά στους απότομους λόφους την Κυριακή του Πάσχα. Στις ΗΠΑ, το έθιμο αυτό πραγματοποιείται συχνά σε επίπεδο έδαφος, με το σπρώξιμο των αυγών με ένα κουτάλι.

Γαλλία-Γιγάντια ομελέτα

Στην πόλη Haux της νοτιοδυτικής Γαλλίας, τη Δευτέρα της Λαμπρής, ψήνεται μια γιγαντιαία ομελέτα στην κεντρική πλατεία. Περίπου 5.000 αυγά χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν ένα κατάλληλο γεύμα για 1.000 άτομα. Φυσικά, ακριβώς στην ώρα του μεσημεριανού γεύματος.

Ιταλία (Φλωρεντία)- η ανατίναξη του κάρου

Στη Φλωρεντία, συνηθίζεται το μοναδικό έθιμο του Scoppio del Carro, κατά το οποίο ανατινάσσεται μια άμαξα, κατά τη διάρκεια του ακούσματος του ύμνου Gloria την Κυριακή του Πάσχα. Όταν η άμαξα φτάνει μπροστά στο Duomo της Φλωρεντίας, ο επίσκοπος ανάβει με το Άγιο Φως μια ρουκέτα σε σχήμα περιστεριού (Colombina), η οποία ξεκινάει από την Αγία Τράπεζα και φτάνει στην άμαξα, η οποία είναι γεμάτη πυροτεχνήματα. Μόλις η ρουκέτα αγγίζει το αμάξι, τα πυροτεχνήματα ανάβουν και η πλατεία πλημμυρίζει με φως, σε ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Λατινική Αμερική – Το κάψιμο του Ιούδα

Στην Ελλάδα και σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής, κατασκευάζεται ένα ομοίωμα του Ιούδα, το οποίο στη συνέχεια καίγεται με φωτιά ή πυροτεχνήματα. Αν και δεν αποτελεί επίσημο κομμάτι του πασχαλινού λειτουργικού, το έθιμο αυτό αποτελεί μέρος της αναπαράστασης της ιστορίας των Παθών. Το έθιμο ποικίλει, ανάλογα με την περιοχή, αλλά το ομοίωμα του Ιούδα κρεμιέται συνήθως, τη Μεγάλη Παρασκευή και καίγεται το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα. Στην Ελλάδα το έθιμο συνηθίζεται στην Κρήτη, στη Μεσσηνία, στη Θράκη, στην Κάλυμνο κ.α.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments